Sarea în exces slăbește sistemul imunitar

de: BZI.ro
12:52, 13 sept. 2020

Sarea este importantă pentru organism, deoarece ajută la distribuirea bine a apei în organism, la reglarea presiunii și a volumului sanguin și nu numai. Dar noi cercetări arată că o dietă cu exces de sare împiedică organismul să se apere corespunzător împotriva infecțiilor bacteriene, slabind sistemul imunitar. Acest obicei prost este legat si de o creștere a tensiunii arteriale crescute. Majoritatea consumatorilor depășesc cu mult această limită de 5 grame pe zi: 9 până la 12 grame pe zi.

Un consum prea mare de sare are efecte negative asupra sănătății, cea mai cunoscută dintre acestea fiind hipertensiunea arterială, ea însăși cauză a bolilor cardiovasculare și de aceea Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a mai putin de 5 grame de sare pe zi. Cercetătorii de la Universitatea din Bonn tocmai au arătat că o dietă bogată în sare este, de asemenea, dăunătoare pentru sistemul imunitar.

Studiul lor, publicat în revista Science Translational Medicine, susține că șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în săruri au suferit de infecții bacteriene mult mai grave și că voluntarii umani care au consumat mai mult de șase grame de sare pe zi au prezentat, de asemenea, deficiențe imune pronunțate. Cu toate acestea, această cantitate nu corespunde nici mai mult, nici mai puțin conținutului de sare din două mese tip fast-food. Majoritatea consumatorilor depășesc cu mult această limită de 5 grame pe zi: 9 până la 12 grame pe zi.

Cum reacționează rinichii la prea multă sare

Asadar, sarea în exces slăbește sistemul imunitar, au aratat analizele oamenelor de stiinta:

„Am putut demonstra pentru prima dată că prea multă sare slăbește semnificativ și sistemul imunitar„, explică profesorul Christian Kurts de la Universitatea din Bonn.

Această descoperire este neașteptată, deoarece rezultatele unor studii științifice indică în direcția opusă. De exemplu, infecțiile efectuate de anumiți paraziți ai pielii la animalele de laborator se vindecă mult mai repede dacă se consumă o dietă bogată în sare: macrofagele, celulele imune care atacă, mănâncă și digeră paraziții, sunt deosebit de active în prezența sării.

„Rezultatele noastre arată că această generalizare nu este exactă. Singura excepție majoră este pielea: funcționează ca un rezervor de sare pentru organism. Acesta este motivul pentru care suplimentarea clorurii de sodiu funcționează bine pentru anumite afecțiuni ale pielii. Dar prezența excesivă a sării în organism poate declanșa un mecanism periculos pentru sistemul imunitar atunci când acesta este filtrat de rinichi și excretat în urină. Aceste organe sunt echipate cu un senzor de clorură de sodiu care activează funcția de excreție a sării, dar acest senzor provoacă și acumularea unei molecule numite glucocorticoizi în organism”, sustin cercetătorii.

Sfaturi pentru reducerea aportului de sare, pentru a nu slabi sistemul imunitar

Cu toate acestea, această proteină are particularitatea de a inhiba funcția granulocitelor, tipul de celulă imună cel mai frecvent în sânge care atacă bacteriile și, dacă acestea nu funcționează corect, infecțiile se manifestă mai sever. Oamenii de știință au putut demonstra acest lucru la șoarecii cu infecție cu Listeria hrăniți cu o dietă bogată în sare. Ei estimează că un număr de bacterii patogene de 100 până la 1.000 de ori mai multe în splina și ficatul acestor animale. Listeria este o familie de bacterii, iar unele se găsesc în alimentele contaminate și pot provoca febră, vărsături și chiar sepsis.

Pentru a afla dacă sarea în exces slăbește sistemul imunitar, cercetătorii au analizat voluntarii care au consumat cu șase grame de sare mai mult pe zi decât aportul zilnic. După o săptămână de dietă, s-au prelevat probe de sânge și s-au examinat granulocitele. Aceste celule imune facut mai greu față bacteriilor după ce participanții au început să mănânce o dietă bogată în sare. În plus, consumul excesiv de sare a dus la creșterea nivelului de glucocorticoizi din corpul lor și cercetătorii explică modul în care acest fenomen contribuie la suprimarea sistemului imunitar.

Într-adevăr, diferiți glucocorticoizi sintetici, cum ar fi cortizonul, sunt folosiți în medicină pentru proprietățile lor antiinflamatoare puternice.

„Numai prin studierea unui întreg organism am reușit să descoperim circuitele complexe de control care duc de la consumul de sare la această imunodeficiență”, conchide profesorul Christian Kurts.

Pentru a reduce consumul zilnic de sare, este recomandat să gustați mancarea înainte de a adăuga sare, să nu consumați produse procesate și să favorizați condimentele si ierburile pentru a da gust felurilor de mâncare.