Sărbătoare în Biserica Ortodoxă! Iată ce tradiții trebuie respectate de 1 septembrie, începutul anului bisericesc

de: evelina.chitoroaga
02:00, 01 sept. 2021

Biserica Ortodoxă Română intră de astăzi, 1 septembrie 2021, în noul an bisericesc. Cu toate acestea, noul an bisericesc nu este identic cu anul liturgic. Și în această zi, creștinii au parte de tradiții și obiceiuri pe care le respectă de secole

Sărbătoare importantă pentru creștinătate! De astăzi, 1 septembrie 2021, creștinii- ortodocși intră în noul an bisericesc. Spre deosebire de anul care începe pe 1 ianuarie, anul bisericesc datează de la 1 septembrie, pentru că, potrivit tradițiilor, în această zi s-a început creația lumii și tot în această zi și-ar fi început și Mântuitorul Iisus Hristos activitatea printre oameni. Astfel, anul bisericesc nu este identic cu cel liturgic. Acesta începe în ziua Sfintelor Sărbători de Paște, în vreme ce anul bisericesc își are începutul în septembrie. Pe data de 1 septembrie, creștinii-ortodocși îl sărbătoresc și pe Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, considerat a fi părintele erei creștine.

Sărbătoare în Biserica Ortodoxă Română

Care este diferența între anul calendaristic și cel bisericesc? Există unele dezbateri cu privire la originea acestei tradiții, inclusiv cea prin care se crede că, de la 1 septembrie, începe Anul Nou. Această sărbătoare ar fi în jurul perioadei în care are loc recolta și, de obicei, recolta a fost privită ca finalizarea unui an.
În această zi se ține și o slujbă a Liturghiei divine. Totodată, se crede că ziua a fost împrumutată de la evreii care sărbătoreau anul civil. Ei încep calendarul cu luna septembrie, iar, în prima zi a acestei luni, se odihneau și îl preaslăveau pe Dumnezeu.

Tradiții de noul an bisericesc

Această zi este considerată a fi și una plină de tradiții și obiceiuri. În unele sate, această zi este considerată drept una de hram. În popor se spune că așa cum este ziua de 1 septembrie, așa va fi tot anul: dacă dimineața va fi una ploioasă, așa va fi în toată primăvara ce vine. Dacă ziua va fi mohorâtă, toamna nu va fi bogată în recolte și oamenii nu vor mai avea ce strânge.

Tradițiile mai arată că, dacă în această zi va tuna, toamna va fi una extrem de lungă. În tradiția românească, ziua de 1 septembrie se ținea pentru rodul pământului. Iar cei ce nu o respectau riscau să fie loviți de cutremur sau să pățească tot felul de lucruri primejdioase. Anul Nou Bisericesc simbolizează, de asemenea, o corelare dintre viața spirituală și natura înconjurătoare. Liturghia din noul an bisericesc aduce și sute de creștini în lăcașurile de cult.

Ce înseamnă noul an bisericesc în calendarul creștin-ortodox?

Sfârșitul anului bisericesc din 31 august reprezintă perioada de coacere a roadelor pământului. De la 1 septembrie, anul nou bisericesc începe cu adunarea roadelor. În plus, din 1 septembrie, credincioșii trebuie să țină cont și de alte obiceiuri. De exemplu, la sate, oamenii tind să respecte această zi pentru ca femeile să fie ferite de boli și să nu dea naștere la copii cu probleme, locuințele să fie ferite de insecte dăunătoare, pomii să fie apărați împotriva omizilor și focul să nu se atingă de gospodării.
La romano-catolici, anul bisericesc începe cu prima duminică din Advent, adică ziua cea mai apropiată de 30 noiembrie, cu aproximativ 4 săptămâni înainte de Sărbătoarea Nașterii Domnului.