Săptămâna aceasta, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va stabili cum se va face reluarea cursurilor! Studenții au început să primească dispozițiile de cazare în căminele instituției
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a demarat eliberarea dispozițiilor de cazare a studenților în cămine. De asemenea, în ședința Senatului instituției de săptămâna aceasta, joi, 24 septembrie 2020, se va decide și modul în care se vor relua cursurile. Conducerea unității de învățământ a pregătit mai multe scenarii. Cel mai probabil, noul an academic va începe în manieră hibridă (fizică și on-line). Majoritatea studenților de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” au optat pentru cursuri față în față dar și, parțial, on-line
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a demarat eliberarea dispozițiilor de cazare a studenților în cămine! Pe de altă parte, reluarea cursurilor este posibilă în manieră hibridă (fizică și on-line). În ședința Senatului instituției de săptămână aceasta, joi, 24 septembrie 2020, se va decide și modul în care se vor relua activitățile educaționale pentru studenți și profesori. Prof. univ. dr. Tudorel Toader, rector al Universității „Cuza” din Iași, a transmis trei posibile scenarii pentru începerea cursurilor. Un prim scenariu, transmis de acesta, este acela de a menține învățământul on-line.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași va stabili cum se va face reluarea cursurilor! Studenții încep să fie cazați în căminele instituției
Rectorul Tudorel Toader a precizat că specialiștii în educație arată cum învățământul on-line afectează substanța actului educativ, fiind lipsit de latura formativă.
„Un al doilea scenariu, cel al revenirii la normalitate, presupune învățământul față în față. Aceasta decizie ar reprezenta varianta preferabilă, greu, însă, de sperat că va fi realizată. Și nu în ultimul rând, varianta mixtă, cu revenirea progresivă spre normalitate. Acest scenariu este posibil doar cu respectarea reglementărilor legale, a normelor de igienă și de distanțare fizică. Profesorul să desfășoare activitățile didactice normale, iar studenții, care nu se încadrează în capacitatea amfiteatrului ori a sălii de seminar, prin rotație, să participe on-line, din alte amfiteatre, din biblioteci, ori din alt loc adecvat. La acest moment, cred în varianta mixtă!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, despre reluarea cursurilor în marile universități.
Calendarul cazărilor în anul universitar 2020-2021, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Pe de altă parte, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași este în plin proces de cazare a studenților în cămine. Deja, pe 7 septembrie a fost termenul până la care facultățile au putut transmite către Direcția Generală Administrativă (DGA) numărul de cereri de cazare (inclusiv pentru anul I, ca nr. de locuri scoase la concurs), pe categorii de studenți (fete/băieți). În 14 septembrie a avut loc repartizarea locurilor de cazare către facultăți. Pe 21 septembrie a avut loc afișarea, la facultăți, a listelor cu studenții care au primit dreptul de cazare, ora 16:00. De ieri, 22, astăzi 23 și până pe 24 septembrie are loc eliberarea dispozițiilor individuale de cazare (în data de 24 septembrie, dispozițiile de cazare vor fi eliberate până la ora 15:00 și cazarea efectivă se va efectua până la ora 16:00).
Pe 24 septembrie, ora 17:00, anularea tuturor dispozițiilor de cazare ale studenților care nu s-au cazat, prin considerarea depășirii termenului de valabilitate al acestora. Tot la 24 septembrie, ora 19:00, raportarea de către Direcția Cămine și Cantine a locurilor rămase libere, către facultăți. Pe 25, 26, 28, 29, 30 septembrie, afișarea zilnică la facultăți a listelor cu studenții care au primit dreptul de cazare în ordinea descrescătoare a mediilor și eliberarea dispozițiilor de cazare cu valabilitate doar în ziua emiterii lor.
În 12 noiembrie, ora 8:00, depunerea cererilor de cazare la Biroul Probleme Sociale al Direcției Cămine și Cantine (camin C5).
La cazare, studenții vor completa o declarație pe proprie răspundere în scopul prevenirii și limitării îmbolnăvirii cu coronavirus (COVID-19). Pe parcursul desfășurării procedurii de cazare, angajații, studenții și persoanele însoțitoare vor purta mască de protecție, se va face dezinfectarea mâinilor la intrarea în cămin și se va păstra distanța socială de minimum 1,5 metri.