Şase state membre NATO vecine cu Ucraina încheie un acord în vederea ridicării unui „zid de drone”
Şase state membre NATO vecine ale Ucrainei – Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Norvegia şi Polonia – au ajuns la un acord în vederea ridicării unui „zid de drone” pentru a-şi apăra frontierele împotriva „provocărilor”, anunţă vineri Guvernul lituanian, relatează AFP.
„Este vorba despre un lucru complet nou, un zid de drone care se întinde din Norvegia până în Polonia. Obiectivul este folosirea unor drone şi altor tehnologii pentru a ne apăra frontierele”, declară agenţiei de presă BNS ministrul lituanian de Interne Agné Bilotaite.
„Drone alte tehnologii, care ne vor permite să ne apărăm de provocările ţărilor ostile”
Ea a făcut acest anunţ în urma unor negocieri cu omologii săi din celelalte ţări baltice – Estonia şi Lituania -, Finlanda, Norvegia şi Polonia.
„Nu este vorba doar despre infrastructuri fizice, sisteme de supraveghere, ci şi despre drone şi despre alte tehnologii, care ne vor permite să ne apărăm de provocările ţărilor ostile şi să împiedicăm contrabanda”, a precizat ea.
În afară de desfăşurarea unor drone în vederea supravegherii frontierelor, aceste ţări urmează să folosească sisteme de interceptare a dronelor inamice.
Agné Bilotaite nu a prezentat un calendar al acestui proiect, adoptat din cauza unor îngrijorări actuale în domeniul securităţii în regiune, în contextul războiului pe care Rusia îl poartă în Ucraina.
SUA anunţă un nou pachet militar pentru Ucraina
Statele Unite au anunţat vineri trimiterea unui nou pachet de arme şi echipamente militare pentru Ucraina, în valoare de 275 milioane de dolari, pentru „a ajuta trupele ucrainene să respingă ofensiva rusă în apropiere de Harkov”, transmit AFP şi Reuters, citând un comunicat al Departamentului de Stat, conform Agerpres.
Materialul, provenit din stocurile armatei americane, include armamente de care Ucraina are „nevoie urgentă”, precum muniţie pentru sisteme de lansatoare de rachete HIMARS, obuze de artilerie de 155 mm şi 105 mm, rachete, sisteme anti-tanc şi muniţie aeriană de precizie, se menţionează în comunicatul Departamentului de Stat.
În plus, preşedintele Băncii Mondiale, Ajay Banga, a declarat vineri pentru Reuters că este „absolut” deschis la ideea de a gestiona un fond pentru Ucraina care ar urma să elibereze un împrumut acordat de ţările G7, pe baza veniturilor generate de activele ruseşti îngheţate, cel puţin în scopuri non-militare.