Scade numărul de locuri de muncă vacante în Iași! Domeniile în care se fac angajări sunt în continuare serviciile, construcțiile și industria
Numărul de locuri de muncă vacante în Iași a scăzut în ultimele două săptămâni. Domeniile în care în continuare se fac angajări masive rămân serviciile, construcțiile și industria. În total, în această perioadă sunt 838 de locuri de muncă vacante, iar patronii caută vânzătoare, curieri, confecționere, ingineri în domeniul construcțiilor sau manipulant marfă
A scăzut în ultimele două săptămâni numărul de locuri de muncă vacante în Iași. Pe site-ul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași sunt publicate 838 de locuri de muncă vacante. Cele mai multe oferte sunt din partea angajatorilor din domeniile servicii, construcții și industrie. Astfel, 444 de posturi, jumătate din cele disponibile în această perioadă, sunt în domeniul servicii.
Domighian’s Park caută agenți de dezinfecție, deratizare și dezinsecție, Akyle Security angajează agenți de securitate, Pybmarketserv caută casieri, iar Akulogistic – ambalator manual. Alte 181 de posturi sunt în domeniul construcțiilor, unde se caută zugravi, fierar betonist, ingineri sau muncitori necalificați. Das, Elmar și Gabi&Luca Construct caută fierari betoniști, iar Glass Protect, Elmar SRL sau Roxema SRL caută muncitori necalificați. Rancon SRL caută oțelar, iar Expleo caută proiectant inginer mecanic. Alte domenii în care se fac angajări sunt industria și confecțiile. Așadar, patronii din Iași angajează șoferi (companiile Iacob’S Holding și Dakota General), iar Omni Clean și Katty Fashion caută călcătoreasă lenjerie și confecționere.
Patronii și angajații din Iași care au avut de suferit de pe urma pandemiei de COVID-19 au primit ajutoare financiare
În domeniul HoReCa se menține același număr de locuri vacante ca în luna precedentă, fiind vorba despre 45 de posturi disponibile persoanelor care vor să se angajeze ca ospătari, bucătari sau ajutor de bucătar. Patronii din Iași au mărit salariile angajaților din acest domeniu, sperând că, astfel, îi vor motiva să rămână în companie sau să facă noi angajări, însă nu au avut succes. HoReCa a fost unul dintre primele domenii afectate de pandemia de COVID-19. Numărul disponibilizărilor a fost redus datorită ajutoarelor financiare obținute de patronii din Iași pentru pierderile provocate de pandemia de COVID-19. Astfel, aceștia au încasat șomajul tehnic, banii acordați prin măsura kurzarbeit sau diverse ajutoare financiare pentru patronii care angajează persoane din grupuri vulnerabile.
Potrivit AJOFM Iași, în perioada aprilie 2020 – septembrie 2021 au fost disponibilizate 3.412 persoane care primesc indemnizație de șomaj. Cei mai mulți ieșeni au fost concediați în luna aprilie 2020 (358 de persoane), iar cei mai puțini – în luna august 2021 (64 de persoane).
Rata șomajului din Iași s-a menținut în jurul valorii de 3 la sută
În ceea ce privește șomajul tehnic acordat în acest an, patronii au primit câteva milioane de lei în cadrul măsurii finanțate cu bani de la bugetul de stat prin intermediul căreia patronii care au suspendat activitatea pot trimite angajații în șomaj tehnic. În măsura kuzarbeit au fost plătite ajutoare în valoare de 2 milioane de lei. Sumele primite de antreprenorii și angajații din Iași au contribuit la menținerea unei valori scăzute a ratei șomajului.
În 2021 s-a situat în jurul valorii de 3 la sută, fiind constantă de la începutul anului. În luna septembrie 2021 au fost înregistrați 9.012 șomeri, dintre aceștia încasând indemnizația de șomaj peste 1.000 de persoane. Cei mai mulți șomeri provin din mediul rural și sunt femei. Iașul este unul dintre puținele județe în care rata șomajului a fost constantă începând cu luna ianuarie 2021.