Șase candidați în cursa pentru funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Iată cine sunt aceștia – FOTO
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC) este în febra alegerilor academice. În perioada 26 februarie 2024 – 1 martie, cadrele didactice și-au depus candidaturile pentru cea mai înaltă funcție din instituție, cea de rector. Iată cine sunt cei șase candidați.
Alegeri academice pentru funcția de rector la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Șase candidați
În perioada 26 februarie 2024 – 1 martie, cadrele didactice UAIC și-au depus candidaturile pentru funcția de rector. Aceștia sunt prof. univ. dr. Tudor Luchian, prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, prof. univ. dr. Tudorel Toader, conf. univ. dr. Adrian Muraru și prof. univ. dr. Liviu-George Maha.
În data de 12 martie 2024 are loc primul tur de alegeri, iar dacă atunci nu se întrunește cvorumul legal, alegerile se reiau pe 15 martie. În data de 18 martie este programat turul II, şedinţa de Senat pentru validarea rectorului fiind în perioada 19-25 martie. Până pe 26 martie, dosarul privind alegerea rectorului va fi finalizat și transmis către Ministerul de Resort.
Concurență mare pentru funcția de rector
Prof. univ. dr. Tudorel Toader, actual rector al UAIC, a preluat funcția în aprilie 2014, în urma alegerilor interne. Mandatul său a fost suspendat în perioada 23 februarie 2017 – 17 aprilie 2019, când a fost ministru al Justiţiei. Și-a reluat activitatea de rector al UAIC după ce a predat atribuțiile de ministru interimar al Justiției Anei Birchall, iar din anul 2020 a fost reales în funcția de rector.
În planul managerial publicat pe site-ul instituției, profesorul universitar subliniază faptul că cea mai veche universitate din țară are nevoie de continuate.
„Candidatura pentru funcţia de Rector al Universităţii «Alexandru Ioan Cuza» din Iaşi are la bază, deopotrivă, continuarea proiectelor demarate, valorificarea rezultatelor deja obținute precum şi îndeplinirea de noi obiective”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Tudorel Toader.
În planul managerial al contracandidatului prof. univ. dr. Tudor Luchian, de la Facultatea de Fizică, se arată principalele obiecte pe care și-ar dori să le îndeplinească într-un mandat de rector în perioada 2024-2029.
„Ca repere esenţiale în acţiunile întreprinse cu toți colegii din instituție, voi cultiva şi premia excelenta şi spiritul critic academic şi social, calități fundamentale ale oricărei universități de prestigiu. Voi cultiva creșterea profesională prin crearea unei atmosfere de încredere, în care toți colegii să se simtă sprijiniți şi motivați în atingerea obiectivelor proprii și instituţionale, într-un cadru de activitate academic deschis, în care să fie încurajată colaborarea reală. Mă va preocupa în mod distinet afirmarea și menținerea unui mediu sănătos, care să cultive meritocrația şi respectul față de valorile academice universale, să faciliteze obținerea excelenţei în proiectele specifice derulate pe palierele de educație, cercetare şi transfer al valorilor noastre în societate”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Tudor Luchian.
Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA), a fost prorector pentru activităţi studenţeşti şi parteneriate cu mediul economic al universității, făcând parte din echipa actualului rector, Tudorel Toader, din data de 14 iulie 2016 până pe 25 ianuarie 2024.
„În calitate de Prorector al UAIC şi Ordonator de credite al acesteia (în perioada 03.03.2017 24.04.2019), m-am implicat în mod competent, responsabil și dedicat în managementul de top al celei mai vechi Universitäti din România”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Mihaela Onofrei.
Un alt candidat pentru funcția de rector al UAIC este prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa, de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor.
„Sper că membrii comunității academice vor găsi puncte de consens benefic între planul meu managerial și planurile celorlalți colegi candidați. Sunt un adept al compromisului just şi rezonabil, dispus la căutarea asiduă a unor soluții echitabile şi benefice tuturor membrilor comunității academice, în lumina valorilor morale”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Gabriel Claudiu Mursa.
Tot de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor candidează și prof. univ. dr. Liviu-George Maha.
„Programul meu managerial este centrat pe oameni, pe toți membrii comunității academice (cadre didactice, cercetători, personal didactic auxiliar, personal nedidactic şi, nu în ultimul rând, studenți), principiu care va ghida deciziile şi acțiunile în timpul mandatului. Pe parcursul ultimului an, în urma dialogurilor constructive purtate cu foarte mulți colegi, am reuşit să observ atât aspectele de interes comun, cât şi problemele specifice la nivel de departament sau facultate”, se arată în planul managerial al prof. univ. dr. Liviu-George Maha.
Conf. univ. dr. Adrian Muraru, de la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice, este cel de-al șaselea candidat în cursa pentru funcția de rector al UAIC.
„Dacă voi fi ales rector, îmi va face o deosebită plăcere să invit, în mandatul 2024-2029, fiecare cadru didactic şi cercetător titular al UAIC la o conversație despre universitatea noastră, despre ceea ce ar trebui să fie o școală de învățătură înaltă în orientul european”, se arată în planul managerial al conf. univ. dr. Adrian Muraru.