Scandal cu jandarmi și executori în cartierul Copou din Iași! Un bătrân de 89 de ani intră în casă doar dacă sare gardul. Gunoiul poate fi scos doar pe geam după ce a rămas fără acces – FOTO / VIDEO
Proprietarul unei case din cartierul Copou s-a trezit că vecinul vrea să construiască un gard chiar în dreptul intrării în casă. A venit cu jandarmii și executorul judecătoresc pentru a aplica o sentință a magistraților. Mihai Popescu spune că va ajunge la CEDO ca să-și găsească dreptatea
Scandal imens în cartierul Copou, din Iași, încă de la primele ore ale dimineții de ieri, 30.09.2021. Totul s-a petrecut pe proprietatea deținută de Mihai Popescu, în vârstă de 89 de ani, fost profesor de istorie. Pe strada George Coșbuc, nr.18, în apropierea sediului Poliției de Frontieră, se află o casă veche de aproape 90 de ani, cu ornamente împrumutate de la Palatul Culturii și Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.
Casa are o suprafață de 186 de metri pătrați, cu un teren aferent de 659 de metri pătrați. În 1973, Mihai Popescu a cumpărat două treimi din proprietate, urmând ca cealaltă treime să fie deținută de Tatiana Pascaru. Între cele două familii au fost conflicte în ceea ce privește locurile de parcare, în curte fiind loc de două autoturisme. Dar, până la urmă, s-a ajuns la un consens. În edițiile trecute ale „BZI” a fost prezentat alt caz în care doi vecini s-au certat de la un gard.
Moștenitorii au pus gaz pe foc după moartea proprietarei
În urmă cu câțiva ani, Tatiana Pascaru a decedat, iar partea din proprietatea din Copou a ajuns la moștenitorii Adrian Iorescu și Mihaela Filoș. Aceștia au apelat la instanță pentru a ieși din indiviziune și pentru a lotiza terenul cuvenit de 291 de metri pătrați, cât reprezenta o treime. Moștenitorii au atacat chiar și o hotărâre judecătorească obținută de Mihai Popescu în 1979. Aceștia au arătat că partajarea s-a făcut doar pentru casă, nu și pentru teren. În consecință, au pus în mișcare mai multe acțiuni în instanță pentru înregistrarea terenului cuvenit. Însă, Mihai Popescu a precizat că este vorba despre un abuz.
„Noi avem hotărârea aceea din 1979, dar în instanță nici măcar nu s-au uitat. A fost o înțelegere cu moștenitorii să plătim noi pentru partea lor. Inițial au fost de acord, dar după aia s-au răzgândit. Dintotdeauna a fost așa”, a precizat Mihai Popescu.
Executori și jandarmi la casa bătrânului, încă de dimineață
În cursul zilei de ieri, Ștefan Filoș, soțul moștenitoarei Mihaela Filoș, și-a făcut apariția la volanul unui bolid marca Volvo. A participat și fiul acestuia, Cosmin, care vrea să folosească proprietatea părinților pentru amenajarea unui birou. La întâlnire au participat mai mulți jandarmi, dar și un executor judecătoresc, care intenționau să pună în aplicare sentința judecătorească. Mai precis, familia Filoș a început construirea unui gard în curtea proprietății, pentru a se delimita de familia Popescu. Numai că, moștenitorii au confiscat chiar calea de acces spre proprietatea lui Mihai Popescu.
Bâtrânul în vârstă de 89 de ani s-a trezit că nu mai poate ieși din casă fără acordul vecinului. Acesta a fost anunțat că trebuie să-și construiască altă poartă, dacă vrea să aibă o cale de acces. Dacă timp de decenii folosea poarta principală, acum nu mai poate, pentru că a ajuns în proprietatea vecinului.
„Acum vor să pună gardul chiar în dreptul scărilor mele, pe unde intru eu. Acum, dacă vreau să duc gunoiul din spatele casei, trebuie să trec cu el prin casă, pentru că nu mai am voie să trec prin curte din cauza gardului. La vecin, acum este și căminul cu apometre”, a mai spus Mihai Popescu.
A sărit gardul ca să oprească lucrările
Supărat de îndrăzneala vecinului, Mihai Popescu a apelat la alt vecin, a pus un scaun lângă gard și a sărit în propria curte ca să oprească lucrarea. Atunci, jandarmii au intervenit și l-au amenințat că-l conduc la Institutul de Psihiatrie „Socola” din Iași dacă se opune executării. Între timp, muncitorii clădeau noul gard. Ștefan Filoș nu a vrut să comenteze situația. „BZI, ieșiți de pe proprietatea mea!”, a sărit Ștefan Filoș.
Pentru că nu a reușit să anuleze executarea, Mihai Popa spune că va apela la Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO). Până atunci, ca să intre în casă, este nevoit să-și construiască propria poartă. La un moment dat, și-a făcut apariția și Poliția Locală pentru a verifica dacă există autorizație de construire pentru gardul din incinta proprietății. Polițiștii au constatat că există documente eliberate de Primăria Iași în cursul lunii iulie 2021. În trecut a fost prezentat și cazul unui dezvoltator imobiliar care a amenințat o bătrână, totul pornind de la o bucată de teren.