Scandal la Casa de Cultură a Sindicatelor din Iași. Directorului Ion Pascal, lăcătuș în vârstă de 75 de ani, i se aduc acuzații grave. „Ne amenință că ne evacuează, sparge birourile de parcă ar fi instituția lui” – FOTO/VIDEO
Un scandal a izbucnit la Casa de Cultură a Sindicatelor din Iași. Chiriași îi aduc acuzații grave directorului Ion Pascal despre care spun că are un comportament inadecvat, îi amenință pentru a evacua spațiile și cheltuie banii nejustificat. Casa de Cultură a Sindicatelor are 30 de chiriași care plătesc un preț mediu de 8 euro pe metru pătrat
Mai mulți chiriași ai Casei de Cultură a Sindicatelor fac dezvăluiri despre ceea ce se întâmplă în instituția ieșeană. Aceștia sunt nemulțumiți de neregulile din cadrul instituției și de faptul că directorul Ion Pascal îi amenință, le vorbește urât și le sparge birourile.
„Eu sunt chiriaș din anul 2018 în clădirea Casei Sindicatelor din Iași. Am o firmă care se ocupă de montarea sistemelor de supraveghere video. Când am venit să iau spațiul, totul a fost bine, domnul Pascal s-a comportat foarte frumos, până acum câteva luni. Am pus camere de supraveghere în spațiul unde lucram, la intrare, iar de aici a plecat totul. S-a supărat și de câte ori mă vedea îmi vorbea urât, se comporta ciudat, în cele din urmă mi-a spus să eliberez spațiul.
Asta se întâmpla luna trecută, în decembrie. Mi-a dat termen până la sfârșitul lunii ianuarie 2023. Eu am început să-mi strâng lucrurile, iar pe 10 decembrie 2022, duminică, am venit să mai iau din ele. Nu am putut să intru pentru că era schimbat butucul, iar camera de supraveghere era scoasă. A spart ușa și a scos totul de acolo, pe hol, dacă vă vine să credeți! Am chemat poliția pe data de 11 ianuarie, a doua zi, când am venit, iar el a început să urle la mine. A venit un echipaj, a încercat să aplaneze conflictul.
În cele din urmă i s-a făcut dosar penal domnului Ion Pascal, pentru săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 255, dosarul fiind înregistrat la Parchet, unde se fac cercetări. Se vede pe filmare cum a venit și a scos camera. Mi-a spart ușa, a scos camera de supraveghere.
Nu mai spun că oricine venea la mine în birou trebuia să aibă aprobarea lui și asta se întâmpla cu toți chiriașii. Oamenii de acolo au trecut prin multe, dar le este frică să vorbească”, susține Ovidiu Vamanu, unul dintre chiriașii nemulțumiți.
Un scandal a izbucnit la Casa de Cultură a Sindicatelor Iași
O altă persoană care a închiriat un spațiu de 50 de metri pătrați pentru a amenaja o spălătorie auto susține că a fost jignită de directorul Ion Pascal, ce a căutat motive să o dea afară de pe terenul închiriat.
„Eu sunt un chiriaș bun platnic, nu am deranjat pe nimeni cu nimic. A căutat orice motiv ca să mă dea afară pentru că am început să îi cer niște documente pentru a face un dosar la Registrul Comerțului. Așa am constatat că el nu are drept de folosință pentru terenul pe care ni l-a închiriat pentru spălătoria auto.
Când am insistat să îmi dea niște documente actualizate, pentru că cele pe care le are sunt din 1972, a început să vorbească urât, să mă jignească. Mi-a zis că femeia trebuie să stea la cratiță. Apoi a scos motivul cu infiltrarea apei în demisolul clădirii pentru a ne determina să plecăm.
Cică montajul nu corespunde cu ceea ce am transmis în schițele mobilului. Nu este deloc adevărat ce spune el. Noi am montat construcția modulară tocmai pentru a nu pune în pericol structura de rezistență a clădirii și am făcut totul corespunzător. El primește bani fără să aibă dreptul. Pe acte se semnează ca director administrativ, când este doar interimar.
El are nevoie de împuternicire de la București pentru a închiria terenul, spațiul. Am trimis cerere la București cu privire la ce se întâmplă cu domnul Pascal, dar nu am primit răspuns”, susține Mariana Cozma, o chiriașă care deține o spălătorie auto.
Chiriaș: „Ne amenință că ne evacuează, sparge birourile de parcă ar fi instituția lui”
Oamenii nemulțumiți susțin că sunt amenințați frecvent pentru a evacua spațiile, sunt obligați să plătească doar cash, iar modul în care sunt cheltuiți banii primiți de la chiriași ridică multe semne de întrebare.
„Domnul Ion Pascal este lăcătuș de profesie, la fosta fabrică Moldova Tricotaje. A fost lider de sindicat și „om de odaie” la toți primarii Iașului care s-au perindat pe la municipiu. El este frustrat pentru că are doar șapte clase. Ca să înțelegeți, a dat afară, în două săptămâni, o doamnă cu două facultăți care închiriase un spațiu la Casa de Cultură a Sindicatelor doar pentru că îl corectase când a spus un cuvânt greșit. S-a și exprimat că «nu mă face pe mine o femeie cu două facultăți».
Noi suntem consternați de atitudinea și modul vulgar în care ni se adresează. Ne amenință că ne evacuează, sparge birourile de parcă ar fi instituția lui. Nu mai spun că nu are condiții de studii pentru ocuparea postului de director, fiind interimar de cinci ani la propunerea Consiliului de Administrație. Directorul, potrivit condițiilor impuse pentru ocuparea postului, trebuie să aibă studii superioare. Nu este recunoscut de Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România.
Nici concurs nu a dat pentru ocuparea postului. Când a venit o doamnă cenzor de la București să verifice situația financiară a instituției a dat-o afară. Asociația a trimis-o, în luna noiembrie 2022, pe doamna cenzor. Domnul Pascal i-a adresat niște cuvinte greu de reprodus, de față cu mai mulți chiriași, pe scările clădirii. Chiriașii sunt obligați să plătească cu bani cash lunar.
A motivat că, dacă sunt trimiși prin cont bancar, Consiliul de Administrație îi ia banii. El trebuie să achite către Casa de Cultură a Sindicatelor cinic la sută, lunar, din încasările de pe chirii, cotă parte. Nu plătește nimic”, mai spune un alt chiriaș nemulțumit.
Directorul este acuzat că ar folosi banii și angajații instituției în interes propriu
Chiriașii nemulțumiți mai spun că anual în casieria instituției intră 80.000 de lei lunar, bani proveniți din chirii. Mai mult, îl acuză că ar fi folosit angajații instituției pentru a moderniza locuința proprie.
„De ce nu acceptă niciun fel de control, audit? Chiriașii și vecinii sunt surprinși de «înflorirea bunăstării» domnului Pascal în ultimii 3-4 ani. Avea un Logan vechi, iar acum în curte sunt două mașini Duster. A renovat casa cu materiale și salariații de la Casa Sindicatelor. Banii din casieria instituției sunt cheltuiți după bunul plac al domnului Pascal, care câștigă nu mai puțin de 10.000 de lei lunar.
Cum justifică acești bani plătiți de contribuabilii ieșeni? Scopul unei astfel de instituții este ridicarea nivelului de cultură a diverselor categorii socio-profesionale. Trebuie să existe un plan ce stabilește politica culturală și programul de activități. Dacă îl întrebați, acest plan nu îl are pentru că nu există”, mai spune chiriașul nemulțumit.
În edițiile anterioare ale BZI a fost prezentată situația unui angajat al DGASPC care a dezvăluit neregulile din cadrul instituției.
Contactat telefonic de reporterii BZI directorul Ion Pascal a refuzat să comenteze acuzațiile.
„Cine îmi aduce aceste acuzații? Are dosar penal împotriva mea? Știu, da. A venit o doamnă de la București și am dat-o afară? (n.r. – râde). Dacă aveți plăcerea să faceți un articol în ceea ce privește Casa de Cultură, veniți să discutăm pe documente, să vă arăt motivele pentru care această persoană mă acuză, să vă arăt ce au făcut, unde s-a ajuns prin ceea ce nu au respectat.
Mă abțin să fac orice comentariu cu privire la această situație. Nu am niciun punct de vedere. Vorbele sunt vorbe, actele sunt doveditoare”, susține Ion Pascal, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor, din Iași.
Alte nereguli prezentate de reporterii BZI în edițiile anterioare sunt cele de la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Spiridon”.
Rămâne de văzut ce măsuri se vor lua în cazul scandalului de la Casa de Cultură a Sindicatelor din Iași.