Scandal de proporții între doi afaceriști din Iași! Utilajele dezvoltatorului Marius Enea au pus în pericol un întreg cartier de vile: „E a doua oară când se surpă versantul, au dezvelit țeava de gaz, suntem în pericol să explodăm” – FOTO/VIDEO

de: Alexandra MAISNER
02:00, 11 mart. 2024

Scandalul dintre doi afaceriști din Iași a ajuns la un alt nivel. Utilajele dezvoltatorului Marius Enea nu respectă limita de tonaj a străzii unde își construiește imobilul, iar terenul din zonă a început să se surpe

Patronul de la Rodotex, Florin Dobrea, este disperat din cauza vecinului, afaceristul Marius Enea, care vrea să construiască un bloc de locuințe colective în arealul format de străzile Bucur și Cazărmilor. Recent, din cauză că Enea nu a respectat limita de tonaj din zonă, o bucată din teren s-a surpat pe proprietatea lui Florin Dobrea. Speriat, cel din urmă a blocat strada şi a chemat poliţia.

Utilajele dezvoltatorului Marius Enea au pus în pericol un întreg cartier de vile din Iaşi

În cursul zilei de sâmbătă, 9 martie 2024, Florin Dobrea a sunt la 112 după ce o parte din versantul de pe strada Bucur din Iași s-a surpat. La faţa locului s-au deplasat echipaje ISU, de poliţie şi de prim ajutor. Dobrea susține faptul că proprietatea sa, situată în aval pe strada Bucur din Iaşi, este pusă în pericol din cauză că dezvoltatorul Marius Enea nu respectă legislația și pătrunde în zonă cu utilaje mai mari de 3,5 tone.

„A avut loc o altă surpare. Acest lucru s-a întâmplat din cauza faptului că utilajele de pe șantierul lui Enea nu respectă limita de tonaj. Au intrat cu cifele, care cântăresc peste 50 de tone, pe o stradă care are 3,5 tone, restricție dată de Comisia de Versanți și Comisia de Circulație din cadrul primăriei, emisă din luna iulie 2023. Am sunat la 112, pentru că mi s-a dărâmat gardul proprietății din cauza faptului că nu a fost respectată această restricție. Limitarea este prevăzută inclusiv într-o hotărâre emisă de Consiliul Local și în adresele la Comisia de versanți.

A venit și ISU și a constatat că s-a dus strada și gardul. Mai mult ce să facem? Am sunat la domnul primar (n.r. – Mihai Chirica), am sunat peste tot, am sunat la Poliția Locală, am sunat la 112, am sunat la toate organele competente. Stăm și ne uităm cum se surpă strada Bucur peste noi, eu având proprietatea din aval. Utilajele au stricat strada şi trotuarul. Cifele de beton s-au urcat pe trotuar de faţă cu poliţia, au dezvelit ţeava de gaz, deci suntem în pericol să explodăm”, a declarat Florin Dobrea.

Este important de ştiut faptul că, anul trecut, Primăria Iaşi, prin Direcţia Tehnică şi Servicii Comunitare – Serviciul de eficienţă energetică şi utilităţi publice – Biroul Versanţi, i-a transmis lui Florin Dobrea faptul că au fost aprobate măsuri de restricţionare a circulaţiei mijloacelor de transport şi utilajelor pe strada Bucur.

„Ţinând cont de solicitarea Biroului de Versanţi, Comisia Municipală de Circulaţie a analizat situaţia creată în strada Bucur şi a aprobat măsuri de restricţionare a circulaţiei mijloacelor de transport şi a utilajelor de mare tonaj, astfel încât să nu se producă alunecări sau surpări locale. Astfel se vor institui restricţiile de circulaţie în zona menţionată pentru autovehicule cu masa maximă autorizatăpeste 3,5 tone”, se arată în documentul emis de Primăria Municipiului Iaşi.

Marius Enea neagă acuzațiile, deși din imagini se vede clar cum terenul afaceristului Florin Dobrea s-a surpat

Contactat de reporterii BZI, Marius Enea, patronul firmei Prima Construct SRL, a negat faptul că nu respectă legislația. Mai mult decât atât, acesta susține că șantierul de pe strada Bucur întrunește toate condițiile legale.

„Nu este adevărat, nu e adevărat! A fost și poliția și a constatat că este taxă plătită de către compania furnizoare de beton, pentru că ei plătesc taxa de tonaj. Noi doar dăm comandă, cumpărăm un produs, ca și cumpărător, și furnizorii de produse, dacă e o zonă cu accesul restricționat, își plătesc taxa, iar taxa este plătită. Nu a fost niciodată nicio surpare. Noi am contractat o firmă de geotehnică și fundații și au pus niște foraje de monitorizare al versantului. Au fost și cei de la Comisia de Versanți și au constatat acestea. Șantierul este în cea mai mare regulă. A blocat o activitate economică, mi-a blocat angajații”, a declarat Marius Enea, patronul firmei Prima Construct SRL.

Amintim faptul că cei doi afaceriști sunt într-un conflict din 2022. Totul a început în vara anului 2022, din cauza șantierului deschis de Marius Enea, care a început să construiască un imobil în imediata vecinătate a lui Florin Dobrea.

Terenurile celor doi sunt lipite. Primul se află pe strada Bucur, nr. 3A, al doilea fiind pe Cazărmilor, nr. 49A. Pe data de 10.05.2022, Primăria Iași emite autorizația de construirea unei locuințe individuale pe o suprafață de 1.340 de metri pătrați, cu regimul de înălțime D+P+1E. De fapt, este vorba de autorizația de construire ce o modifica pe cea din 2016. Prin noua autorizație se extindea construcția, prin mărirea suprafeței utile a demisolului.

Însă Florin Dobrea și-a dat seama că vecinul nu respecta indicatorii urbanistici stabiliți în zonă. Culmea, deși Primăria Iași a eliberat autorizația pentru amplasamentul de pe strada Bucur, nr. 3A, în luna mai 2022, pe data de 20.07.2022, magistrații de la Tribunalul Iași au suspendat autorizația lui Enea, implicit lucrările de construcție. Decizia instanței l-a enervat la culme pe Marius Enea, care a comandat muncitorilor, pe data de 14.10.2022, să demoleze gardul care-l despărțea de vecinul Florin Dobrea. Susținea că patronul de la Rodotex a avut o contribuție pentru anularea autorizației. Afaceristul Marius Enea nu a respectat decizia instanței din 2022 și a continuat lucrările după ce s-a dispus suspendarea autorizației de construire. Atunci a motivat că nu avea cunoștință despre decizia magistraților, dar cu o zi înainte de realizarea lucrărilor a atacat soluția instanței. Deci a mințit flagrant în fața judecătorilor.

Povestea terenului

În trecut, terenul de aproape 4.500 de metri pătrați, identificat în arealul străzilor Bucur – Cazărmilor, era deținut de Vasile Filip. Acesta i-a vândut lui Florin Dobrea, cei doi fiind cumetri, o suprafață de 3.000 de metri pătrați. În 2015 au obținut un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea unor locuințe, cu regimul de înălțime D+P+1E. Între timp, Florin Dobrea a construit locuința, dar Vasile Filip a renunțat la proiect după ce a apucat să realizeze o parte din lucrări. Până la urmă, Vasile Filip a vândut partea lui, cu tot cu construcții, lui Cristian Delcea, patronul complexului comercial Egros.

Nici el nu a mai continuat investiția și așa a ajuns terenul la Marius Enea, în 2021. În documentele de vânzare-cumpărare, cei doi au declarat că pe teren nu existau construcții. Imaginile din satelit contrazic declarațiile celor doi. Această declarație i-a permis lui Enea să obțină mult mai ușor autorizația pentru extinderea proiectului. După ce a cumpărat de la Delcea, Marius Enea a obținut de la Primăria Iași autorizația pentru extinderea proiectului, mai precis pentru mărirea demisolului la 5,15 metri, modificarea fațadelor, dar și amenajarea unei supante (nivel intermediar – n.r.) între demisol și parter.

Scandal de proporții între doi afaceriști din Iași! Utilajele dezvoltatorului Marius Enea au pus în pericol un cartier de vile din cauză că nu a fost respectată limita de tonaj din zonă.