Scandal la Primăria Iași cu documente pierdute! Interese imobiliare imense la Iorga Business Center, proiectul afaceristului Viorel Cozma. Vecinii sunt revoltați pe patronul firmei de construcții Conest

de: evelina.chitoroaga
02:00, 28 sept. 2021

Proiectul Iorga Business Center, inițiat de afaceristul Viorel Cozma, continuă să provoace scandal. Vecinii au cerut un certificat de urbanism, dar documentația a fost rătăcită convenabil în Primăria Iași. Contestatarii arată că imobilul de birouri va afecta valoarea terenurilor din jur

Afaceristul Viorel Cozma, patronul firmei de construcții Conest SA, se află din nou în centrul unui scandal, de data asta și cu participarea funcționarilor din Primăria Iași. În cursul acestui an, afaceristul abonat la contractele de infrastructură cu muncipalitatea ieșeană a inițiat un proiect pe bulevardul Nicolae Iorga, nr.8F, în imediata vecinătate a pasajului Nicolina, ce vizează construirea unui imobil de birouri cu regimul de înălțime 2S+P+8E.

Beneficiarul Planului Urbanistic Zonal (PUZ) este Iorga Business Center SRL, unde asociați apar Conest SA și Media Rom Grup SRL, controlată de afaceristul Ioan Melinte. Terenul vizat are o suprafață de 1.367 de metri pătrați. Chiar lângă amplasament, sunt identificate trei parcele cu o suprafață de aproape 500 de metri pătrați, deținută de 3 proprietari. La sesiunea de consultare publică, vecinii au contestat proiectul lui Viorel Cozma, pe motiv că imobilul va afecta valoarea celor trei parcele. Astfel, dacă Viorel Cozma va construi, cei trei nu vor putea edifica o clădire cu mai mult de două etaje. În consecință, au cerut ca zona să fie prinsă într-un PUZ unitar.

Sorin Boazu acuză că documentele au fost pierdute, în favoarea investitorului Viorel Cozma

Mai mult decât atât, Sorin Boazu, unul dintre contestatari, a arătat că, la un moment dat, a fost depusă documentația pentru obținerea unui certificat de urbanism pentru alipirea celor trei suprafețe de 500 de metri pătrați. Recent, după mai multe luni de așteptare, a primit o veste incredibilă. Documentele s-ar fi rătăcit în circuitul Primăriei, situație convenabilă pentru investitorul Viorel Cozma.

„Am discutat și cu doamna arhitect-șef. Ni s-a spus zâmbind că documentele nu se mai găsesc, fără nicio explicație. Mi-a spus să mai fac unul, că mi-l dă mai repede, nu în patru luni. Cum se poate așa ceva? Am fost amânați nejustificat”, a precizat Sorin Boazu.

Contactați telefonic, reprezentanții Primăriei Iași au precizat că vor declanșa o anchetă.

„O să verificăm dacă aceste documente au fost pierdute și de către cine. Dacă aceste acuzații se confirmă, vor fi luate deciziile legale în acest sens, în conformitate cu legislația în vigoare”, a declarat Sebastian Buraga, purtătorul de cuvânt al Primăriei Iași.

În acest moment, Viorel Cozma derulează alt proiect imobiliar, pe trada Rampei, din municipiul Iași.

Răspuns șocant din partea Primăriei Iași după ce reclamanții au transmis mai multe solicitări

Un alt aspect dubios se referă la modul în care Primăria Iași s-a poziționat în cazul proiectului Iorga Business Center. Contestatarii au cerut un punct de vedere în legătură cu oportunitatea proiectului în forma inițială. Reprezentanții Primăriei au trimis un răspuns care era, de fapt, un punct de vedere formulat de reprezentanții Iorga Business Center SRL.

„Nu reiese din niciun document public intenția vecinilor de a realiza alte construcții decât cele existente. Documentația s-a întocmit ținând seama de situația actuală, documentații de urbanism și de autorizare avizate sau în curs de elaborare pentru terenurile învecinate (nu există). POT-ul propus este de 60 la sută. Locurile de parcare vor fi detaliate la faza de autorizare funcție de soluția de arhitectură. Indicatorii urbanistici referitori la suprafață (POT și CUT) sunt maximali, aceștia neurmând a fi atinși la autorizare. La momentul autorizării se vor îndeplini toate exigențele legate de asigurarea locurilor de parcare din acel moment”, se arată în răspunsul Primăriei, preluat de la investitori.

Planul Urbanistic General prevede alți indicatori urbanistici

Proiectul lui Viorel Cozma ridică mai multe semne de întrebare, din cauza indicatorilor urbanistici propuși. Conform Planului Urbanistic General (PUG), terenul de pe bulevardul Nicolae Iorga este încadrat în zona CM – funcțiuni mixte. Conform PUZ, este propus un procent de ocupare a terenului (POT) de 60 la sută, cu un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 4, cu 110 locuri de parcare în subsol. Rezultă o suprafață desfășurată a clădirii de 5.468 metri pătrați. În realitate, regulamentul urbanistic al PUG prevede cu totul alți indicatori pentru zona CM, unde este poziționat și terenul afaceriștilor Viorel Cozma și Ioan Melinte. Astfel, pentru zona amintită este prevăzut un POT maxim de 50 la sută, nicidecum 60 la sută, și un CUT maxim de 1.8, nicidecum 4. Prin noua propunere, investitorii au dublat efectiv suprafața clădirii. Dacă respectau CUT-ul de 1.8, clădirea ar fi avut o suprafață desfășurată de doar 2.460 de metri pătrați. În edițiile trecute ale „BZI”, Viorel Cozma a precizat că a vrut să cumpere terenurile vecinilor, dar au cerut chiar și 1 milion de euro. Mai mult, a anunțat că renunță la proiect, informație greu de crezut.