Scandal monumental cu semnătura primarului. Afacere dubioasă cu un italian pe spatele locuitorilor din comuna Bălțați. Plângere penală pentru primarul Vasile Aștefanei – DOCUMENTE

de: Vlad Rotaru
02:00, 10 sept. 2020

Scandal monstru în comuna ieșeană Bălțați, după o afacere făcută de primarul Vasile Aștefanei, cu un partener italian. Peste 62.000 de metri pătrați au intrat în patrimoniul unei firme administrate de un italian, în vreme ce comuna nu ar fi încasat niciun ban. Ministerul Agriculturii a constatat un prejudiciu de peste 270 de mii de lei. S-a ajuns la plângere penală făcută pe numele actualului primar al comunei aflată la drumul european

Dezastru total în comuna Bălțați. O situație în care actor principal a fost primarul Vasile Aștefanei a dus la o gaură de 270 de mii de lei în bugetul comunei, descoperită de un control făcut de Ministerul Agriculturii. Firma Lattonedil RO SRL a încheiat un contract pentru construire hală panouri termoizolante, terenul fiind trecut ca extravilan. Pentru a fi intravilan, era nevoie de un plan urbanistic zonal (PUZ), terenul fiind arabil.
Avizul pentru scoaterea din circuitul agricol trebuia emis direct de Ministerul Agriculturii, însă actele au fost făcute de Direcția Agricolă de la Iași. Astfel, Ministerul a fost prejudiciat de o sumă uriașă, respectiv de taxa de ameliorare ce trebuia plătită pentru terenul în cauză. Mai mult, hala de producție promisă nu a mai fost realizată, ci acolo s-a făcut un parc de panouri fotovoltaice.

Afacere făcută de primarul Vasile Aștefanei cu firma unui italian în comuna Bălțați. Destinația s-a schimbat din mers

Afacerea cu firma respectivă s-a făcut în anul 2008, când primarul Vasile Aștefanei a venit la conducerea instituției. De atunci, proiectul a curs liniștit, fără ca statul să încaseze fondurile la care avea dreptul. „SC Lattonedil RO SRL a cumpărat de la Mihai Petrișor din Iași, prin contractul de vânzare-cumpărare nr.741/05.05.2008, suprafața de 62.100 mp teren extravilan, categoria de folosință arabil, situat în satul Sîrca, comuna Bălțați. Terenul a fost introdus din extravilan în intravilan printr-un PUZ elaborat în 2008”, se arată în raportul Corpului de Control al Ministerului Agriculturii.
Firma respectivă nu a plătit taxele de folosință de către Ministerul Agriculturii, prejudiciul calculat fiind de peste 217 mii de lei.

„Potrivit Anexei 1 la Legea 18/1991 privind fondul funciar, taxa datorată pentru scoaterea definitivă din circuitul agricol a terenurilor aflate în extravilan pentru clasa a II-a de calitate este de 3,5 lei /mp. Pentru suprafața de teren de 62.100 mp scoasă din circuitul agricol, taxa datorată de Lattonedil RO SRL se ridică la suma de 217.350 lei, valoare ce se indexează anual cu coeficientul de inflație, sumă care nu s-a regăsit ca fiind plătită”, se arată în raportul emis de Ministerul Agriculturii.

Terenul de 62 de hectare a fost plimbat între instituții. Primarul Vasile Aștefanei s-a ales cu plângere penală

Un ales local din Bălțați, Ovidiu Pricopie, a făcut o adresă către Prefectura Iași, către Ministerul Agriculturii, prin care a semnalat problema. Astfel, s-a ajuns ca autoritatea centrală să trimită Corpul de Control la Primăria Bălțați și să constate prejudiciul.

„Din informațiile publice, pentru acest favor de a nu plăti taxa pentru ameliorare și acela de a decoperta stratul fertil și a-l pune la dispoziția persoanelor care aveau nevoie pentru îmbunătățirea calității altor terenuri, Vasile Aștefanei și fiul său, Marius Aștefanei, ar fi primit drept răsplată acțiuni la SC Lattonedil RO SLR, între 5 și 10 la sută. Orice persoană angajată sau firmă de pază pentru acel obiectiv va fi acceptată doar la recomandarea primarului”, se arată într-o plângere depusă de Ovidiu Pricopie, consilier local în Bălțați.

Sesizarea trimisă de alesul local a ajuns și la Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF), pentru a fi cercetată.

Ce spune primarul Vasile Aștefanei?

În schimb, primarul Vasile Aștefanei susține că totul s-a făcut legal și că plângerea respectivă nu își are rostul.

„Au spus că niște agenți economici au făcut o chestie ilegală. Imediat s-au sesizat ei că am făcut eu ilegalități și s-a făcut acel control. Lattonedil a plătit taxa și nu e niciun prejudiciu. Departamentul de Luptă Antifraudă mi-a trimis o adresă, eu am răspuns pentru că nu am nimic de ascuns. PUZ-ul respectiv are toate avizele, eu nu am nicio treabă”, a spus primarul comunei Bălțați.

Vezi AICI raportul corpului de control al Ministerului Agriculturii