Săptămâna Patimilor! Denia din Joia Mare- Prăznuirea Cinei cele de Taină!
În Săptămâna Patimilor, creștinii sunt așteptați la Liturghiile denumite Denii, slujbe săvârșite în lăcașurile de cult ordodoxe. Astăzi, în Joia Mare, credincioșii vor asista la una din cele mai importante Liturghii din Postul Mare. În această zi, creștinii- ortodocși prăznuiesc patru lucruri: sfânta spălare a picioarelor Mântuitorului, Cina cea de taină cu apostolii, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și vânzarea Domnului
Astăzi, 29 aprilie 2021, este o zi importantă pentru întreaga creștinătate. În Biserica Ortodoxă se cinstește Joia Mare, zi din Săptămâna Patimilor. Este cea de-a patra zi a Săptămânii Mari și este considerată a fi una din cele mai importante perioade din Postul Mare. În această zi se spune că Mântuitorul Iisus Hritos și apostolii săi au avut Cina cea de Taină. În Joia Mare, credincioșii prăznuiesc patru evenimente din Săptămâna Patimilor, primele două făcându-se ziua, iar celelalte două în noaptea de joi spre vineri. Credincioșii păstrează și o serie lungă de tradiții și obiceiuri care se practică în această zi. Credincioșii păstrează și o însemnătate religioasă a acestei zile din Săptămâna Mare.
Săptămâna Patimilor. Tradiții în Joia Mare
De altfel, ziua de astăzi este una foarte importantă în tradiția creștină. În Joia Mare se prăznuiește spălarea picioarelor ucenicilor de către Mantuitorul, Cina cea de Taină, rugăciunea din Grădina Ghetsimani și vinderea Domnului de către Iuda. În seara acestei zile, creștinii merg la Denia celor 12 Evanghelii. Joia Mare este și o zi plină de tradiții în toată țara. În această zi se obișnuiește ca fetele să facă câte 12 noduri unei ațe, punându-și la fiecare câte o dorință și dezlegându-le când dorința s-a împlinit. Această ață și-o pun sub pernă seara, crezând că-și vor visa ursitul. Tot aici se păstrează obiceiul de a spăla picioarele celor din casă de către femeile mai în vârstă.
În Joia Mare se înroșesc ouăle de Paște
În tradițiile românilor, Joia Mare se mai numește Joi Mari, Joia Patimilor, Joia Neagră, Joimărița. Este termenul până la care femeile trebuiau să termine de tors cânepa. La cele leneșe se spunea că vine Joimărița să vadă ce-au lucrat, iar dacă le prinde dormind, le va face neputincioase a lucra tot anul. Joia Mare este cunoscută, mai ales în cultura populară actuală, ca ziua în care se înroșesc ouăle. Se spune că ouăle înroșite sau împistrite în această zi nu se strică tot anul. De asemenea, oamenii cred că aceste ouă sfințite și îngropate la moșie o feresc de piatră. Tot în această zi se spune și că sărutul între îndrăgostiți este interzis. În această zi se iau și lumânările pentru Noaptea de Înviere, lumânări care sunt considerate a fi leac pentru boli.
Scoaterea Sfintei Cruci este un moment solemn, de adâncă durere și tristețe. Această Cruce se scoate din Sfântul Altar de către preot numai la Denia din Joia Mare, după citirea Evangheliei a V-a a Sfintelor Patimi, la antifonul al XV-lea. Se scoate din Sfântul Altar pe ușa dinspre miazănoapte, fiind purtată pe umeri de preot, închipuindu-L pe Mântuitorul, Care și-a dus Crucea. Se așază în mijlocul Bisericii, cântându-se Troparul Răstignirii.