Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă. Creștinii îi sărbătoresc duminică pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Milioane de români își sărbătoresc ziua onomastică

de: evelina.chitoroaga
02:00, 07 nov. 2020

Creștinii îi cinstesc duminică, 8 noiembrie 2020, pe doi dintre cei mai importanți sfinți din calendarul creștin ortodox. Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, considerați și primii îngeri care au venit alături de Dumnezeu. Ziua de 8 noiembrie 2020 este una specială și pentru milioane de români care își sărbătoresc ziua onomastică

Sărbătoare mare în Biserica Ortodoxă Română pentru milioane de creștini. Ziua de 8 noiembrie 2020 este trecută în calendarul creștin-ortodox cu cruce roșie în cinstea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. De asemenea, în această zi, milioane de români își sărbătoresc ziua numelui. În țară, aproximativ două milioane de români poartă numele celor doi sfinți sau derivate din aceste nume. An de an, la această dată, Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei doi sfinți, alături de soborul tuturor îngerilor. Ei au fost creați de Dumnezeu din nimic, înaintea lumii văzute, fiind la început buni, strălucind de frumusețe, de înțelepciune și de tot felul de daruri. Însă, tot atunci, unii s-au răzvrătit împotriva lui Dumezeu. În frunte cu Lucifer, cel care i-a condus, Dumnezeu i-a aruncat în Iad, transformându-i în demoni. După căderea îngerilor răi, Arhanghelul Mihail a fost rânduit să conducă îngerii. El a fost cel care a rânduit multe printre cei conisderați a fi fără chip. În schimb, Arhanghelul Gavriil apare ca fiind cel care a vestit pe Fecioara Maria că va naște pe Mântuitorul. Biserica îi prăznuiește la această dată, cei doi arhangheli fiind o punte de legătură cu Dumnezeu.

Tradiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

În sâmbăta dinaintea zilei Sfinților Mihail și Gavriil, adică astăzi, se fac praznice pentru pomenirea morților, iar finii merg la nași cu colaci conform cutumelor din România. Ziua de 8 noiembrie mai este numită și „Năpustitul aretilor” sau „Vara Arhanghelilor”, care ține doar o zi. Năpustitul vine de la obiceiul ciobanilor de a amesteca berbecii (areții) cu oile în această zi. Berbecii se năpustesc asupra oilor pentru împerechere și, de aici, numele de năpustitul aretilor. În popor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui și a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceștia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soției lui Scaraoțchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger pe pământ dintr-o dată. Arhanghelul Mihail o ține și dă drumul gerului pe îndelete, ca să se obișnuiască oamenii cu el.

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă. Ce înseamnă ziua Sfințiilor Arhangheli?

Creștinii se roagă ca, prin mijlocirea și rugăciunile lor, să se afle izbăvirea de rele și aflarea bucuriilor cerești. Creștinii nu celebrează doar partea religioasă, ci astăzi se țin anumite tradiții și obiceiuri. Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat în comparație cu Arhanghelul Gavriil. Mihail poartă, uneori, cheile Raiului, este un înfocat luptător împotriva diavolului și veghează la capul bolnavilor. În sâmbăta dinaintea sarbătoririi se fac praznice pentru sufletul morților. Ofrandele date la pomana pentru morți, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, poartă denumirea de Moșii de Arhangheli. Fiecare persoană trebuie să aprindă o lumânare, considerată a fi lumina de veci în lumea de dincolo. Se aprind lumânări atât pentru oamenii în viață, cât și pentru cei trecuți în lumea de dincolo.