Sare: de ce a mânca prea multa ne-ar putea slăbi sistemul imunitar
Potrivit unui studiu recent, consumul unei diete prea bogate în sare ar putea afecta metabolismul și funcția celulelor imune care au mai puțină energie și oxigen.
Consumul de alimente prea sărate ar avea un impact asupra sistemului nostru imunitar. Potrivit unui studiu publicat pe 28 aprilie în revista Circulation, cantități mari de sodiu in sânge ar afecta modul în care un anumit tip de celule albe se pregătește să reacționeze atunci când detectează o celulă nesănătoasă. Acestea sunt fagocitele care participă la apărarea imună. În practică, potrivit cercetătorilor, consumul de sare „perturbă lanțul respirator al celulelor, determinându-le ă producă mai puțin adenozin trifosfat și să consume mai puțin oxigen”, explică Sabrina Geisberger, autorul principal al studiului.
În acest nou studiu, oamenii de știință au căutat să studieze metabolismul celulelor imune care au fost expuse la concentrații mari de sare. Studiul afirmă că adenozin trifosfatul (ATP) este „combustibilul universal care alimentează toate celulele”, furnizând energie pentru puterea musculară și reglarea metabolică. Cu toate acestea, ATP este produs de mitocondrii prin respirația celulară. Același lanț respirator care este încetinit atunci când se consumă sare. Aceasta înseamnă că, dacă un nivel ridicat de sodiu în organism determină o lipsă de ATP, acesta poate afecta maturarea și funcția celulelor albe din sânge. Cu toate acestea, ele sunt responsabile pentru răspunsul imun al organismului.
5 până la 6 grame de sare pe zi maximum
Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au efectuat două experimente separate. După cum relatează Why Doctor, primul a fost să ofere bărbaților sănătoși șase grame de sare sub formă de tablete pe lângă dieta normală, timp de 14 zile. Al doilea a fost să măsoare nivelul monocitelor din sângele voluntarilor după ce au mâncat o pizza gătită într-un restaurant italian care conținea zece grame de sare. Ca rezultat, în ambele cazuri, cercetătorii au observat o scădere a activității mitocondriilor. Cu toate acestea, efectul a fost vizibil la trei ore după masă pentru pizza, dar a dispărut aproape opt ore după aceea. Efectul tulburărilor imune este, prin urmare, temporar, dar poate duce la patologii pe termen lung.
„Primul lucru la care vă gândiți este riscul cardiovascular, dar mai multe studii au arătat că sarea poate afecta celulele imune în diferite moduri”, concluzionează Markus Kleinewietfeld. El ne asigură că „dacă un astfel de mecanism celular important este deranjat pentru o perioadă lungă de timp, acest lucru ar putea avea un impact negativ și ar putea duce la boli inflamatorii ale vaselor de sânge, articulații sau chiar patologii autoimune”.
Potrivit acestui studiu, experții în nutriție recomandă ca adulții să își limiteze aportul zilnic la cel mult cinci până la șase grame de sare. Un calcul care include sarea ascunsă în alimentele procesate. Se estimează că un aport este corect la 6 g sodiu pe zi. Prin urmare, nu există riscul de a fi în exces și de a vă crește riscul cardiovascular. Obișnuindu-vă să vă bucurați de mâncăruri de casă, puteți evita excesul de sodiu fără a adăuga sare.