Scandal uriaș în cel mai nou cartier de blocuri din Iași. Dezvoltatorul vrea să ia gazul vilelor de lângă fosta Casă de Oaspeți a lui Nicolae Ceaușescu din Bucium. Locuințele de lux pot rămâne fără căldură în prag de iarnă – FOTO
Proprietarii unor locuințe din zona Bucium, municipiul Iași, au ajuns la un pas de revoltă din cauza dezvoltatorului care ridică mai multe blocuri la fosta Casă de Oaspeți a lui Nicolae Ceaușescu. Oamenii susțin că dezvoltatorul Presidence Garden SRL vrea să se racordeze la conducta de gaz metan care le alimentează locuințele, riscând să-i lase fără presiune la centrale și aragaze. Dezvoltatorul nu se află la primul scandal odată cu blocurile construite la marginea Iașului
Scandal monumental pe terenul fostei Case de Oaspeți din cartierul Bucium, în locul unde a fost vila dictatorului Nicolae Ceaușescu. Blocurile ridicate de o firmă cu capital chinez au provocat indignarea proprietarilor de case din zonă. Oamenii au ajuns la capătul răbdării după ce dezvoltatorul a decis să se racordeze tocmai la conducta de gaz din zonă, veche de 30 ani, și care deservește locuințele deja construite.
Dezvoltatorul vrea să construiască zece imobile pe o suprafață de 10.000 de metri pătrați la fosta Casă de Oaspeți a lui Nicolae Ceaușescu din Iași. Inițial, firma s-a numit Zhouning Shengde Stone SRL, societate cu capital chinez. Între timp, societatea respectivă și-a schimbat denumirea și s-a transformat în Presidence Garden SRL. De la demararea investiției, societatea a avut probleme, după ce oamenii din jur au reclamat modul haotic de construire a blocurilor.
Dezvoltatorul de la Casa de Oaspeți se „înțeapă” la conduca de gaz din zona Bucium
Locuitorii de pe Aleea Bucium susțin că două dintre imobilele nou ridicate sunt racordate la rețeaua de pe Șoseaua Bucium, însă pentru alte două, dezvoltatorul vrea să se racordeze la cea folosită de proprietarii din zonă.
„Pentru conectarea clădirilor C3 și C4 (blocuri), dezvoltatorul și implicit firma care a fost selectată pentru lucrări de proiectare și conectarea la rețeaua de gaze naturale intenționează să se racordeze la conducta de gaz care a fost construită în anul 1990 prin contribuția proprietarilor de case de pe Aleea Bucium, conductă ce a fost proiectată pentru un număr mediu de consumatori individuali, și nu pentru racordarea de blocuri. Dezvoltatorul are conducta proprie de alimentare cu gaze naturale, cu conexiune la magistrala de gaz de pe Șoseaua Bucium, la care au fost racordate primele două blocuri și poate folosi extinderea conductei de gaz prin branșarea la propria conductă de alimentare cu gaze naturale”, susțin oamenii din zona Bucium.
Scandal uriaș pe rețeaua de gaze de lângă fosta Casă de Oaspeți a lui Nicolae Ceaușescu
Mai mult, locuitorii de pe Aleea Bucium susțin că dezvoltatorul caută să nu afecteze presiunea la gazele naturale din primele imobile construite și astfel încearcă să se conecteze la rețeaua veche de 30 de ani. Magistrala de gaz a fost proiectată pentru o stradă cu 7 case. Oamenii susțin că dacă se va racorda și dezvoltatorul cu restul blocurilor ce însumează circa 70 de apartamente, nimeni nu va mai avea presiune la gaz.
„Mai mult decât atât, chiar în autorizația emisă de Primăria Iași, imobilele C3 și C4 figurează pe Șoseaua Bucium și atunci racordarea ar trebui făcută la magistrala de pe această șosea și nu la conducta ce deservește Aleea Bucium. Se încearcă, probabil, conectarea la conducta de gaze de pe Aleea Bucium din motive de economie financiară sau poate pentru a nu afecta presiunea la gaze la apartamentele din primele două blocuri, conectate la propria conductă a dezvoltatorului”, mai susțin oamenii din zonă.
Presiune scăzută la gaz metan în cartierul Bucium din Iași
Locuitorii de pe Aleea Bucium susțin că în cazul în care dezvoltatorul se va conecta la conducta respectivă, toate casele din jur vor rămâne fără presiune la gaz metan.
„Conectarea a două blocuri la conducta ce deservește proprietarii de case de pe Aleea Bucium, chiar înainte de prima casă racordată inițial la această conductă, va pune în pericol exploatarea rețelei construite la inițiativa și prin contribuția financiară a proprietarilor de locuințe individuale de pe Aleea Bucium, în condiții de siguranță și presiune gaze corespunzătoare exploatării. Având în vedere că această conductă a fost plătită de aceștia, E.ON Gaz ar fi trebuit să solicite firmei care a venit cu proiectul de extindere/conectare la această conductă a două blocuri, să prezinte acordul proprietarilor care au plătit această conductă”, mai susțin oamenii din zonă.
Proiectul rezidențial a făcut ca fosta casă de protocol din Bucium să fie demolată.
Fără acceptul locuitorilor din Aleea Bucium pentru racordul la conducta de gaz din Iași
În plus, locuitorii au arătat că, pentru a se putea racorda la această coductă, trebuie și acceptul lor, iar dezvoltatorul nu a obținut nicio derogare de la aceștia.
„În autorizația eliberată de Primăria Iași se specifică faptul că la predarea amplasamentului trebuie să fie convocați proiectanții de specialitate, deținătorii de utilități din zona străbătută (proprietarii de case din Aleea Bucium) și reprezentanții Primăriei. Această convocare nu a fost făcută și s-a încercat conectarea la conducta ce deservește proprietarii de pe Aleea Bucium în mod fraudulos, probabil ca să poată spune după conectare că au avut acordul tacit al acestora”, au mai spus locuitorii zonei.
Dramă pentru ieșenii care locuiesc în zona Bucium.
Cine își va cumpăra apartamente în zona respectivă riscă să rămână din start fără presiune la gaz metan din moment ce conducta este veche și nu poate deservi atâtea locuințe.
„Proprietarii de case racordați la conducta de gaze ce deservește Aleea Bucium, construită prin efortul financiar al acestora și proiectarea la numărul de utilizatori estimat acum mai bine de 30 ani, își exprimă public dezacordul de branșare a două blocuri la această conductă, pe motiv că atunci ei ar deveni utilizatori finali ai acesteia și ar întâmpina probleme cu presiunea la gaze, ceea ce se întâmplă uneori și acum, în perioadele cu temperaturi scăzute, când toată lumea folosește gazul pentru încălzirea locuințelor”, au menționat oamenii de pe Aleea Bucium.
Iată cine construiește pe locul fostei Case de Oaspeți a lui Nicolae Ceaușescu din Bucium. Firmă cu datorii de 20 de milioane de lei
În spatele Presidence Garden SRL, fosta Zhouning Shengde Stone SRL, se află Li Lifa și Cătălin Croitoru. Conform proiectului depus, pe terenul respectiv ar urma să fie construite nu mai puțin de zece blocuri, unele dintre acestea având 5 etaje, precum și mai multe imobile cu o înălțime maximă de 3,5 metri. POT-ul acceptat în proiect este de 40 la sută. Suprafața construită pe acest teren va fi de 4.000 mp, aleile și parcările vor ocupa circa 4.500 mp, iar spațiile verzi vor ocupa 1.500 mp, conform proiectului. Acestea vor include 112 apartamente și 152 de locuri de parcare.
„Societatea noastră are calitatea de beneficiar al acestei lucrări. Avizul tehnic de racordare la sistemul de distribuție a gazelor naturale este emis de compania Delgaz Grid în funcție de soluția analizată de specialiștii lor în acest domeniu. Această soluție nu este o alegere a companiei noastre.Referitor la suținerea locuitorilor privind scăderea presiunii la gaz, ca urmare a acestei lucrări, facem precizarea că această susținere nu este fondată, întrucât există memoriu tehnic justificativ privind necesarul de gaze, verificat de inginerul verificator de specialitate, vizat de PMI Iași, întocmit și susținut de alți ingineri din aceeași specialitate.
Raportat la analiza specialiștilor în domeniu, cuplarea la această conductă nu poate, sub nicio formă, să afecteze alți utilizatori. Referitor la susținerea utilizatorilor privind necesitatea unui acord din partea acestora, facem precizarea că Legea 123/2012, Regulamentul privind racordarea la sistemul de transport al gazelor naturale, aprobat prin Ordinul ANRE nr. 82/2017, cu modificările și completările ulterioare, Regulamentul privind racordarea la sistemul de distribuție a gazelor naturale, aprobat prin Ordinul președintelui ANRE nr. 32/2017, cu modificările și completările ulterioare, prevede: în cazul lucrărilor de extindere a rețelei de gaze naturale, nu este necesar niciun acord din partea utilizatorilor existenți. Pentru această lucrare a fost emisă autorizație de construcție, s-a anunțat începerea lucrărilor la PMI Iasi și IJC Iași”, au transmis reprezentanții Presidence Garden SRL.
În 2020, această firmă a avut o cifră de afaceri de 7,8 milioane lei, un profit de 1,9 milioane lei și datorii de 20 milioane lei. În 2020, societatea a funcționat cu doar 3 angajați.