Scai vânăt: Ceaiul minune cu efecte nebănuite

de: BZI.ro
13:34, 20 dec. 2021

Scaiul vânăt este o plantă erbacee perenă de la care se folosește, în scop terapeutic, partea aeriană, recoltată în lunile iulie și septembrie, atunci când planta este în perioada de înflorire.

Părțile aeriene ale scaiului vânăt conțin între 1-2,5% saponozide între care predominantă este saniculasaponozida B, care, prin hidroliză, dă glucoză; saniculagenina A, eryngium-sapogeninele D, F, G și H, zaharoză, chestoză, ferulol, un ester al ferulolui și izoferulolului și săruri minerale.

Ceaiul se prepară prin infuzarea unei lingurițe de plantă uscată și mărunțită într-o cană cu apă fierbinte pentru 15 minute. Se consumă câte o cană pe parcursul unei zile, călduț. După ce se bea ceaiul, jumătate de oră după aceea nu se mănâncă și nu se bea nimic.

Scaiul vânăt are multiple întrebuințări datorită efectelor sale antitusive, expectorante, antiinflamatoare, diuretice, depurative și diaforetice. În plus, scaiul vânăt este de mare ajutor datorită efectelor flavonoide (heterozide ale kempferolului și cvercetolului), acizi polifenolcarboxilici (acid cafeic, acid clorogenic), taninuri, cumarine, poliine, steroli, glucide, acizi organici și ulei esențial, substanțe care-i conferă plantei proprietăți expectorante, antiinflamatoare, antimicrobiene, antispastice, antimicotice, emoliente și fluidifiante al secrețiilor bronșice.

Scai vânăt: Calmează tusea convulsivă

Scaiul vânăt este una dintre plantele medicinale cu efect antiinflamator și antiseptic. Preparat sub formă de ceai, din două linguri de plantă la o cană de apă clocotită, scaiul vânăt contribuie la fluidificarea secrețiilor bronșice și, în acest fel,  la expectorarea acestora.

Persoanele care suferă de tuse trebuie să bea câte două căni de ceai pe zi, amestecat cu propolis și îndulcit cu miere.

În plus, scaiul vânăt poate fi combinat în ceaiuri în amestecuri din mai multe plante, precum, cimbrișor, frunze de pătlagină și muguri de pin.

Calmant local și împotriva retenției urinare

Ceaiul de scai vânăt este foarte util și în cazul afecţiunilor căilor respiratorii, deoarece este și  expectorant, și calmant local.

În caz de bronșită și de tuse convulsivă, decoctul de scai vânăt fluidizează secreţia bronșică și, de aceea, este recomandat în tratamentul acestor afecțiuni cauzate de răceală.

Ceaiul de scai vânăt este recomandat și persoanelor care au probleme cu o retenția urinară. Acesta ajută la detoxifierea organismului și se recoamndă consumul de 3 ceaiuri, pe o perioadă de cel puțin 30 de zile.

Folosit pentru tratarea eczemelor la copii și împotriva paradontozei

Folosit pentru uz extern, ceaiul de scai vânăt este benefică în tratamentul eczemelor la copii. Pentru tartarea eczemelor la copii se recomandă un decocot concentrat din 2 linguri de plantă mărunțită la o cană de apă. În momentul în care apa începe să clocotească, se adaugă planta și se lasă să fiarbă  timp de 5 minute. Se folosesc comprese care, înmuiate în decoct, se aplică pe zona cu eczemă, unde se mențin zilnic, timp de 30 de minute.

În cazul persoanelor care sunt predispuse să facă paradontoză, ceaiul de scai vânăt poate fi folosit cu succes pentru prevenirea acestei boli. Pentru asta, este indicat să vă clătiți gura, de 3 ori pe zi, cu decoct cald, preparat din această plantă.

Ceaiul de scai vânăt nu are contraindicații, putându-se bea zilnic câte 3 cești din acest ceai, înainte de mesele principale. În cele mai multe cazuri, prepararea ceaiului se face prin infuzie.