Satul din județul Iași unde glodul ține loc de jucării! Destinele sunt distruse odată cu fiecare naștere. Autoritățile apelează la miliardari – FOTO/VIDEO
Cel mai sărac sat din județul Iași este satul Crucea din comuna Lungani. Sute de familii, cele mai multe de etnie romă, trăiesc în condiții greu de imaginat. Comuna Lungani este cunoscută ca fiind cea mai săracă din întreg județul din cauza numărului mare de beneficiari de ajutor social, care a crescut și mai mult în anul 2020. Familiile din satul Crucea au minimum 4 copii și trăiesc doar din ajutor social și alocații
Comuna Lungani este cunoscută ca fiind cel mai sărac loc din județul Iași, gradul de ocupare a forței de muncă fiind foarte scăzut. Populația comunei este estimată la aproximativ 6.000 de locuitori, iar cei mai mulți dintre ei beneficiază de ajutor social. Comuna Lungani a devenit și mai săracă pe parcursul anului 2020, odată cu întoarcerea familiilor din străinătate. Pandemia i-a readus acasă doar ca să devină asistați sociali. Numărul beneficiarilor a crescut vizibil din luna aprilie 2020. Dacă în ianurie 2020 în comuna Lungani erau 360 de titulari, în aprilie numărul lor a ajuns la 408, iar în ianuarie 2021 numărul titularilor a fost de 428. În luna ianurie 2020, Agenția județeană pentru plăți și inspecție socială a plătit pentru aceștia 146.810 mii de lei, iar în ianurie 2021 suma a ajuns la aproximativ 170 de mii de lei.
Din 1.420 de localnici, 958 sunt beneficiari de ajutor social
Situația comunei Lungani este aceeași de mulți ani, iar oamenii trăiesc în cele mai grele condiții din generație în generație. Aproximativ 70 la sută din locuitorii satului Crucea trăiesc doar din ajutor social și alocațiile copiilor. Cel mai sărac sat din comună are 1.420 de locuitori dintre care 958 sunt beneficiari de ajutor social. Situația din satul Crucea nu pare să aibă o rezolvare, tinerii se căsătoresc de la vârste fragede și fac mulți copii. Nu mai sunt locuri în grădiniță, iar numărul preșcolarilor crește radical. Cei mai mulți dintre localnici nu au studii.
„În comuna Lungani, avem în jur de 6 mii de locuitori și 428 de dosare VMG (Venitul Minim Garantat- n.r.), adică beneficiari de ajutor social. Sunt atât de mulți deoarece în satul Crucea este o tradiție: se căsătoresc la vârste fragede, iar când ajung la 30 de ani au deja 8 copii. Sunt familii numeroase, oamenii nu știu carte și nu îi primește nimeni la muncă. Ei muncesc cu ziua pe unde apucă și trăiesc din ajutor social și alocații.
Sunt foarte mulți copii și nu mai au loc în grădiniță. Soluția ca acești oameni să își remedieze situația ar fi să vină niște investitori care să facă niște ferme sau să le asigure un loc de muncă pe ceea ce știu ei să facă. Cei care au plecat în străinătate sunt tineri de 18-19 ani care mai știu puțină școală și nu au familii”, a declarat Ioan Corobuță, primarul comunei.
„De 50 de ani locuiesc aici și mereu a fost așa”
Mulți dintre locuitorii satului Crucea nu au muncit niciodată, ci doar cu ziua, pe unde au putut. Părinții spun că cei mici merg la școală și speră că ei vor avea un trai mai bun. Localnicii sunt conștienți că nu au posibilități și s-au obișnuit cu acest stil de viață. Viziunea lor despre viață nu trece de dealurile care le înconjoară satul.
„De 50 de ani locuiesc aici și mereu a fost așa. E o comună foarte săracă, suntem foarte necăjiți și avem copii mulți. Suntem o familie mare, am crescut 12 copii. Sutem așa săraci pentru că nu avem posibilitatea de a munci, unde să muncim cu atâția copiii acasă? Nu avem venituri, doar ajutorul social și alocațiile. Eu am doar 8 clase făcute! Căutăm de muncă, mai muncim cu ziua la cine ne primește, dar ne alungă”, a declarat Liliac Zăgan, locuitor din satul Crucea.
Un tată cu 5 copii a pierdut un loc de muncă din cauză că nu avea studii.
„Am vrut să muncesc, da’ nu m-au primit. Am fost trimis de asistența socială, dar când am ajuns acolo și au auzit că sunt din Crucea, m-au trimis acasă. Nu am școală, am 5 copii, cel mai mic de 7 ani și cel mai mare de 13 ani. Toți merg la școală”, a spus Dan Răducanu, locuitor din satul Crucea.