Scandal uriaș într-o comunitate, după moartea unui taur Wagyu care costa o avere. „Trebuie să fac niște verificări că m-ați luat pe nepusă masă” – FOTO

de: BZI.ro
02:00, 24 mai 2023

Caz ciudat în comuna ieșeană Comarna, după moartea unui taur Wagyu. Primăria a ridicat animalul, dar nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu el. Prin sat se zvonește că ar fi fost vândut pentru consum

Localnicii din comuna ieșeană Comarna au intrat în alertă după ce un taur din rasa Wagyu a fost găsit mort în curtea ieșeanului Claudiu Ursachi. Animalul a fost ridicat de primărie la începutul anului, iar proprietarul nu știe ce s-a întâmplat cu cadavrul. Mai mult decât atât, în sat se zvonește că animalul ar fi fost tăiat și dat spre vânzare.

Scandal uriaș în comuna Comarna, după moartea unui taur Wagyu

În comuna ieșeană Comarna, lucrurile se desfășoară în liniște și după voia primarului Constantin Grădinaru. La începutul anului 2023, Claudiu Ursachi a chemat primăria pentru a ridica animalul mort din curtea casei sale, însă nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu cadavrul. Multe semne de întrebare se ridică în ceea ce privește modul în care s-a acționat.

Pe de o parte, prin sat au apărut zvonuri potrivit cărora oameni din primărie ar fi porționat taurul, iar pe de altă parte, se spune că acesta ar fi fost aruncat undeva în câmp, de aici și numărul mare de câini agresivi care au apărut în zonă. Amintim faptul că, la începutul lunii mai, o haită a intrat în curtea lui Claudiu Ursachi, omorând peste 130 de păsări. Multe dintre acestea erau aduse din străinătate, iar paguba depășește 3.000 de euro.

„Lucrurile nu s-au schimbat, câinii există și creează probleme în continuare, recent au mai intrat o dată în fermă. Norocul meu a fost că am mutat păsările din zona respectivă. Am înțeles că zilele trecute au trecut hingherii, dar doar pe strada principală. Problema este alta, la începutul anului a murit un vițel, am avut un vițel pentru consum propriu, rasa Wagyu, doar embrionul a costat 2.500 de euro, la maturitate a ajuns să cântărească aproximativ o tonă.

În ianuarie, l-am găsit mort, nu știu din ce cauză, probabil a făcut infarct. Atunci am sunat la primărie, au venit foarte repede și l-au ridicat. Problema este că nimeni nu știe ce s-a întâmplat cu animalul mort. Dacă a fost lăsat pe câmp, poate din această cauză au venit câinii”, a transmis Claudiu Ursachi.

Primarul comunei Comarna, Constantin Grădinaru, nu a putut oferi un punct de vedere vizavi de această situație. Acesta nu și-a amintit ce s-a întâmplat cu animalul mort.

„Nu cred că a fost pe 27 ianuarie așa eveniment, nici nu s-a întâmplat așa ceva. Nu știu dacă o fi fost, eu îmi amintesc că a fost un caz de ăsta acum un an jumate, pe Osoi, dacă o fi fost sau nu. Dar nu îmi amintesc exact de el. Cazurile astea sunt foarte rare, ca să spun așa, dacă s-a întâmplat, noi avem o zonă, cum era acum 40 de ani, 50 de ani de zile, nu ți-l ridică nici cei de la Protan (n.r. – procesare a deșeurilor animale), nu ți-l ridică dacă îl lași o zi, două și se împute sau ceva.

Nu, haideți să fim serioși, să ne gândim că animalul se împute și să vindem carne de vită. Să nu vorbim prostii de astea, nu vreau să aud așa ceva. Vreau să văd și eu omul ăla, unul care spune chestia asta. Nu mai vorbiți prostii din astea că nu are sens să aberăm, să divagăm discuția. Știu că a fost o situație, dar nu așa ceva ce spuneți. Nu știu cu cine trebuie să facă documente, cu veterinarul. Chiar acum trebuie să fac niște verificări că m-ați luat așa, pe nepusă masă. Eu nici nu îmi amintesc de așa ceva. De supărare face acum niște discuții (Claudiu Ursachi – n.r.) care nu-și au locul”, a transmis Constantin Grădinaru.

În ceea ce privește câinii fără stăpân, aceștia nu au fost strânși nici după incidentul în care șase au făcut prăpăd la ferma de păsări a lui Claudiu Ursachi, contrar faptului că primarul Constantin Grădinaru susține că nu mai există astfel de probleme.

„I-am strâns o dată, o să-i mai strângem, ce vreți să fac cu ei? Nu sunt probleme în continuare, săptămâna trecută am avut o ridicare de 20 chiar”, a precizat Constantin Grădinaru, primarul comunei ieșene Comarna.

Carnea unui animal mort nu poate fi consumată

Specialiștii din domeniul veterinar susțin că ar trebui ca animalul mort să fie îngropat într-o zonă special amenajată.

„În astfel de situații, medicul veterinar trebuie să înregistreze animalul mort, după ce proprietarul a anunțat primăria sau medicul veterinar. Primăria comunei Comarna ar trebui să aibă contract cu o firmă care să ducă la denaturare, să îngroape animalul sau, în cel mai rău caz, să aibă o locație, în caz de urgență, unde se îngroapă animalele. Este interzis consumul cărnii după ce a murit animalul și mai ales dacă nu se știe cauza morții”, susține Viorel Ionescu, președintele Colegiului Medicilor Veterinari.

Mai mult, proprietarul animalului ar fi trebuit să-l înregistreze în baza de date a ANSVSA (Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

„Noi nu am fost anunțați cu privire la această situație. Proprietarul trebuia să anunțe mai întâi medicul veterinar. Este obligația lui să facă asta, să înregistreze animalul și să anunțe medicul veterinar în cazul în care este vreun incident. Bineînțeles că este interzis consumul cărnii, mai ales dacă nu se știe cauza morții acelui animal”, afirmă Gabriel Ciobanu, director al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași.

Carnea de vită Wagyu, cea mai scumpă din lume

Carnea de vită Wagyu este intens marmorată (aspect de marmură – n.r.), cu grăsime (untură de vită Wagyu), conținând un procent mare de acizi grași Omega-3 și Omega-6. Cu cât procentul de grăsime intramusculară este mai mare, cu atât crește calitatea. De asemenea, carnea este extrem de fragedă și foarte aromată. Originea cărnii datează din anii 1800, perioadă în care mai multe rase europene de vită au fost aduse în Japonia și încrucișate cu rase native japoneze. „Wa” înseamnă „japonez”, iar „gyu” înseamnă „vită”. Așadar, termenul nu se referă la o singură rasă de vite, ci la mai multe soiuri (regionale), care încă din acea perioadă dominau comerțul cu carne de vită din Japonia.

Aceste vite sunt crescute pentru a rezista la condiții externe dificile, ceea ce oferă multă grăsime mușchilor care au, din acest motiv, o culoare rozalie și un gust extrem de delicat. Sortimentul Kobe – obținut din tauri castrați – poate ajunge până la 1.000 de lei pentru o porție în restaurantele care își permit să importe acest sortiment din Japonia. Vitele sunt crescute în condiții speciale, pe pășuni deschise, fiind hrănite numai cu porumb sau făină de porumb, tulpini de trestie de zahăr fermentate, grâu, orz, boabe de soia și chiar lapte.

Doar vitele cu cele mai bune trăsături genetice sunt acceptate pentru reproducere. Cea mai scumpă vită din lume se gătește în restaurantele din Iași.

Multe semne de întrebare se învârt în jurul taurului Wagyu. Pe de o parte, oamenii din sat vorbesc de faptul că acesta ar fi fost porționat și vândut de către persoane din cadrul Primăriei Comarna, iar pe de altă parte, Claudiu Ursachi, cel care a anunțat moartea animalului, susține că acesta ar fi putut fi aruncat undeva pe câmp, fiind o cauză a numărului tot mai mare de câini fără stăpân din zonă.