Sara pe Deal Music Festival

de: catalin.curarariu
10:29, 25 apr. 2023

Prima editie a acestui festival va avea loc la Botosani in incinta Amfiteatrului Cornisa in perioada 26-27 mai 2023. Cu patru concerte in doua zile, festivalul isi propune sa aduca in fata publicului cat mai larg muzica de calitate interpretata de artisti foarte talentati, experti in domeniul lor de activitate. Festivalul va aduce mai multe genuri muzicale sofisticate, dar in acelasi timp prezentate intr-o formula foarte accesibila si placuta publicului. Genurile muzicale prezentate includ canzonete, tango-uri, romante napoletane, muzica de film, arii foarte cunoscute din opere celebre si jazz cu accente si influente folclorice in interpretarea Luizei Zan.

Vor evolua pe scena:

Ziua 1- 26 Mai

Ilinca & Gadjo Dilo

Ilinca Bacila este finalista de la Vocea Romaniei care a reprezentat tara noastra la Eurovision. Backgroundul vocal al Ilincai este unul foarte diversificat dar construit pe o fundatie solida de canto clasic. Tatal ei, Serban Cristian Bacila este fost tenor al Operei Romane din Cluj Napoca iar mama sa Carmen este soprana la Filarmonica de stat „Transilvania” din Cluj Napoca. Proiectul ei numit Ilinca si Gadjo Dilo propune o revigorare a muzicii vechi lautaresti intr-un stil nou, de bun gust, in care vechile melodii se imbina de minune cu stilul muzical colorat cu accente hard rock, bossa nova, tango sau chiar standard jazz pe alocuri. Muzica celor de la Ilinca si Gadjo Dilo este intergenerationala, de bun gust si rafinament artistic si bineinteles interpretata de un band de muzicieni de elita.

Luiza Zan Quintet

Noul material discografic semnat Luiza Zan este un text narativ literar în versuri pe muzică, ce descrie cu lux de amănunte peisajul sătucului de munte în care Luiza şi-a mutat viaţa, odată cu izbucnirea pandemiei. Din zbucium, mirare şi trăiri intense în sânul naturii, s-a născut un amalgam de armonii, sunete şi texte ce se desfăşoară pe parcursul enunţului muzical al acestui material discografic. Fiecare hâlboană a pârâului, fiecare piatră din zidurile bisericii vechi din secolul al XIVlea, fiecare creangă din Copacul Şaman sunt descrise în piesele albumului, printre compoziţii regăsindu-se inclusiv o piesă dedicată unei păsări de noapte care îşi are culcuş în acoperişul casei Luizei. Compoziţiile sunt semnate Luiza Zan şi aranjate împreună cu Vlad Briciu, genialul pianist al grupului care semnează acest proiect.

Ziua A 2-A- 27 Mai

Bogdan Ota & Etnophonica

Proiectul ETNOPHONICA este copilul de suflet al concertmaistrului Operei Romane din Iasi Radu Cotoman. Acesta a rearanjat si reorchestrat o serie de lucrari clasice, mult indragite de public, teme celebre din muzica de film si bineinteles binecunoscute lucrari ale pianistului Bogdan Ota cu care este colaborator si prieten de peste zece ani. Radu Cotoman a atras in acest proiect instrumentisti de elita din anturajul profesionistilor muzicii clasice, oameni talentati, interpreti virtuozi ajunsi in topul piramidei in domeniul lor.

Etnophonica aduce bucurie in suflet, lacrimi in ochi si lumina in priviri. Atmosfera creata de cei cinci instrumentisti este parca din alta lume formatia reusind sa hipnotizeze publicul de fiecare data cu sonoritati venite parca din alta lume.

Noemi Onucu

Tânăra soprană Noemi Onucu a câștigat Premiul I și Premiul „Gaetano Donizetti” la Concursul Internațional „Giulio Neri”, care a avut loc la Teatro degli Oscuri din Torrito di Siena. La concurs au luat parte 141 de interpreți din 23 de țări. Competiția, aflată la a XV-a ediție, l-a avut ca președinte al juriului pe baritonul italian Leo Nucci. Noemi Onucu mai are în palmares și alte distincții, între care Marele Premiu la Concursul Internațional de Interpretare „Emanuel Elenescu” și Marele Premiu la Concursul Național de Interpretare „Elena Botez” și a debutat la doar 16 ani pe scena Operei Naționale Române din Iași, în gala de deschidere a stagiunii 2022-2023.

Noemi va interpreta arii celebre din opere solo sau in duet cu mezzosoprana Adelina Cociobanu alaturi de orchestra Liber Artis sub bagheta dirijorului Emil Ambrosa.

Adelina Cociobanu

Adelina Cociobanu, mezzosoprana în vârstă de 23 de ani, este din județul Iași, în primul an de Master, la Universitatea Națională de Muzică București. A absolvit Colegiul Național de Artă „Octav Băncilă” din Iași, la clasa de canto a doamnei Diana Neacșu, acolo formându-și cunoștințele și bazele în tehnica sa vocală. În prezent lucrează cu maestra sa Iulia Isaev. Este laureată a multor concursuri naționale și internaționale, olimpiade naționale, fiind distinsă cu rezultate excepționale și burse importante precum: Bursa Tinere Talente – Fundația Regală Margareta a României, Bursa Unimir, Bursa Sonoro, Bursa stART, Bursa Iolanda Mărculescu, Bursa Margareta Pâslaru, Bursa de excelență în cadrul UNMB, Bursa IconArts și altele.

Adelina va interpreta arii celebre din opere solo sau in duet cu soprana Noemi Onucu alaturi de orchestra Liber Artis sub bagheta dirijorului Emil Ambrosa.

Emil Ambrosa

Emil Ambrosa este dirijorul orchestrei Operei Nationala Romane din Iasi. Sub bagheta maestrului s-au aflat diverse orchestre din intreaga tara iar vastul repertoriu in care are expertiza il face ca el sa fie alegerea perfecta pentru orchestra Liber Artis ce va concerta pe data de 27 Mai 2023 in cadrul festivalului Sara Pe Deal.