Tun imobiliar în centrul Iașului! Dumitru Constantinescu, patronul spitalului Elytis, trântește un bloc între case. Silvia Bucevschi, manager Twinkle Star, cere în instanță anularea autorizației – FOTO
Dumitru Constantinescu, patronul spitalului Elytis, a fost dat în judecată pentru că a pornit construcția unui bloc de locuințe colective pe stradela Perju, nr. 2, chiar lângă unitatea medicală. Reclamanții sunt proprietarii din blocul de pe strada Gh. Săulescu, nr. 43
Un nou tun imobiliar a fost declanșat în centrul Iașului, în zona străzii Gh. Săulescu, mai precis pe stradela Perju nr. 2. Lângă Spitalul Elitys, patronat de afaceristul Dumitru Constantinescu, Primăria Iași a autorizat un bloc de locuințe colective cu regimul de înălțime D+P+3E+Eth. Proiectul aparține tot afaceristului menționat. Vecinii sunt total nemulțumiți de ce se întâmplă în cartier.
„Nu era de ajuns că au făcut spitalul ăsta. Străzile sunt înguste, este foarte aglomerat. Au adus utilaje și au spart strada, iar apa se adună de la ploi. Este foarte mult zgomot. Nu este normal ce se întâmplă. Este o zonă de case, de ce se autorizează blocurile? Sunt mulți vecini nemulțumiți că se construiește. Unei vecine i s-a promis că proprietatea va fi cumpărată în schimbul unui apartament. Nu știu ce se va întâmpla aici”, a spus un proprietar de pe stradela Perju, sub protecția anonimatului.
Lucrările au fost demarate recent, în baza autorizației de construire nr.70/ 27.01.2020. Termenul de finalizare este 17.02.2023.
Silvia Bucevschi, managerul Twinkle Star, cere în instanță anularea autorizației de construire
Din cauza extinderii au de suferit cel mai mult locuitorii de pe strada Gh. Săulescu. Spitalul Elitys a fost construit foarte aproape de blocul de la numărul 43. Noul bloc de locuințe al lui Dumitru Constantinescu va umbri total imobilul menționat. În consecință, proprietarii din imobil s-au unit și au deschis o acțiune la Tribunalul Iași pentru anularea autorizației de construire. Unul dintre reclamanți este Ruxandra Silvia Rață-Bucevschi, manager la Twinkle Star, un centru de educație. Contactată telefonic de către reporterii BZI, Silvia Bucevschi a precizat că se abține de la comentarii până când instanța va emite o hotărâre.
„Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive, prefer să nu fac comentarii”, a spus managerul Twinle Star.
Pe lista reclamanților mai apar: Alexandra Apostoaie, Lucian Jantea, Răzvan Dumitru Mihăilescu Țibichi, Claudiu Moisuc, Constantin Timofte și Viorel Dan Cionca. Deocamdată, instanța nu a stabilit primul termen de judecată la Secția contencios administrativ și fiscal. Dumitru Constantinescu nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere.
Zona, deja sufocată de traficul auto, trebuie să suporte un număr suplimentar de autoturisme
Suprafața de teren pe care se construiește blocul cu 3 etaje este de 463 de metri pătrați. La un moment dat, Comisia de Urbanism nu aproba proiecte cu terenuri mai mici de 500 metri pătrați. A fost avizat un POT (procent de ocupare a terenului) de 47,08 la sută și un CUT (coeficient de utilizare a terenului) de 2,34. Suprafața desfășurată a clădirii va fi de 1.084 metri pătrați. În total, vor fi amenajate 12 apartamente, 4 cu o cameră și 8 cu două camere.
Conform proiectului au fost propuse 12 locuri de parcare. Nu este menționat dacă parcările vor fi dispuse în subteran sau pe teren proprietate. Chiar în preajma spitalului, Dumitru Constantinescu gestionează o parcare privată ce deservește unitatea medicală. Parcarea este administrată de societatea Braț de Fier SRL, condusă de afacerist. O oră de staționare costă 5 lei. Proiectul imobiliar a fost inițiat prin intermediul societății Publiconstruct SRL, ce are ca obiect de activitate „închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate”.
Anul trecut, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 4,7 milioane lei, profit de 288.575 lei, datorii de 17,8 milioane lei, cu un singur angajat. În ceea ce privește activitatea spitalului, prin Elytis Hospital Hope SRL s-a înregistrat cea mai mare cifră de afaceri de la înființare. În 2019 au fost declarate încasări de 16,3 milioane lei, profit de doar 68.248 lei, datorii de 13 milioane lei, cu un număr de 90 angajați.