Sărbătoare în Biserica Ortodoxă! Tradiții de Sfânta Muceniță Ecaterina
Astăzi, 25 noiembrie 2021, Biserica Ortodoxă o cinstește pe Sfânta Muceniță Ecaterina, sfântă care a devenit martiră a Mântuitorului Iisus Hristos. De sărbătoarea Sfintei Ecaterina, creștinii păstrează cu sfințenie unele tradiții și obiceiuri. Sărbătoarea este cuprinsă în Postul Nașterii Domnului, în această zi fiind dezlegare la ulei și vin
Sărbătoare importantă în Biserica Ortodoxă Română. Astăzi, 25 noiembrie 2021, în calendarul creștin-ortodox este sărbătorită Sfânta Muceniță Ecaterina, considerată o sfântă făcătoare de minuni. Sfânta Ecaterina și-a dedicat toată viața slujirii Mântuitorului Iisus Hristos. Provenind dintr-o familie de rang înalt din orașul Alexandria, Egipt, Sfânta Ecaterina a primit o educație aleasă încă de timpuriu. Sfânta a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. Datorită frumuseții și înțelepciunii sale, însuși împăratul își dorea o ia de soție.
Totuși, Ecaterina ajunsese să creadă că niciun bărbat nu se poate ridica la nivelul ei intelectual și din această cauză refuza să se căsătorească. Acesta este motivul pentru care mama sa decide să o ducă la un părinte duhovnicesc din afara cetății, ca să o ajute să întâlnească un tânăr care să-i devină soț. Părintele îi va vorbi de Hristos și îi va dărui o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în brațe.
Viața Sfintei Mucenițe Ecaterina. Sărbătoare în Biserica Ortodoxă
Când avea 18 ani, Sfânta Ecaterina l-a înfruntat pe împăratul roman Maximianus, cunoscut drept unul dintre cei mai violenți persecutori ai creștinilor, dar și pe filosofii păgâni de la curtea lui. În acea vreme, creștinii care refuzau să jertfească idolilor erau uciși. Ecaterina, văzând chinurile la care erau supuși cei care credeau în Hristos, merge la împăratul Maximian și îi spune că închinarea la idoli este o deșertăciune. Drept pedeapsă pentru îndrăzneala ei, Sfânta Ecaterina a fost trasă pe roată, simbol care apare și în icoanele care o reprezintă, iar pe 25 noiembrie 305, a fost decapitată. Moaștele Sfintei Ecaterina au fost descoperite după ce un călugăr a visat trupul ei plin de lumină pe vârful muntelui Sinai. Când s-a dus acolo cu frații lui de la mănăstire, i-au găsit moaștele. Acestea au fost așezate la o mănăstire de la baza Muntelui Sinai.
Tradiții de Sfânta Muceniță Ecaterina, ocrotitoarea căsătoriilor
În această zi, creștinii respectă și unele tradiții. Sărbătoarea are loc în plin post al Nașterii Domnului, ziua de astăzi fiind una în care Biserica a dat dezlegare la ulei și vin. Se spune că fetele care postesc în această zi reușesc să-și găsească alesul. Tradiția este valabilă si pentru femeile căsătorite, cu probleme în căsnicie. Se spune că dacă postesc, soțul lor se va îndrepta. Despre Sfânta Ecaterina se spune că este ocrotitoarea căsătoriilor. În această zi se mai țin și alte tradiții. Creștinii rostesc și o rugăciune specială dedicată sfintei.
„O, Sfântă Mare Muceniță Ecaterina, bucuria negrăită a îngerilor și oglinda frumuseții fecioarelor, ceea ce ai strălucit prin curăția minții în chip minunat, tuturor izvorând razele înțelepciunii Soarelui dreptății, luminează și întunericul sufletului meu și cerul inimii îl încununează cu stele de gânduri îngerești”, se arată în rugăciunea rostită de credincioși.