Scandal, la Iași, între o șoferiță și Poliția Locală! Totul a izbucnit de la locul în care a fost parcată o mașină (EXCLUSIV)

de: Ciprian Nedelcu
02:00, 28 iul. 2022

Un adevărat scandal a izbucnit recent între o șoferiță și Poliția Locală Iași. Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis acțiunea formulată de Mihaela Banț în contradictoriu cu Poliția Locală Iași. Ieșeanca fusese sancționată după ce și-ar fi parcat autoturismul pe un trotuar

Recent, un scandal a izbucnit între o șoferiță și Poliția Locală Iași. Așadar, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași au admis acțiunea formulată de Mihaela Banț în contradictoriu cu Poliția Locală Iași.

„Instanța admite în parte plângerea contravențională formulată de petenta Mihaela Banț în contradictoriu cu intimata Poliția Locală Iași. Înlocuiește sancțiunea amenzii în cuantum de 1.000 de lei, aplicată petentei prin procesul-verbal de contravenție, cu sancțiunea avertismentului. Atrage atenția petentei asupra pericolului social al faptei săvârșite și îi recomandă acesteia să respecte dispozițiile legale”, au afirmat judecătorii ieșeni. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Scandal, la Iași, între o șoferiță și Poliția Locală

Decizia primei instanțe nu e definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul dintre șoferița Mihaela Banț și Poliția Locală Iași a început pe data de 4 februarie 2022. Prin plângerea contravențională înregistrată pe rolul Judecătoriei Iași, femeia a solicitat instanței, prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună anularea procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției, întocmit la data de 22 ianuarie 2020, prin care petenta a fost sancționată. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

„Am fost sancționată cu o amendă contravențională în cuantum de 1.000 de lei, pentru că aș fi parcat autoturismul marca Opel, proprietate personală, pe trotuarul pavat din fața blocului N 14, de pe Aleea Mușatini, nr. 9, obligând pietonii să circule pe partea carosabilă. Eu nu contest săvârșirea faptei, astfel, cu aceasta a fost reținută prin procesul-verbal de către organele constatatoare. Dar am încercat să achit jumătate din minimul prevăzut de lege (450 de lei) pentru contravenția care mi-a fost aplicată, în termenul de 15 zile de la data luării la cunoștință de săvârșirea contravenției, dar m-am aflat în imposibilitatea de a achita jumătate, întrucât data încheierii procesului-verbal a fost menționată greșit, fapta fiind săvârșită în anul 2022, nu în anul 2020!”, a subliniat Mihaela Banț, în fața judecătorilor.

Mihaela Banț a câștigat litigiul cu Poliția Locală Iași

Mihaela Banț a afirmat că, potrivit legii, procesul-verbal trebuie să cuprindă, în mod obligatoriu, data și ora comiterii contravenției. Totodată, femeia a indicat că lipsa datei întocmirii procesului-verbal de contravenție și comiterii faptei contravenționale atrage nulitatea absolută a acestuia.

La rândul ei, Poliția Locală Iași nu a formulat întâmpinare, însă, pe data de 13 aprilie 2022, a depus la dosarul cauzei documentația care a stat la baza emiterii procesului-verbal de contravenție. Judecătorii au observat că fapta constatată este prevăzută de dispozițiile Cap. II, pct. 9, din HCL Iași nr. 54/2020, ce cuprinde contravențiile privind nerespectarea unui climat de ordine, potrivit cărora constituie contravenție

„accesul sau staționarea autovehiculelor pe spații verzi, piste pentru biciclete, zone pietonale, precum și pe trotuare (cu excepția celor special amenajate și semnalizate)”.

Acum, după acest scandal, care s-a petrecut la Iași, între o șoferiță și Poliția Locală, femeia a câștigat procesul.