Scandalos! Casă istorică, din apropierea centrului orașului Iași, la un pas de distrugere totală! Politicianul și afaceristul veros Cristian Stanciu plănuiește o nouă afacere dubioasă (EXCLUSIV)
Politicianul și afaceristul veros Cristian Stanciu plănuiește o nouă afacere dubioasă! În prim-plan este o casă istorică, din apropierea centrului orașului Iași, care este la un pas de distrugere totală. Aici, în mod ciudat și suspect, Cristian Stanciu a depus un proiect spre aprobare la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice prin care solicită „Consolidare, reamenajare și schimbare destinație din clădire de locuință, în birouri și spații de învățământ, la construcție-monument istoric «Iacob Negruzzi»”, situată pe strada Păcurari, nr. 21, Municipiul Iași. Așa ceva ar trebui făcut doar prin obținerea unui noul Plan Urbanistic Zonal
Cristian Stanciu, membru PSD și afacerist veros, plănuiește o nouă combinație dubioasă! Totul se leagă de o casă istorică, din apropierea centrului orașului Iași, și care este la un pas de distrugere totală. Aici, în mod ciudat și suspect, Cristian Stanciu a depus un proiect spre aprobare la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice prin care solicită „Consolidare, reamenajare și schimbare destinație din clădire de locuință în birouri și spații de învățământ, la construcție monument istoric Iacob Negruzzi”, situată pe strada Păcurari, nr. 21, Municipiul Iași.
Așa ceva ar trebui făcut doar prin obținerea unui noul Plan Urbanistic Zonal (PUZ). Mai mult, clădirea este una dintre cele mai interesante din Iași și ar trebui păstrată arhitectura și pusă în valoare din perspectivă culturală și turistică. Cu toate acestea, pe Cristian Stanciu (așa cum a mai făcut și în alte cazuri) nu-l interesează decât profitul făcut fără scrupule și prin distrugerea unor monumente istorice.
Totul se află în faza documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire
Totul se află în faza documentației tehnice pentru obținerea autorizației de construire. Serviciile de arhitectură sunt asigurate de: șef proiect arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Tamara Manoilă – S.C. Arhi-Axa S.R.L. Studiu istoric și arhitectural: arh. Corneliu Ciobănașu, arh. Paul Filip Ciobănașu, arh. Nicoleta Caba. Expertiza tehnică: expert tehnic dr. ing. Szalontay Coloman Andrei. Beneficiar Fundația Ecologică Green Education (FEG), deținută de Cristian Stanciu. De reamintit că, în 2018, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Iași au finalizat o anchetă privind modul în care consilierul județean PSD Cristian Stanciu a construit într-o zonă protejată, taman la Casa „Iacob Negruzzi”.
În aceste condiții, dosarul a fost preluat de procurorii ieșeni. Ancheta a început de la un control al Poliției Locale. Stanciu a achiziționat această clădire, situată pe strada Păcurari, nr. 21. La scurt timp, a turnat o placă de beton în curtea imobilului, fără să existe un aviz sau o autorizație. Deoarece nu a prezentat documentele solicitate, Stanciu s-a trezit anchetat de Serviciul de Investigații Criminale. La începutul anului 2018, Cristian Stanciu a cumpărat Casa „Iacob Negruzzi”, cu tot cu un proiectul legat de restaurarea imobilului.
„Proiectul a rămas fără finanțare, iar Fundația Corona, cea care ar fi trebuit să refacă această clădire, încă nu a făcut acest lucru. Clădirea necesită urgent lucrări de consolidare și există un proiect de restaurare avizat de către Direcția Județeană pentru Cultură Iași, neridicat încă de către actualul proprietar”, se arăta într-un raport de acum 7 ani.
Istoric, este vorba despre una dintre casele aflate în situl „Centrul istoric și Curtea Domnească”
Este vorba despre una dintre casele aflate în situl „Centrul istoric și Curtea Domnească”. Ea datează, în forma actuală, de la 1857 și a fost construită pe locul unor clădiri mai vechi. „Aici a locuit o perioadă Iacob Negruzzi, stâlpul de bază al Junimii și artizanul Convorbirilor Literare. Găzduind în odăile sale întâlnirile societății literare, printre sumedenia de musafiri se afla și Ion Creangă, cu snoavele sale împănate de parascovenii. Venit la serbările dezvelirii statuii lui Ștefan cel Mare din 3 iunie 1883, aici poposea și Mihai Eminescu. Iacob Negruzzi a locuit în Păcurari cam în perioada 1882-1885”, arăta Ion Mitican, celebru cronicar al Iașului.
Prin FEG, Stanciu a cumpărat clădirea cu suma de 350.000 euro. Clădirea de 428 metri pătrați și terenul de 1.206 metri pătrați au fost achiziționate de la Fundația Corona. Familia Stanciu a început să achiziționeze imobile încă din perioada în care primar era Gheorghe Nichita. Atunci, a ocupat mai multe spații ce aparțineau municipalității. Deși FEG desfășoară activități care atrag venituri substanțiale, când vine vorba de plata chiriilor, beneficiază de reduceri pentru că are statut de fundație.