Scad cazurile de infectare din ţară, 4 judeţe grav afectate au ieşit din scenariul roşu
În urmă cu o săptămână, 8 judeţe din România erau foarte afectate de numărul mare de infectări de peste 3 la mia de locuitori. În apropierea sărbătorilor pascale situaţia este schimbată total, o scădere foarte mare de infectări s-a produs la nivel naţional. Cluj, Ilfov şi Bucureşti sunt cele care au rămas în scenariul roşu, dar şi ele au şanse ca până de Paşte să intre în scenariul galben, având o incidenţă de 3,01 de infectări la mia de locuitori.
Unul dintre cele mai afectate judeţe din ţară care s-a aflat multe săptămâni în topul județelor cu cele mai multe cazuri de infectări este Timiş, incidența a determinat carantinarea. Ieri, miercuri 28 aprilie 2021, s-a înregistrat o incidenţă de 2,21 de cazuri la mia de locuitori.
Victor Oancea: „Am observat şi o scădere a formelor severe care se internează la noi”
Managerul spitalului Victor Babeş din Timişoara, Victor Oancea, susţine că datorită vaccinării populaţiei numărul mare de infectări a scăzut şi a dus la depăşirea valului 3 a virusului SARS-CoV-2. Victor Oancea este încrezător că în următoarea perioadă vor avea mai multe zone albe unde să poate fi internate şi cazuri non-Covid-19.
„Am observat şi o scădere a formelor severe care se internează la noi. În schimb noi primim cazuri severe şi grave din alte părţi, încă pe Terapie Intensivă nu se observa aceasta scădere, nu avem încă locuri libere în AŢI. Pe alte secţii, pneumo, infecţioase şi preterapia intensivă, da, am început să avem locuri şi, dacă vom continua să scădem în continuare, ne gândim să transformăm din ce în ce mai multe zone albe ca să primim patologia non-Covid”, a explicat medicul Victor Oancea.
Pentru a se ajunge la un număr scăzut de infectări nu a fost nevoie doar de vaccin. Aceasta s-a datorat și responsabilităţii cetăţenilor.
„Acesta considera că s-a ajuns în acest moment datorită „vaccinării, în al doilea rând metodele de responsabilizare a cetăţenilor, de reducere a timpilor de restaurant, de baruri etc, riguros implementate, de protecţie sanitară, şi trei la mâna vorbim de ciclul viral, pentru că, aţi observat că am depăşit valul trei cel puţin în Banat, şi sperăm că şi colegii din Bucureşti să depăşească şi ei cât mai repede” , a mai spus Victor Oancea.
Numărul de infectări cu noul coronavirus scade, iar rapoartele demonstrează acest lucru
Scăderea numărului de infectări este vizibil, dar rapoartele zilnice ale Grupului de Comunicare Strategică prezintă cu exactitate toate cifrele. În dată de 20 aprilie 2021, dintr-un total de 23.388 de teste RT-PCR, au fost pozitive 2.931, iar ieri, 28 aprilie 2021, din 25.253 de teste pozitive au ieşit 2.240.
„Trendul este descendent pentru toată România, este evident. În general, când apare un trend descendent, când intră pe făgaşul ok, el continuă repede pe acest drum. Problema este dacă ne vom menţine”, a declarat Adrian Marinescu, medic infecţionist la Institutului „Matei Balş” din Capitală.
În timp ce România se bucură de numărul de cazuri care scad, în India are loc o adevărată tragedie
În decursul acestei luni, în India numărul de infectări a crescut brusc. Chiar dacă la un moment dat se părea că indienii ţineau sub control infectările cu Covid-19, acum situaţia este un tragică. Pe teritoriul Indiei s-a înregistrat un al doilea val devastator de infecţii cu noul coronavirus. Guvernul a cumpărat cel puţin 205,5 milioane de doze de imunizare împotriva Covid-19.
În urmă cu două zile, 27 aprilie 2021, India a administrat 147,7 milioane de doze pentru imunizare împotriva Covid-19. Într-o zi 2,4 milioane de indieni s-au imunizat, cu toate că numărul este unul impresionant în realitate situaţia nu este una prea bună. India are un nivel scăzut în privinţa vaccinării pe cap de locuitor, cu 11 doze administrate la 100 de persoane, în comparaţie cu Statele Unite ale Americii şi a Marii Britanii.