Șase cadre medicale au avut reacții adverse, după vaccinarea împotriva COVID-19

de: Bianca Rebegea
19:27, 29 dec. 2020

În România, campania de vaccinare împotriva COVID-19 a început pe 28 decembrie. În ultimele 24 de ore au fost vaccinate 712 cadre medicale, însă șase dintre acestea acuză reacții adverse. Printre ele se regăsesc: durere la locul injectării, urticarie, febră.

„1. Număr de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (în ultimele 24 de ore) – 712.

2. Număr total de persoane vaccinate împotriva COVID-19 cu vaccinul Pfizer BioNTech (începând cu data de 27 decembrie 2020) – 2.778.

3. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (în ultimele 24 de ore): 6 reacții comune și minore, dintre care:

– 2 reacții de tip local, cu durere la locul injectării;

– 4 reacții generale: 2 febrile, 2 alergice de tip urticarie.

4. Număr de reacții adverse înregistrate la nivelul centrelor de vaccinare (începând din 27 decembrie 2020): 7 reacții comune și minore, dintre care:

– 2 reacții locale cu durere la locul injectării;

– 5 reacții generale: 2 febrile, 3 alergice de tip urticarie”, arată Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea Împotriva Covid-19.

După ce a fost vaccinată contra SARS-CoV-2, o asistentă medicală din județul Cluj a acuzat o „manifestare alergică ușoară”

Prima persoană din Cluj, care a fost vaccinată împotriva noului coronavirus, este o asistentă. Se pare că aceasta a suferit o reacție alergică, la scurt timp de la administrarea vaccinului.

În județul Cluj au fost vaccinate în total 165 de persoane împotriva COVID-19. Dintre acestea, o singură persoană a avut o „manifestare alergică ușoară”, potrivit Prefecturii Cluj.

„Din 165 persoane vaccinate până în prezent, a existat un singur caz de manifestare alergică ușoară de tip urticarian la nivelul extremității cefalice, care a remis rapid sub terapia specifică antialergică”, a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Conform prefectului, este vorba de o asistentă medicală, care avea alergii, însă nu îi era contraindicat să se vaccineze.

Duminică, 27 decembrie, a început campania de vaccinare anti-COVID-19 în județul Cluj. Aici, prima persoană vaccinată a fost dr. Violeta Briciu, director medical. Apoi, au urmat 90 de cadre medicale din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca.

Asistenta din Cluj a suferit o „reacție alergică ușoară”

Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 la nivel național, a vorbit, la Antena 3, despre situația asistentei din județul Cluj. El a declarat că a fost vorba despre o simplă „mâncărime”.

„A fost o reacţie alergică uşoară.O reacţie alergică la nivelul membrelor inferioare, evoluţia este foarte bună, nu a fost riscul de reacţie alergică majoră. A mai fost semnalată o reacţie adversă la Suceava”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiţă.

Cine a fost prima persoană din România care s-a vaccinat împotriva COVID-19

Primul român vaccinat împotriva noului coronavirus este o asistentă medicală de la Institutul „Matei Balş”, în vârstă de 26 de ani. Lucrează aici de patru ani, alegându-și meseria în urma unei operații de apendicită. Despre Mihaela Anghel se cunoaște că a îngrijit primul pacient infectat cu noul coronavirus din România.

Ea este asistentă la Institutul Național „Matei Balş”, iar duminică a primit serul de imunizare.

„Aveam în jur de 8 – 9 ani, dar de atunci am zis . Şi am ajuns aici. Cred că atunci când trebuie să ne alegem meseria trebuie să şi simţim că asta vrem cu adevărat şi eu asta simt şi nu aş putea să mă văd făcând altceva. Şi nu aş schimba nimic din ceea ce fac”, a declarat Mihaela Anghel.