Şase cadre medicale au salvat viaţa unei paciente internată la Spitalul Clinic „Dr.C.I. Parhon” din Iaşi

de: Elena Nicoleta BUJOR
16:25, 26 nov. 2020

Șase cadre medicale din Iași au reuşit din nou să salveze o viață. Aceștia au luptat pentru o pacientă internată în cadrul Clinicii de Urologie de la Spitalul Clinic „Dr.C.I. Parhon” din Iaşi. Femeia a suferit o complicaţie extrem de gravă în urma unor şedinţe de radioterapie, ea fiind diagnosticată SARS – CoV – 2.

Pacienta, în vârstă de 69 de ani, a fost diagnosticată în urmă cu mai bine de doi ani cu o boală cruntă. Nemilosul cancer de col uterin a necesitat o intervenţie chirurgicală de urgență şi o serie de şedinţe de radioterapie. Purtătorul de cuvânt al unității spitalicești a declarat că pacienta a început să aibă sângerări și a fost nevoie de ajutorul medicului chirurg vascular.

„Pacienta a suferit o complicaţie care i-a pus viaţa în pericol în urma şedinţelor de radioterapie făcute de-a lungul anilor. Ea s-a prezentat la spital din cauza unei obstrucţii renale acute datorate unei fibroze retropenitoneală în urma unei radioterapii. În timpul internării pacienta a început să aibă sângerări masive. A fost făcută o operaţie de urgenţă. A fost nevoie şi de ajutorul chirurgului vascular Corneliu Moroşanu pentru a interveni asupra arterei iliace care irigă piciorul. Complexitatea intervenţiei a fost dată de faptul că a fost necesară dezobstrucţia rinichiului, precum şi refacerea arterei printr-un patch, în caz contrar pacienta ar fi continuat să sângereze, existând riscul de deces. În urma intervenţiei s-a reuşit inserarea unor stenturi – sonde care asigură fluxul de urină de la rinichi la vezică”, a explicat conf. univ.dr. Ionuţ Nistor, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Dr. C.I. Parhon”.

Astfel de cazuri sunt rare

Conform medicului, astfel de cazuri sunt întâlnite în spitale extrem de rar. Cel prezentat în rândurile de mai sus este al doilea caz în ultimii şapte ani.

„Evoluţia a fost ulterior favorabilă, cu oprirea hemoragiei şi corectarea anemiei severe. Starea pacientei este acum destul de bună, se poate mobiliza, se alimentează şi se pregăteşte de externare. În ciuda faptului că pacientă era diagnosticată cu infecţia SARS-CoV-2, am intervenit fără ezitare în echipă mixtă şi am salvat viaţa pacientei. Starea pacientei este una bună. Hemoglobina care era în momentul internării era 5 a urcat până la 10, mănâncă regulat şi se pregăteşte de externare. Ea a rămas internată după procedură sub supraveghere suplimentară pentru a nu exista complicaţii determinate şi de infecţia cu COVID-19”, a declarat dr. Radu Andriciuc, medic specialist urolog.

Şeful Secţiei de Urologie din cadrul Spitalului „Parhon”, dr. Radu Costache, a susținut faptul că în sala de operaţie se intră de doar patru ori pe zi în cazul urgenţelor ameninţătoare de viaţă. De asemenea, doctorul a precizatul că în timpul dimineţii se fac circa cinci intervenţii programate. În contextul actual al pandemiei cu noul coronavirus a fost necesară o scădere a  numărului de proceduri programate pentru a respecta recomandările Ministerului Sănătăţii.

De la începutul lunii noiembrie şi până astăzi, 26 noiembrie 2020, în Clinica de Urologie au fost internate 180 de persoane, necesitând intervenţii chirurgicale.

„Activitatea secţiilor de Nefrologie şi Urologie continuă şi a continuat pe toată perioada din martie până în prezent. Zilnic sunt preluaţi cel puţin trei pacienţi din alte judeţe. Faptul că aceşti pacienţi au sau nu statutul de pacienţi COVID pozitiv nu împiedică rezolvarea urgenţei medicale sau chirurgicale, aceasta fiind cea care primează. Ulterior, după rezolvarea urgenţei sunt dirijaţi într-un spital suport dacă mai au nevoie de spitalizare sau la domiciliu conform regulilor Direcţiei de Sănătate Publică”, a mai spus conf.univ.dr. Ionuţ Nistor.

Spitalul „Dr. C.I. Parhon” este renumit pentru zecile de transplanturi ce au loc în instituția medicală, deși suntem în plină pandemie cu noul coronavirus.