SCANDALOS! Afaceristii de la River Towers distrug orasul ca sa ridice blocuri. Proiect finantat de rusi, cu bani din paradisuri fiscale – FOTO

de: Echipa Bzi.ro
21:00, 21 oct. 2016
@ Imagini scandaloase au fost surprinse in zona Gradinari, acolo unde afaceristii care ridica complexul River Towers au rupt copacii de pe marginea drumului in timp ce foloseau autoutilitarele 
 
Iesenii care locuiesc in zona Gradinari au surprins momente scandaloase cu muncitorii care lucreaza la complexul River Towers. Acestia au fost filmati distrugand copacii aflati in zona verde de pe marginea soselei, in timp ce incercau sa intre cu autoutilitarele in interiorul santierului. Copacii plantati pe malul raului Bahlui au fost pur si simplu rupti fara sa se tina cont de ei, asta in vreme ce muncitorii se chinuiau de zor sa manevreze autoutilitarele de mare tonaj pe drumul ingust. Imaginile au fost surprinse de iesenii care locuiesc in blocurile invecinate, acestia fiind scandalizati de modul in care dezvoltatorii de la River Towers calca peste orice principii civice ca sa-si finalizeze proiectul. Imaginile au fost postate pe internet si au devenit virale intr-un timp foarte scurt, cetatenii orasului acuzand in numar mare felul in care se lucreaza in zona respectiva.
 
Proiectul a fost denumit initial Complexul Renaissance si a fost inceput in urma cu mai multi ani. Dezvoltatorul initial a intrat in insolventa, iar in locul lui a aparut o firma care seamana izbitor de mult cu cea falimentara. Concret, SC Lastor Invest Corp a cumparat de la SC Macony Trade House SRL, intrata in insolventa, terenul in suprafata de 12.030 mp situat pe strada Mihai Voda nr. 3-5-7, pe care se aflau cladiri in curs de construire, impreuna cu toate avizele, proiectele si studiile obtinute de Macony Trade House pentru terenul din zona Gradinari. Practic, proiectul rezidential „Renaissance” inceput de SC Macony Trade House a fost cumparat si continuat de SC Lastor Invest Corp cu noua denumire River Towers, fiind mentinuta si destinatia terenului respectiv. 
 
Proiect finantat de afaceristi rusi, cu bani din paradisuri fiscale
 
SC Lastor Invest Corp este controlata de Alexandru Palii, cetaten moldovean despre care s-a speculat faptul ca ar fi omul unei retele de afaceristi rusi care au devalizat mai multe fabrici si firme de stat in Romania. De cealalta parte, SC Macony Trade House este detinuta in proportie de 50 la suta de catre Glukhov Sergey, cu domiciliul in Moscova, Federatia Rusa. SC Macony Trade House SRL, intrata in insolventa, a fost finantata de catre Lastor Invest Corp Belize in anii 2007 si 2008, cu contracte de credit in valoare totala de 12.000.000 lei, dobanda fiind de 7 la suta pe an. 
„In data de 24.06.2011, Lastor Invest Corp Belize incheie cu SC Macony Trade House SRL contractul de garantie reala imobiliara autentificat sub nr. 240 pentru suma de 3.200.000 euro, cu garantie reala imobiliara asupra terenului in suprafata de 12.030 mp din Iasi(…). In data de 3.12.2013, SC Lastor Invest Corp Belize incheie cu SC Lastor Invest Corp SRL Iasi contractul de cesiune de creanta… prin care prima cesioneaza cu titlu oneros toate drepturile pe care le detine in legatura cu creanta garantata in cuantum de 3.200.000 euro, respectiv dreptul de ipoteca asupra terenului in suprafata de 12.030 mp”, dupa cum se arata in raportul de inspectie fiscala in dosarul de insolventa.
 
Conform contractului de adjudecare din martie 2014, SC Lastor Invest Corp, in calitate de creditor inscris in tabelul de creante al SC Macony Trade House cu o creanta garantata de 19.900.642 lei (14 milioane debite si 5,8 milioane dobanzi si penalitati) si 46.745.834 lei creanta chirografara, si-a adjudecat in cadrul licitatiei cu strigare intreg proiectul din zona Gradinari, cu teren si constructiile in curs de executie.

„Precizam ca, atat la societatea SC Macony Trade House SRL, cat si la SC Lastor Invest Corp SLR Iasi, persoana ce detinea certificat digital, cu acordul administratorilor societatii, este dna. Bruma Cristina, un argument in plus ca intre cele doua societati ar fi putut exista o intelegere in vederea eludarii bugetului de stat si obtinerii unor avantaje fiscale artificiale”, se mai arata in raportul de inspectie fiscala.