Prima pagină » Economic Local » Săptămânal apar în Iași noi cazuri de pestă porcină, la mistreți! Efectivele de porci din județ au fost reduse la jumătate, iar medicii veterinari încearcă să stingă focarele din gospodării
Săptămânal apar în Iași noi cazuri de pestă porcină, la mistreți! Efectivele de porci din județ au fost reduse la jumătate, iar medicii veterinari încearcă să stingă focarele din gospodării

Săptămânal apar în Iași noi cazuri de pestă porcină, la mistreți! Efectivele de porci din județ au fost reduse la jumătate, iar medicii veterinari încearcă să stingă focarele din gospodării

18 nov. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Numărul de cazuri de pestă porcină în Iași, la mistreți, este în creștere. Săptămânal sunt descoperite noi focare și personalul silvic, împreună cu medicii veterinari, vânează porcii bolnavi de pestă. Numai în ultima săptămână, în Iași, au fost descoperiți 210 mistreți morți și alți 35 de mistreți au fost vânați. Focarele de pestă la mistreți de sting în aproximativ 2 ani, potrivit specialiștilor

Medicii veterinari din Iași găsesc în fiecare săptămână noi cazuri de pestă porcină, la mistreți. Numai în ultima săptămână au fost descoperiți 210 mistreți morți și alți 35 au fost vânați. Numărul de animale moarte din cauza acestui virus este în creștere, astfel că specialiștii iau măsuri pentru a reduce răspândirea pestei porcine africane (PPA). În ultimele 3 luni s-au îmbolnăvit cu virusul pestei porcine africane peste 600 de porci mistreți și alți 400 au fost vânați. Printre măsurile dispuse de specialiștii din Iași pentru combaterea răspândirii pestei porcine se regăsește și efectuarea inspecțiilor sau a patrulărilor zilnice de către gestionarii fondurilor cinegetice, pentru depistarea de porci mistreți morți sau bolnavi.

Medicii veterinari din județ vor fi anunțați despre cazurile de mistreți găsiți morți, iar recoltarea probelor de la mistreții împușcați sau găsiți morți se va face de către medicul veterinar oficial sau de către personalul tehnic instruit al gestionarilor fondurilor cinegetice, în condiții de biosecuritate severe, dar și de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Iași. Numărul de cazuri de pestă porcină africană „a explodat” mai ales în perioada verii, când, lunar, erau descoperiți peste 400 de porci mistreți morți.

Numărul de cazuri de pestă porcină africană a crescut și în gospodăriile ieșenilor

În ultima săptămână au fost descoperite trei noi focare de PPA, iar, potrivit datelor furnizate de DSVSA Iași, în ultimele două luni, au fost descoperiți, în gospodăriile ieșenilor, porci care prezentau simptomele specifice bolii sau erau morți din cauza PPA. Medicii veterinari au prelevat probele și le-au transmis pentru a fi analizate în laboratorul din cadrul DSVSA. Zeci de probe prelevate din gospodării sunt analizate săptămânal. Alte două focare de pestă porcină au fost închise, rămânând active 12 în tot județul. În acest an, după ce au fost închise la începutul verii primele focare apărute în Iași, au reapărut altele în luna iulie 2021.

Potrivit directorului DSVSA Iași, cei care au tăiat porcii anul trecut și au păstrat carnea în congelator, infectată cu pesta porcină, pot transmite virusul.

„Poate fi transmis virusul la toate gospodăriile și se închide toată comuna, fiind luate măsuri și pentru comunele din jur. Virusul acesta se transmite foarte ușor, de aceea oamenii trebuie să înțeleagă cât de important este să respecte regulile de biosecuritate. Nu rămân cu paguba, chiar dacă porcul este bolnav, pentru că primesc despăgubiri. Dar trebuie să închidem odată focarele pentru că este o pierdere de resurse financiare, umane și falimentează și afacerile românești”, susține Gabriel Ciobanu, directorul DSVSA Iași.

Ieșenii cu ferme zootehnice iau fonduri europene pentru a se proteja împotriva pestei porcine africane

Crescătorii de suine din Iași au cerut fonduri europene în valoare de 200.000 de euro pentru a proteja afacerile de PPA. Proiectele depuse în cadrul submăsurii 5.1 sunt destinate prevenirii și limitării răspândirii PPA, prin finanțarea investițiilor de modernizare a fermelor de suine din punct de vedere al biosecurității.

Sprijinul acordat prin această submăsură va contribui la creșterea capacității operaționale de prevenire a apariției epizootiilor și combaterea acestora, dar și reducerea efectelor dezastrelor naturale, a evenimentelor adverse și a celor catastrofale asupra potențialului de producție agricolă. Una dintre firmele din Iași care a accesat fonduri europene în valoare de 30.000 de euro, în cadrul acestei submăsuri, este Latini Com SRL, din Belcești, care îi aparține italianului Fillipo Latini. Acesta are cea mai mare fermă de suine din județ, cu un efectiv maxim posibil aprobat de 30.000 de capete pe an, în două tranșe de creștere, a câte 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *