Scandal printre asociațiile de proprietari din Iași. Peste 2.600 de ieșeni îngheață de frig în propriile apartamente. Datoriile sunt de 1 milion de euro

de: evelina.chitoroaga
02:00, 07 dec. 2020

Peste 2.600 de ieșeni au acumulat datorii de 1 milion de euro către furnizorul de energie termică. La începutul iernii, 162 de scări de bloc din municipiul Iași au rămas debranșate de la cădura centralizată a orașului din cauza datoriilor acumulate în timp. Municipalitatea a cerut ca datornicii să plătească o parte din sumă, furnizorul de căldură urmând a șterge penalitățile acumulate la scările de bloc cu datorii

Situație șocantă în municipiu Iași la începutul sezonului de iarnă 2020-2021. Din cauza datoriilor acumulate către furnizorul de energie termică, un număr uriaș de apartamente nu sunt racordate la căldură. Datoriile acumulate de către asociațiile de proprietari din Iași au crescut exponențial, iar situația pare una fără ieșire. Primăria Iași a găsit o soluție de compromis pentru ca asociațiile să mai scape de datorii, însă situația este departe de a se rezolva.

Se renunță la penalități. Datoriile asociațiilor de proprietari din Iași au ajuns la 1 milion euro

Primarul Mihai Chirica a arătat care este situația datoriilor acumulate de asociațiile de proprietari din municipiul Iași. O propunere pentru ca cele peste 2.600 de apartamente să fie rebranșate ține de renunțarea la penalități. Astfel, asociațiile ar urma să achite numai datoriile curente.

„Din cele 30 de mii de apartamente care sunt încălzite în sistem centralizat, sunt 162 scări de bloc neîncălzite, ceea ce înseamnă 2.647 apartamente în momentul de față. Acest lucru se datorează creanțelor. La sfârșitul lunii noiembrie 2020, creanțele depășeau 4,7 milioane de lei. Foarte important este să vedem cum scăpăm de ele. Am avut mai multe discuții cu furnizorul de energie termică zilele acestea. Am găsit o soluție care mie mi se pare foarte bună de aplicat. Vorbim despre renunțarea la penalități. În momentul de față, furnizorul de energie termică renunță în totalitate la penalități dacă asociațiile de proprietari își plătesc doar debitul, iar penalitățile înregistrate se scad. Singura condiție e plata datoriilor la energia termică”, a spus primarul Mihai Chirica.

Asociații de proprietari cu datorii uriașe. Sume acumulate ani la rând

Mai multe asociații de proprietari din Iași nu au reușit să-și achite datoriile, acestea fiind tot mai mari. De exemplu, 6 asociații au datorii mai mari de 100 de mii de lei fiecare, respectiv 980 de mii de lei creanțe acumulate la energie termică. Alte 16 asociații au creanțe cuprinse între 50 de mii și 100 de mii de lei, valoarea totală a datoriilor fiind de aproape 1 milion de lei. De asemenea, 98 de asociații au datorii acumulate între 10 mii și 50 de mii de lei și adună împreună un cumul de 2,4 milioane de lei restanțe. Primarul Mihai Chirica s-a arătat nemulțumit de unii șefi de asociație care nu au reușit să plătească datoriile respective.

„Am avut mai multe discuții chiar tensionate. Cât a fost vara de lungă, președinții de asociații în special nu s-au ocupat să vadă de ce nu se poate face eșalonare din timp și trebuie să vină de fiecare dată frigul când își amintesc că trebuie să plătească și căldura. De altfel, nu s-ar fi oprit căldura dacă aceste datorii nu creșteau peste 10 mii de lei. Aici e și problema. Dacă plăteau în timpul verii, iar datoriile nu creșteau, nu ar fi avut probleme”, a menționat primarul Mihai Chirica.

1 milion de lei penalități în municipiul Iași. Se încearcă scăderea datoriilor pentru toate scările de bloc afectate

Pe rolul instanțelor de judecată sunt câteva mii de procese intentate de către autoritatea locală pentru recuperarea datoriilor acumulate de rău-platnici. Din cauza acestora suferă și ieșenii care nu au datorii, dar care locuiesc în scările de bloc debranșate din oraș. În plus, este obligația șefilor de asociații să dea în judecată rău-platnicii, însă acest lucru nu s-a întâmplat, iar situația pare că a scăpat de sub control.

„De la zi la zi noi branșăm. Recent am făcut un document între furnizorul de energie termică și asociația de proprietari, iar blocurile L de la Ciric am reușit să le rebranșăm. S-a văzut lipsa de implicare a administratorilor și a președinților de asociații de proprietari, motiv pentru care e transmis un semnal. 1 milion de lei reprezintă penalitățile. Să-și facă eșalonări și să încerce să ajungă sub 10 mii de lei pentru a porni căldura”, a mai menționat primarul Mihai Chirica.