Scandal uriaș într-o comună din jurul Iașului! Drujbele au ras arborii seculari dintr-o pădure protejată. Dezastrul s-a produs sub privirile autorităților – FOTO

de: Raluca Costin
04:00, 17 feb. 2020

Peste 5.000 de ieșeni au semnat în 24 de ore o petiție online prin care solicită stoparea tăierilor din Pădurea Bârnova. De mai bine de trei săptămâni, în aria protejată se fac lucrări de exploatare. Ministrul Mediului, Costel Alexe, intervine în scandal. Ecologiștii se tem însă pentru păsările și animalele care trăiesc în acest sit Natura 2000.

„Salvați codrii seculari ai Iașului”. Așa se numește petiția inițiată de Mihai Diac pe pagina sa de facebook prin care se dorește salvarea pădurii Bârnova. Impactul acesteia asupra locuitorilor din zonă, dar și din jurul Iașului a fost puternic, astfel că peste 5.000 de persoane au semnat deja în mai puțin de 24 de ore pentru stoparea tăierii arborilor din apropierea Iașului, oraș considerat printre cele mai poluate trei municipii din România. Autoritățile locale susțin că totul se face legal, în timp ce Comisia Europeană a avertizat că va fi declanșată procedura de infrigement pentru România din cauza tăierilor ilegale de lemn.

Sunt afectate specii protejate

Inițiatorul petiției, Mihai Diac, spune că este grav că se taie stejari seculari, iar refacerea pădurii după aceste tăieri va fi extrem de dificilă.

„Din vechii codri ai Iașului a mai rămas Pădurea Bârnova- Repedea. Pădurea este zonă protejată Natura 2000 cu o deosebită valoare științifică și peisagistică, care adăpostește peste 116 specii de păsări rare, vulnerabile sau periclitate. Este o barieră naturală care protejează unul dintre cele mai poluate orașe ale României, Iașul. În Pădurea Bârnova-Repedea se găsesc încă mulți stejari seculari care cad însă și ei pradă drujbelor. Refacerea pădurii la cum este acum va dura sute de ani, nici copiii copiilor noștri nu o vor vedea așa cum o avem noi acum, dacă distrugerea continuă. Este valoarea lemnului singura valoare pe care ieșenii o văd în această pădure?”, susține Mihai Diac.

Totul se face legal

Inițiatorul petiției mai spune că „Petiția vrea să fie o modalitate prin care noi comunicăm că valorile și nevoile societății nu sunt numai lemn sau bani”.

De asemenea, acesta nu contestă legalitatea activității de exploatare, dar se întreabă de ce se taie arborii seculari. Răspunsul reprezentanților Direcției Silvice este că totul se face legal.

„Sunt lucrări legale ce se realizează cu autorizații de la Direcția Silvică și Arii Protejate (n.r.- Agenția Națională pentru Ariile Naturale Protejate Iași)”, a declarat Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

În acea zonă a pădurii se fac lucrări de exploatare de aproape trei săptămâni de către Direcția Silvică. Acestea vor fi efectuate pe aproape zece hectare. De pe această suprafață vor fi exploatați aproape 1.600 de metri cubi de material lemnos.

Ministrul Mediului se implică în scandal

Ieri, inițiatorul petiției a avut o întâlnire cu Ministrul Mediului și i-a prezentat situația. De asemenea, acesta l-a rugat pe ministrul Costel Alexe să se implice în stoparea tăierilor de arbori seculari din pădurea aflată în comuna ieșeană Bârnova.

Inițiatorii petiției s-au întâlnit astăzi (n.r.- ieri, 16 februarie) cu Ministrul Mediului Costel Alexe pentru a discuta despre situația creată la Bârnova. În urma discuției, ministrul a promis rezolvarea situației.

„Pe parte pozitivă, ne-a comunicat două măsuri. Prima ține de o desemnare a pădurilor din oraș, de exemplu Pădurea Cetătuția, ca păduri parc, protejându-le astfel și permițând administrației să amenajeze alei. Este discutabil beneficiul pentru biodiversitate al acestei măsuri. A doua măsură despre care ne-a spus a fost că se vor păstra unele benzi de protecție late de 30 m pe marginea drumurilor unde se exploatează în pădurea Bârnova- Repedea, cum este drumul Iași- Dobrovăț. Domnul ministru s-a consultat exclusiv cu silvicultori. Noi îi respectăm, dar credem că în această problemă o abordare multidisciplinară era importantă. Biologii consultați de noi consideră că o abordare corectă ar trebui să ia în considerare la modul cel mai serios protejarea și păstrarea biodiversității și habitatelor”, au spus inițiatorii petiției.

Aceștia se vor întâlni din nou cu Ministrul Mediului săptămâna viitoare. Petiția rămâne deschisă în continuare.

Sute de specii protejate

Ecologiștii speră ca petiția să fie semnată de cel puțin 5.000 de persoane, mai ales că sunt îngrijorați că vor fi afectate habitatele păsărilor și animalelor care trăiesc în acest sit, Natura 2000. Pădurea Bârnova a fost declarată în anul 2018 arie de protecție specială avifaunistică ca parte integrantă a rețelei ecologice europene Natura 2000. Printre speciile protejate care trăiesc în această arie protejată sunt uliu porumbar, acvila de munte, acvila țipătoare mică, pescăruș albastru, bufnița, erete vânăt, erete cenușiu, ciocănitoarea, șoimul de iarnă, șoimul călător.