Sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși! Ce semnificație are Schimbarea la Față a Domnului
Marți, 6 august, creștinii ortodocși sărbătoresc Schimbarea la Față a Domnului, cunoscută în popor drept Pobrejenia, denumire ce provine din limba slavonă și înseamnă „schimbare”, „transformare”. Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare cu cruce roșie și cu dată fixă, fiind celebrată mereu în timpul Postului Sfintei Marii. Din acest motiv, creștinii ortodocși se bucură de dezlegare la pește.
Schimbarea la Față a Domnului: semnificație și istoric
Sărbătoarea Schimbarea la Față a Domnului datează de la începutul secolului al IV-lea, când împărăteasa Elena cea Mare a zidit un lăcaș de cult pe Muntele Tabor, acolo unde a și avut loc întâmplarea minune. Sărbătoarea apare în documente pentru prima dată în secolul al V-lea și amintește de o întâmplare miraculoasă ce a avut loc pe Muntele Tabor. Astfel, pe când Iisus Hristos se ruga alături de cei 12 apostoli, chipul Mântuitorului s-a schimbat, iar fața lui a început să lumineze ca soarele, iar hainele au devenit albe ca zăpada. Acesta nu a fost singurul lucru întâmplat atunci, deoarece de o parte și de alta a lui Iisus Hristos au apărut doi bărbați care vorbeau despre patima și moartea sa. Cei doi bărbați erau marii proroci ai Vechiului Testament, Moise și Ilie. Schimbarea la față are o semnificație tainică, anume transfigurarea omului atunci când îl întâlnește pe Dumnezeu și posibilitatea acestuia de a se îndumnezeii încă din timpul vieții pământești.
Ce rugăciune pot rosti creștinii ortodocși în această zi de mare sărbătoare
Schimbarea la Față a Domnului este sărbătorită an de an, în data de 6 august. În această zi de sărbătoare, creștini ortodocși pot rosti o rugăciune specială, pentru a fi feriți de rele, boală și de răzbunarea vrăjmașilor.
„Doamne Iisuse Hristoase, mă rog Ție în această zi de mare sărbătoare. Tu, care Te-ai Schimbat la Față în prezența ucenicilor Tăi: Petru, Iacov și Ioan, aleși de Tine să te însoțească pe Muntele Tabor, și Le-ai arătat lor că slava Ta se poate revărsa ca un mir asupra lumii, care să ne binecuvânteze viața de fiecare zi. La ceas de mare sărbătoare, te rog, Doamne Iisuse, Tu care ești cu adevărat Raza tatălui Tău, trimite asupra mea o rază din strălucitoarea Ta lumină ca ea să mă călăuzească în clipele de supărare, când grijile mă sufocă, când nu mai am spor în munca mea, când dușmanii mă pândesc sau când boala mă învăluie fără să știu. Schimbarea Ta la Față să mă ajute și pe mine, păcătosul, să găsesc drumul luminos de care am atâta nevoie, iar sufletul meu împietrit de necazuri să se elibereze de supărare și de spaima că viața mea va fi în continuare un coșmar. Ajută-mă, Doamne Hristoase, să mi se împlinească și marea mea dorință (numește dorința). Ajută-mă în acest moment de cumpănă din viața mea și arată-mi drumul care să-mi schimbe cursul vieții, să nu mai am parte de întuneric, de pagubă, de boală și de răzbunarea dușmanilor adunați în jurul meu ca într-o șerpărie. Amin”.
În popor, Schimbarea la Față a Domnului este privită ca începutul toamnei.