Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși! Astăzi este a doua zi din Postul „Nașterii Domnului”, în care credincioșii au dezlegare la pește
Sâmbătă, 23 noiembrie, este sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși – în calendarul creștin ortodox este marcat Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea. De asemenea, aceasta este a doua zi din Postul „Nașterii Domnului”, în care credincioșii au dezlegare la pește.
Sărbătoare importantă pentru creștinii ortodocși: Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea
Sâmbătă, creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea. Sărbătoarea este marcată în calendarul creștin ortodox cu o cruce neagră. Sfântul a trăit în timpul domniilor lui Matei Basarab și Constantin Brâncoveanu. Se crede că Antonie avea origini aromâne și că s-a născut în orașul Ianina, din Grecia. Există însă și cercetări care susțin că Sfântul Cuvios Antonie s-a născut într-o familie de creștini din zona Olteniei. Cert este că a fost impresionat de viața călugărilor de la Iezer și de aceea a intrat frate în acest schit. Pentru a-și spori nevoințele monahale, Antonie a cerut binecuvântare din partea episcopului Ilarion să meargă la Sfântul Munte Athos. Episcopul locului, însă, l-a sfătuit să renunțe la această idee, așa că, în anul 1690, Antonie s-a retras la câțiva kilometri de schitul Iezer, unde și-a găsit adăpost într-o peșteră. Deoarece peștera devenise neîncăpătoare, Antonie și-a săpat alături de chilia sa și un paraclis.
Acesta i-a fost sfântului loc de rugăciune până la finalul vieții. Bisericuța săpată în stâncă a fost sfințită chiar de episcopul Ilarion al Râmnicului. Cuviosul Antonie de la Iezerul-Vâlcea a murit la vârsta de 92 de ani, mutarea sa la cele veșnice având loc în data de 23 noiembrie 1719. Din cei 92 de ani, 28 i-a petrecut în sihăstrie. Ținând seama de viața și nevoințele sale, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 20 iunie 1992, a hotărât ca el sa fie așezat în rândul sfinților. Sfintele Moaște ale Cuviosului Antonie au fost așezate în Biserica Schitului Iezer. O părticică din sfintele Sale moaște se află și la Schitul Darvari din București.
În Postul „Nașterii Domnului”, în acest an, vor fi 14 zile de dezlegare la pește
Începând de astăzi, 15 noiembrie 2024, creștinii ortodocși au intrat în Postul Crăciunului. Acesta este unul dintre cele mai importante posturi de peste an și are o durată de 40 de zile, încheindu-se în Ajunul „Nașterii Domnului”. Postul are menirea de a-i pregăti sufletește pe ortodocși să întâmpine „Nașterea Domnului”. De aceea, în această perioadă, creștinii ortodocși pot consuma doar alimente de origine vegetală.
Această perioadă de abstinență amintește de postul ținut de Moise în Vechiul Testament, care aștepta să primească cuvintele lui Mesia, scrise pe lespezile de piatră. În Postul Crăciunului, în acest an, sunt cuprinse 14 zile de dezlegare la pește. În acest post, creștinii ortodocși pot consuma pește în fiecare sâmbătă și duminică, până la 20 decembrie. Astfel, se va putea consuma pește, mai exact, pe 21 noiembrie, cu prilejul „Intrării Fecioarei Maria în Biserică”, 23 noiembrie, 24 noiembrie, 25 noiembrie și 30 noiembrie.
Dezlegarea la pește continuă și în luna decembrie, mai exact, pe 1, 3, 5, 6, 7, 8, 12, 14 și 15 decembrie. În afara acestor zile, este interzis consumul de pește. În perioada 20 – 24 decembrie, Postul „Nașterii Domnului” devine mai aspru, pe 24 decembrie se ține post negru și se mănâncă doar seara, dar ceva frugal, precum grâu îndulcit cu miere, covrigi, turte și fructe.