Scandal la UAIC Iași, cu două studente și un profesor în prim-plan. „Cu cele două fete, lucrurile sunt mult mai grave, una dintre ele este cu nevoi speciale” – FOTO

de: Ștefana Șovea
02:00, 13 mart. 2024

Caz scandalos la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Lectorul universitar Andrei Dumbravă, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, a fost chemat în fața comisiei de disciplină după ce nu a acceptat să favorizeze două studente. Acestea s-au declarat nemulțumite de refuzul profesorului de a încălca fișa disciplinei și s-au adresat conducerii facultății

Decanul facultății a transmis faptul că profesorul a făcut lucruri îngrozitoare de-a lungul anilor. Legat de cazul celor două studente care au vrut să fie favorizate, acestea nu au reușit nici până acum să promoveze examenul de licență, una dintre ele fiind cu nevoi speciale.

Un profesor de la UAIC a fost chemat în fața comisiei de disciplină după ce ar fi refuzat să favorizeze două studente

Lectorul universitar Andrei Dumbravă, de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educație, UAIC, a obținut în instanță anularea sancțiunilor primite pentru că a criticat practicile universității. Totul a început în anul 2021, când două studente care frecventau, la distanță, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul UAIC, i-au scris lectorului universitar, avertizor în interes public, Andrei Dumbravă, titularul cursului de Neuropsihologie.

Acestea l-au întrebat pe profesor ce ar trebui să facă pentru a-și promova examenul la această disciplină, care este obligatorie. După refuzul lui Andrei Dumbravă, studentele s-au declarat nemulțumite și s-au adresat conducerii facultății. La doar câteva luni distanță, lectorul a fost cercetat disciplinar pentru mai multe încălcări ale regulamentului intern. Comisia disciplinară a decis penalizarea profesorului cu zece la sută din salariu timp de trei luni, o sancțiune gravă.

Reporterii BZI l-au contactat în decursul zilei de ieri, 12 martie 2024, pe Andrei Dumbravă, avertizor în interes public, care a transmis faptul că, după ce le-a refuzat pe cele două studente, au început presiunile din partea conducerii facultății.

„Dau acest răspuns din poziția de avertizor în interes public, așa cum este aceasta reglementată prin Legea 361/2022. Cele două studente nu au formulat «acuzații», ci s-au declarat nemulțumite de refuzul meu de a încălca fișa disciplinei pentru a le oferi condiții avantajoase de susținere a evaluărilor pe parcurs la care nu se prezentaseră în timpul semestrului, odată cu colegii lor, la tutorialele la care fuseseră programate, în dezavantajul colegilor lor și cu încălcarea legii, solicitând aceste condiții preferențiale de la conducerea instituției.

Au început presiunile în sensul unui decan care declară public două studente ca aflându-se «dincolo de orice regulament» și al unui prodecan care încearcă să-mi impună încălcarea fișei disciplinei și, pe cale de consecință, a Regulamentului privind activitatea profesională a studenților și, deci, a Legii 1/2011, în vigoare la acel moment. Prodecanul Nicoleta Laura Popa mi-a solicitat avantajarea celor două studente, semnând și o rezoluție, în acest sens, pe cererea uneia dintre studente”, declară Andrei Dumbravă.

Profesorul a fost acuzat pentru defăimarea facultății

Andrei Dumbravă a fost acuzat pentru defăimarea facultății, a cadrelor didactice și încurajarea abandonului studiilor de către studenți.

„Așa cum constată și motivarea deciziei emise de către Curtea de Apel Iași, care invocă jurisprudența CEDO cu privire la limitele libertății de expresie în mediul universitar, mai ales cu privire la opinii critice față de angajator, evident, nu, nu este adevărat. Nu încurajez abandonul școlar, ci cunoașterea de către studenți a legii și a drepturilor lor. Spre exemplu, faptul că, de ani de zile, Facultatea de Psihologie scoate la concurs un număr mult mai mare de locuri decât pot încăpea în sălile de curs, la unele cursuri, studenții stând în picioare și încălcându-se, astfel, art. 200 din Legea 1/2011, devenit între timp art. 123 din Legea 199/2023.

Similar, am încurajat cunoașterea Regulamentului privind activitatea profesională a studenților, care prevede că fișa disciplinei nu se schimbă pe parcursul semestrului, iar două studente care doresc să-și susțină evaluările pe parcurs în timpul sesiunii de examene încalcă atât acest regulament, cât și Legea Educației, precum și drepturile colegilor lor”, spune Andrei Dumbravă.

Lectorul universitar Andrei Dumbravă ținea un curs la care studenții nu se înscriau, susținându-l fără audiență. În anul 2021, departamentul din cadrul facultății a votat să i se ia cursul, și așa s-a întâmplat. În acel moment, peste 100 de studenți au protestat împotriva conducerii.

„Este vorba despre o disciplină opțională, la care de mai mulți ani de zile, într-adevăr, nu se înscriu studenți și am semnalat conducerii universității, în fiecare semestru, această situație, prin Memoriile nr. 11 151/07.06.2021, 7049/20.04.2022, 12 730/28.06.2022, 12 373/28.06.2022, 24 570/12.12.2022, 7557/21.04.2023, 22/03.01.2024, rămase fără răspuns, cu încălcarea Ordonanței 27/2002, cu excepția Memoriului 7557/21.04.2023, care a primit, prin documentul 9644/19.05.2023, precizarea criptică «Având în vedere complexitatea solicitării dumneavoastră înregistrată la registratura Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași cu nr. 7557/21.04.2023, vă comunicăm că aceasta se află în analiza structurilor de resort ale Universității, în vederea emiterii unui răspuns».

Până astăzi, acest răspuns nu a fost emis, evident, tot cu încălcarea prevederilor Ordonanței 27/2002. Este interesant și că universitatea preferă să plătească un curs opțional fără audiență care printr-o aparentă coincidență este susținut de avertizorul în interes public la al cărui curs obligatoriu, din 2021, au protestat împotriva conducerii peste 100 de studenți, acel curs fiindu-mi luat în vara/toamna anului 2021”, mai spune Andrei Dumbravă.

Decanul Facultății de Psihologie susține faptul că profesorul face multe probleme în cadrul universității

Profesorul Ștefan Boncu, decanul Facultății de Psihologie, a transmis faptul că lectorul este extrem de problematic de 25 de ani, de când predă în cadrul UAIC, iar mulți studenți nu reușesc să promoveze examenul de licență din cauza lui.

Întrebat de cazul celor două studente și dacă, într-adevăr, i-a propus profesorului Andrei Dumbravă să treacă cu vederea peste lipsa prezențelor și a activității din timpul semestrului, decanul a ezitat să răspundă și a spus doar că lucrurile sunt mult mai grave, una dintre studente fiind cu nevoi speciale. Cele două nu au reușit nici acum să promoveze examenul de licență.

„Vreau să spun faptul că domnul profesor Dumbravă se ocupă doar cu astfel de lucruri și am considerat că poate publica ce vrea, însă astăzi (n.r. – 12 martie) am întâlnit multe nemulțumiri în facultate și acest lucru afectează negativ imaginii facultății. Profesorul este problematic de 25 de ani în facultate și s-a declarat avertizor în interes public, ceea ce este ridicol, ca să se apere de acuzațiile aduse. A pus foarte multe probleme mereu și mereu. Departamentul nostru a votat să i se ia cursul și acum nu mai are cursul, dar nu poate contesta asta. În această situație se află iar cu cele două fete, lucrurile sunt mult mai grave, una dintre ele este cu nevoi speciale și niciuna nu și-a luat licența din cauza lui.

El le-a cerut lucruri pe care nu avea dreptul să le ceară. A făcut lucruri îngrozitoare de-a lungul vremii, sunt enorm de mulți studenți care din cauza lui nu și-au luat licența. Cred că sunt zeci, în condițiile în care, în anii trecuți, el nu a predat aproape nimic”, declară Ștefan Boncu, decanul Facultății de Psihologie.

Lectorului universitar Andrei Dumbravă, de la UAIC, a obținut în instanță anularea sancțiunilor primite.