Scandal-monstru după înmormântarea unui lider din clanul țigănesc Stănescu. S-a ajuns la profanare de morminte în cimitirul „Sf. Vasile” din Iași
Mai multe morminte au fost profanate în cimitirul „Sf. Vasile” din Iași în timpul unei înmormântări țigănești. Pentru a face loc alaiului și cavoului amenajat pentru un lider al clanului țigănesc Stănescu din Ciurea, monumentele funerare din vecinătate au fost distruse, asta spre îngrozirea rudelor celor decedați. „Am rămas șocată când am văzut crucile răsucite, iar administratora cimitirului mi-a spus liniștită că s-a făcut loc pentru o înmormântare a familiei Stănescu”, se revoltă familia Beldiman din Iași.
Un adevărat scandal s-a iscat în urma unei înmormântări care a avut loc în cimitirul „Sf. Vasile” din Iași. Un lider al clanului țigănesc Stănescu din comuna Ciurea a fost îngropat pe data de 8 octombrie 2020 în cimitirul de la marginea orașului. Morocea Mihalache Stănescu decedase în urma unui stop cardiac, iar după ceremonia de înmormântare a rămas dezastru, numeroase morminte fiind profanate. Familia Beldiman din Iași a fost prima care s-a sesizat.
„M-a sunat cumnatul meu duminică dimineață și mi-a spus că a găsit la mormântul tatei și al bunicii dezastru. Am fost repede acolo și am rămas șocată să văd cum mai multe cruci, nu doar ale rudelor mele, au fost întoarse, răsucite. Mormântul tatălui, meu care era îngrijit, acum e distrus și acoperit cu pământ, cu tot felul de scule, găleți și materiale. O masă de fier amenajată între morminte era tăiată și aruncată printre cruci, un dezastru complet. Mama mea de 91 de ani era să moară pe loc când a văzut”, povestește ieșeanca Camelia Beldiman.
Înmormântare a clanului țigănesc Stănescu urmată de scandal
Revoltată de profanarea de morminte a rudelor, familia Beldiman a luat legătura cu administratorul cimitirului „Sf. Vasile” și astfel a aflat că, în urmă cu câteva zile, a avut loc o înmormântare la care au participat membrii clanului țigănesc Stănescu din comuna Ciurea.
„Am vorbit cu administratora cimitiruluI. Ea mi-a spus că a fost o înmormântare zilele trecute și alaiul nu avea loc să treacă și și-au făcut singuri loc, de parcă nimic nu s-a întâmplat. Eu nu am nimic personal cu cei care au făcut înmormântarea, dar este revoltător ce au făcut cu mormintele din vecinătate și nimeni din administrația cimitirului nu a intervenit”, mai spune ieșeanca Camelia Beldiman.
Reprezentanții cimitirului „Sf. Vasile” din Iași susțin că stricăciunile la morminte au fost făcute pentru a face loc în timpul unei înmormântări „mai cu fast”, iar asta s-a întâmplat în timpul ploii torențiale care a avut loc în ziua de joi, 8 octombrie 2020.
„Nu prea e voie să se facă poze în cimitir. A fost o înmormântare și nu era loc să se treacă, iar ei au făcut loc. A fost ploaia aceea de săptămâna trecută, când nu puteai să faci nimic, iar ei au trecut în timpul ploii”, au explicat reprezentanții cimitirului „Sf. Vasile” din Iași.
„O să reparăm când terminăm lucrarea. Dar dacă mă văd la ziar, nu mai fac nimic înapoi”, au spus reprezentanții Pompe Funebre Mărgărit
Pe data de 12 octombrie, la patru zile de la înmormântarea cu pricina, la cavoul lui Morocea Mihalache Stănescu se făceau lucrări de zori, însă mormintele din vecinătate erau în continuare profanate. Se pare că lucrările, dar și stricăciunile, au fost realizate de firma de Pompe Funebre Mărgărit SRL care se ocupă de regulă cu înmormântările din comunitățile rromilor și ale clanurilor țigănești.
„Noi am făcut asta pentru că nu aveam pe unde să trecem. Suntem de la Pompe Funebre Mărgărit și amenajăm un cavou aici, nu facem nimic rău. Nu am stricat nimic, facem înapoi după ce terminăm. Ce profanare de monumente funerare, ăla e monument?… ăsta ce facem noi e monument, cavou… O să reparăm când terminăm lucrarea. Dar dacă mă văd la ziar, nu mai fac nimic înapoi”, a spus reprezentantul firmei de Pompe Funebre Mărgărit.