Şase ani de la tragedia Colectiv. Ce evenimente vor fi organizate în memoria victimelor -UPDATE

de: BZI.ro
13:00, 30 oct. 2021

Au trecut șase ani de la incendiul din Clubul Colectiv, în urma căruia 64 de persoane, majoritatea tineri, și-au pierdut viața. Cel mai grav incident din România al ultimilor 31 de ani a zguduit țara și a șocat o lume întreagă.

UPDATE

Mai multe persoane acoperite cu pânză albă s-au întins pe treptele Curţii de Apel Bucureşti, acolo unde au fost aprinse lumânări şi au fost aşezate fotografii ale victimelor.

În afară de cei 26 de tineri decedați în interiorul clubului și de o altă persoană care a murit în drum spre spital, în prima fază au fost identificate alte 186 de persoane rănite, din care 146 au fost spitalizate. În săptămânile de după incendiu au decedat alte 33 de persoane.

”Povestea Colectiv nu se va încheia vreodată. Cine crede că povestea Colectiv se va încheia, se înșeală! Mi-am dorit să se obțină un singur lucru: Colectiv să nu se mai repete! Sau dacă se repetă, pentru că incendiile nu le putem opri, atunci tragedia din spitale să poată fi evitată. (…) Povestea Colectiv se va încheia numai atunci când vom ști să tratăm arșii în România. Până atunci nu se va încheia”, a declarat Eugen Iancu, tatăl lui Alexandru, care s-a stins din viață la numai 22 de ani, în noaptea tragică de 30 octombrie 2015.

Ce evenimente vor fi organizate în memoria victimelor

Oamenii au adus în fața clubului de la Colectiv mai multe poze cu tinerii care au murit în tragicul eveniment, iar o serie de evenimente vor avea loc azi în memoria victimelor. O coroană de flori a fost trimisă în fața clubului și de președintele Klaus Iohannis. Aceasta a fost adusă în jurul orei 08.30.

De asemenea, la ora 09.00 trei tineri au depus, din partea PSD, o coroană de flori la altarul din fața fabricii Pionierul.

Arhiepiscopia Bucureştilor organizează, sâmbătă, slujbe de pomenire în memoria victimelor de la Colectiv la Biserica „Sf. Nicolae” – Broşteni şi în faţa fostului club.

„Se împlinesc, sâmbătă, 6 ani de la tragicul eveniment din clubul Colectiv, care a îndurerat România şi în urma căruia şi-au pierdut viaţa peste şaizeci de persoane. În memoria acestora, Arhiepiscopia Bucureştilor organizează o slujbă de pomenire la Biserica „Sf. Nicolae” – Broşteni din Bucureşti”, informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Programul liturgic dedicat evenimentului este următorul:

  • ora 8:00: Slujbele Utreniei şi Sfintei Liturghii, ce vor fi oficiate în Biserica parohiei „Sfântul Nicolae”
  • Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală; ora 11:30: Slujba parastasului, care va fi oficiată în curtea Bisericii parohiei „Sfântul Nicolae”
  • Broşteni, Protoieria Sector IV Capitală, la monumentul edificat în memoria tinerilor de către Arhiepiscopia Bucureştilor, la iniţiativa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel; ora 12:00: Slujba parastasului, care va fi oficiată în faţa fostului club Colectiv de soborul de preoţi.

Manifestare pentru comemorarea victimelor

O manifestare pentru comemorarea victimelor Colectiv va avea loc sâmbătă după-amiază în București. Oamenii vor merge inițial în faţa Curţii de Apel Bucureşti, după care vor pleca în marș spre Clubul Colectiv.

Potrivit Brigăzii Rutiere, organizatorii au anunţat că între orele 17.30 şi 19.00, participanţii vor forma un lanţ uman din 4 în 4 metri, pe trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti.

Apoi, între orele 19.30 și 20.30, aceştia vor merge în marş pe traseul trotuarul din faţa Curţii de Apel Bucureşti – Splaiul Independenţei – traversarea intersecţiei Str. Halelor/Splaiul Independenţei – trotuarul aferent parcului Unirii – intersecţia Bd. I. C. Brătianu/Bd. Unirii – traversare pe Bd. Unirii (zona Fântâni) – Pod Şerban Vodă – trotuarul de pe Splaiul Unirii – până în dreptul sediului Camerei de Comerţ – trotuarul de pe Str. Bucur – punct final Clubul Colectiv. De asemenea, între orele 20.30 şi 22.30 va avea loc o adunare publică la Clubul Colectiv. Brigada Rutieră solicită şoferilor să circule cu prudenţă, să păstreze o distanţă suficientă între maşini, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri.