Șase elevi de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” din Iași au plecat în Olanda cu Erasmus! De ce surprize au avut parte ieșenii în călătoria lor

de: Violina GORCINSCHI
00:01, 25 mai 2022

Între 16 și 22 mai 2022, elevi și cadre didactice de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” au urcat în avion și au mers în Olanda datorită proiectului Erasmus+KA2, „Let’s Explore Our Cultural Heritage with Technology and Art”. Adolescenții au luat parte la diverse activități cu scop cultural și educativ, prilej cu care au învățat mai multe despre cultura olandeză.

Șase elevi de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” au avut oportunitatea să participe la un frumos de schimb de experiență, a doua mobilitate a proiectului Erasmus+KA2 „Let’s Explore Our Cultural Heritage with Technology and Art”, împreună cu alți tineri veniți din diverse țări din Europa. Ieșenii s-au bucurat de atmosfera specifică olandeză și de noutatea descoperirii unei noi culturi. Aceștia s-au bucurat de experiența inedită timp de o săptămână și au rămas cu amintiri plăcute după participarea la această inițiativă.

Școala gazdă a fost Colegiul Oostvaarders, o unitate de învățământ din Almene, Olanda

Elevii de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu”, trimiși într-un schimb de experiență

Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” este parteneră în cadrul proiectului Erasmus+KA2

Cu ocazia desfășurării celei de-a doua mobilități a proiectului Erasmus+KA2 „Let’s Explore Our Cultural Heritage with Technology and Art”, 6 elevi ai unei școli din Iași, împreună cu 2 cadre didactice, au avut oportunitatea să meargă în Olanda într-un schimb de experiență. Școala gazdă a fost  Oostvaarders College din Almere, un oraș la est de captiala Amsterdam. La proiect nu au participat doar români, ci și persoane din cadrul școlilor partenere din Italia, Lituania și Turcia.

„Obiectivul major al proiectului, cunoașterea și protejarea patrimoniului cultural european, a fost atins prin activitățile propuse care au oferit participanţilor ocazia să descopere monumente istorice din țările partenere, să cunoască și să respecte bogăția diversității lingvistice, să conștientizeze rolul conservării patrimoniului cultural european. Mobilitatea a reprezentat prilejul pentru contactul cu limba și civilizația olandeză: jocuri specific olandeze, tradiții culinare și de navigație, construcția digurilor la muzeul «This is Holland» din Amsterdam, satul-muzeu în aer liber din Almere, biblioteca publică,  expoziția dedicată educației pentru mediu și construcției sustenabile Floriade Expo 2022, vaporul Batavia folosit de olandezi în comerțul cu Asia”, a declarat directorul Școlii Gimnaziale „Ionel Teodoreanu“.

Atelierele au evidențiat modul în care noile tehnologii pot ajuta la promovarea artei și culturii, facilitând și ajutând la cunoașterea patrimoniului cultural, atunci când sunt integrate în practicile educaționale.

Tot prin intermediul proiectelor Erasmus, 5 elevi de la Colegiul Național Iași a participat în acest an la un schimb de experiență în Slovenia

Schimburi de experiență între elevii ieșeni și școlile partenere din străinătate

În cadrul proiectului organizat în Slovenia, participanții au învățat despre sănătate și protecția mediului

Chiar în cursul acestui an, 5 elevi și 2 profesori de la Colegiul Național Iași au participat la a 5-a mobilitate a proiectului Erasmus+, o colaborare strategică între școli, Healthy European Students. Între 18 și 26 februarie 2022, aceștia au plecat la Bratislava, în Slovenia, unde cei mici au învățat despre adoptarea de obiceiuri sănătoase, modalități de protecție împotriva bolilor și educația pentru mediu. Pe lângă ieșeni, la proiect au mai luat parte și reprezentanți ai unor școli din Portugalia, Slovacia și Letonia.

Participanții la proiect s-au bucurat de jocuri sportive, ateliere de artă, experimente chimice și de o întâlnire cu primarul orașului Rovinka, localitate unde se afla școala gazdă. Pe lângă aceste activități interactive, copiii s-au bucurat și de plimbări în scop turistic, la castelul Devin.

Evenimentul prin care elevii de la Școala Gimnazială „Ionel Teodoreanu” au plecat într-un schimb de experiență în străinătate și au învățat despre culturi noi a fost un succes pentru participanți și organizatori, reușind să se atingă obiectivele, atât în scop educațional, cât și în cel interactiv.