Scandal mare la Teheran: Iranul a recunoscut că a furnizat „un număr mic de drone” Rusiei
Un mare scandal a izbucnit la Teheran cu privire la dronele pe care Iranul a renoscut că le-a livrat Rusiei şi pe care Moscova le foloseşte acum contra Ucrainei. Un cleric conservator a cerut ca dronele să nu mai fie livrate către Rusia, în timp ce un ambasador a subliniat că Ministerul de Externe iranian nu a fost la curect cu astfel de achiziţii.
Un cleric a adus critici cu privire la poziţia guvernului în contextul în care Iranul a furnizat drone Moscovei. După explozia de la podul Kerci, Rusia a declanşat o serie de atacuri asupra Ucrainei, în special, asupra Kievului, distrugând infrastructura civilă. O mare parte dintre aceste atacuri au fost lansate cu drone-kamikaze, ceea ce Rusia nu recunoaşte.
Scandal la Terehan, după ce Iranul a recunoscut că a livrat Rusiei drone kamikaze
Masih Mohajeri, editorialistul ziarului „Jomhouri-e-Islami”, a subliniat că guvernul ar fi trebuie să sfătuiască Rusia să respecte reglementările internaţionale care interzic invadarea teritoriului altor ţări. De altfel, Rusia nu ar fi trebuit să folosească dronele pe care Iranul i le-a furnizat în război cu Ucraina.
„De ce nu aţi anunţat Rusia, după începerea războiului din Ucraina, că nu are dreptul să folosească dronele iraniene în războiul din Ucraina? Mai mult, de ce nu aţi condamnat în mod deschis Rusia pentru declanşarea războiului şi de ce nu aţi depus un efort şi mai mare pentru a media între cele două părţi, pentru a pune capăt acestui război malefic?”, a declarat politicianul Hossein Amir-Abdollahian, adresându-se ministrului iranian de externe.
În acelaşi timp, Masih Mohajeri a susţinut schimbarea de poziţie a ministrului iranian de externe, care în weekend a recunoscut ca Iranul a vândut drone Rusiei.
„Încă mai aveţi timp să schimbaţi politica privind războiul din Ucraina. Nu ar trebui să puneţi toate ouăle în coşul rusesc. Această metodă contrazice politica „nici Est, nici Vest”, care este nucleul politicii externe a Republicii Islamice Iran”, a mai subliniat clericul editorialist.
Nematollah Izadi, fost ambasador al Iranului la Moscova, a arătat că Ministerul de Externe iranian nu a fost la curent cu aceste achiziţii. Cu alte cuvinte, pare că nu a existat o cooperare adecvată intre aripa militară şi cea diplomatică a statului irania. Din această cauză, Ministerul de Erterne nu a fost la curent cu tranzacţiile militare ale regimului.
„Se pare că o parte a guvernului a considerat profitabil să vândă drone Moscovei pentru a fi folosite în război sau în alte scopuri, se pare că am cedat unei operaţiuni de înşelăciune din partea Rusiei, care, în opinia mea, nu serveşte deloc intereselor noastre naţionale”, a mai declarat Izadi.
Rusia a primit mai multe drone kamikaze
Federaţia Rusă a obţinut mai multe drone irainene, în pofida avertismentelor americane. Autorităţile iraniene au negat că ar fi trimis drone de tip Shahed Rusiei, însă Uniunea Europeană a susţinut acuzele Ucrainei şi a anunţat că are dovezi care confirmă acest fapt. În acest sens, Marea Britanie a sancţionat Iranul, mai exact trei iranieni şi a îngheţat activele unei companii responsabile cu furnizarea de drone Rusiei, Shahed Aviation Industries.
După câteva luni de conflict, Rusia şi-a epuizat deja o treime din arsenalul de rachete moderne, capabile să poarte încărcătura nucleară. Ministrul ucrainean al Apărării, a arătat câte rachete moderne au ajuns pe teritoriul Ucrainei.
„Demilitarizarea Rusiei. Prin folosirea a sute de rachete de mare precizie împotriva țintelor civile din Ucraina, agresorul își reduce capacitatea de a lovi ținte militare. De aici se desprind două concluzii: înfrângerea militară a Rusiei e inevitabilă și Rusia e un stat terorist”, a declarat Reznikov într-o postare publicată zilele trecute pe contul său de Twitter.
Timp de câteva luni, Iranul a negat că ar fi livrat dronee Rusiei. În weekend, Iranul a recunoscut că a furnizat „un număr mic de drone”, însă înainte de începerea războiului, ceea ce a provocat un mare scandal la Teheran.