Scandalul din centrul Iașului a fost tranșat de judecători! Profesorul Constantin Cărăușu trebuie să plătească o sumă importantă pentru că s-a opus unui proiect imobiliar! Great Lakes Construction poate finaliza blocul cu 4 etaje de pe Toma Cozma. „Banii vor fi plătiți, se mai fac bani” – FOTO
Lovitură importantă pentru profesorul Constantin Cărăușu de la Universitatea „Gh. Asachi” din Iași. A contestat un proiect imobiliar de pe strada Toma Cozma, iar acum este bun de plată. Decizia instanței este definitivă. Timp de 3 ani s-a opus proiectului inițiat de societatea Great Lakes Construction
Curtea de Apel Iași a luat o decizie în cursul zilei de ieri, 06.12.2021, care poate descuraja contestatarii proiectelor imobiliare. Este și cazul investiției inițiate de societatea Great Lakes Construction SRL. Firma a elaborat un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unui bloc de locuințe colective, pe strada Toma Cozma, nr.7B -9, în zona corpului D al Universității „Al.I. Cuza”. Încă din 2018, proiectul a fost contestat în instanță de către Constantin Cărăușu, profesor la Universitatea „Gheorghe Asachi” din Iași. Mai precis, a contestat Hotârârea de Consiliu Local nr.298/2017, privind aprobarea PUZ-ului de pe Toma Cozma.
Acesta deține o proprietate chiar lângă amplasamentul unde a fost construit blocul cu regimul de înălțime S+D+P+4E. Imobilul este finalizat, urmând ca finisajele să fie executate la începutul anului 2022. În total, vor intra în circuit un număr de 45 de apartamente și 50 de locuri de parcare dispuse în subsolul clădirii. Constantin Cărăușu a arătat în instanță că proiectul nu ar avea acces la domeniul public, dar judecătorii Curții de Apel nu i-au dat dreptate și au întors chiar și sentința emisă de Tribunalul Iași. Decizia este definitivă. De precizat că, în proiect, apare ca asociat și firma Next Capital Investments SRL. Încă din 2016 s-a încercat stoparea investițiilor în zona Toma Cozma.
Constantin Cărăușu trebuie să plătească cheltuieli de judecată importante
Pe lângă faptul că nu a reușit să câștige procesul, profesorul Constantin Cărăușu este obligat să plătească și cheltuieli de judecată importante, de aproape 35.000 de lei, adică 7.000 de euro. În cazul în care nu se va ajunge la o înțelegere amiabilă, bunurile profesorului vor fi valorificate prin intermediul unui executor judecătoresc. Contactat telefonic, Constantin Cărăușu a precizat că nu va renunța la lupta cu dezvoltatorul imobiliar.
„Vom vedea justificarea, vom vedea. Să vedem motivarea, cum au gândit domnii judecători. Mai sunt șanse. Nu voi renunța. Ei au reinterpretat niște articole și au dat invers. Avem răbdare. Trebuie să muncească și să justifice judecătorii. Banii vor fi plătiți, se mai fac bani. Nu-i vorba de bani, este vorba despre soluție. Mai multe lucruri trebuie văzute”, a declarat reclamantul, membru în Lions Club Iași 2000.
Dezvoltatorul Cătălin Drăgan și-a pus vecinii în cap, care i-au anulat Hotărârea de Consiliu Local
Nu toți dezvoltatorii au primit soluții favorabile din partea judecătorilor. În cursul zilei de 25.11.2021, magistrații Tribunalului Iași, la cererea Prefecturii, au anulat hotărârea de Consiliul Local nr.363/24.09.2020 prin care s-a aprobat un PUZ pentru construirea unui imobil pe strada Maior Eremia Popescu, nr. 33-35, în apropierea Curții de Apel Iași, beneficiar fiind societatea Teomalis SRL, deținută de afaceristul Cătălin Drăgan.
Sentința nu este definitivă. Pe strada Maior Eremia Popescu, nr.33 – 35, în apropierea Palatului de Justiție, Cătălin Drăgan a inițiat un PUZ pentru construirea unei locuințe individuale, cât un bloc. Prin Teomalis SRL, afaceristul a obținut o Hotărâre de Consiliu Local pentru construirea unui imobil cu regimul de înălțime D+P+2E, conform PUZ. Asta în ciuda contestațiilor formulate de proprietarii din blocul 331, care au arătat că proiectul nu este oportun. Chiar și așa, după adoptarea hotărârii, sesizările au ajuns la Prefectura Iași. Prefectul a cerut la Tribunalul Iași anularea HCL.