Șantierul moldovenilor de la Zinan Investment a pus pe jar locuitorii din centrul Iașului! Glodul este cărat pe șosele, iar zgomotul este infernal – FOTO/VIDEO
Moldovenii de la Zinan Investment Group SRL au comandat o cercetare arheologică pe terenul din centrul Iașului, unde vor să construiască blocuri cu 6 niveluri. Utilajele prezente în zonă creează disconfort locuitorilor din vecinătate care au case.
Asociații din firma Zinan Investement Group SRL încearcă să forțeze un proiect imobiliar în centrul Iașului, pe strada Petru Movilă, nr. 75, fostă Uzinei, ce face legătura cu strada Sf. Andrei. Afaceriștii din Republica Moldova vor să construiască blocuri de locuințe colective, pe o suprafață de 5.600 de metri pătrați, cu 6 niveluri (5 corpuri) și peste 200 de locuri de parcare. Basarabenii au achiziționat proprietatea de la Ilie Foia, patronul localului Corso, de pe strada Al. Lăpușneanu. Tranzacția a fost de 2 milioane de euro.
Revenind la proiect, inițiativa investitorilor nu a fost avizată, dar, recent, mai multe lucrări sunt executate, ce țin de studii arheologice, geotehnnice. Autorizația pentru cercetarea arheologică a fost emisă la finalul anului 2022, dar lucrările au fost demarate la sfârșitul lunii trecute. Proiectul a fost inițiat în 2018, când au fost semnalate mai multe probleme, mai ales în ceea ce privește căile de acces foarte înguste. În cursul acestei săptămâni, camioanele abia intrau pe străduțele care asigură accesul pe amplasament, provocând disconfort vecinilor cu case din zonă
Utilajele închiriate de Zinan cară glodul pe șosele
În urma săpăturilor comandate de firma basarabenilor, camioanele care părăseau șantierul împrăștiau glodul pe strada Petru Movilă. Câțiva muncitori mimau la un moment dat că ar face curățenie în urma acestora, dar în zadar. Vecinii cu casele din zonă reclamă și zgomotul produs de utilajele de pe șantier. Strada, care o lățime de doar 3 metri, este mult prea mică pentru camioanele care ies de pe șantier. Ba mai mult, trotuarul este distrus sistematic de aceste camioane, la fel ca și asfaltul care nu este proiectat pentru un trafic atât de greu. În altă ordine de idei este bine de menționat și faptul că roțile camioanelor nu sunt spălate, iar tot glodul ajunge pe stradă. Pentru lucrări firma basarabenilor a contractat societatea Demo Idil SRL, deținută de Ion Băietrău. În 2022, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 33,9 milioane de lei, profit de 1,8 milioane de lei, datorii de 16,3 milioane de lei și un număr de 103 angajați.
În societatea Zinan Investment Group SRL apar ca asociați Andrei Zincenco, Nicolai Zincenco, Ludmila Zincenco și Alexandr Zincenco, ultimul fiind și administrator. La un moment dat, moldovenii au vrut să construiască un bloc de locuințe colective pe șoseaua Arcu, în spatele sălii Voința. Nici bine nu au pornit șantierul că au apărut reclamațiile din partea vecinului, patronul brutăriei Afer. Într-un final, proiectul a fost stopat în instanță. Culmea, patronul brutăriei și moldovenii s-au asociat ca să intre în legalitate.
Afaceriștii au rămas cu buza umflată după ce au cumpărat un teren de pe bd. Independenței
Totodată, numele basarabenilor apare și într-o tranzacție din centrul Iașului. Au cumpărat un teren de 2.495 de metri pătrați, situat pe bulevardul Independenței, pe amplasamentul fostei piețe Dimitrov. Prețul a fost de 1.250.000 de euro. Pe spațiul menționat nu pot fi ridicate clădiri de birouri sau apartamente. Asta pentru că sunt studii care arată că în urma săpăturilor ar ieși la iveală ruine ce trebuie conservate, conform legii. În trecut, și omul de afaceri Gabriel Surdu era asociat pentru valorificarea terenului, dar ulterior a renunțat la înțelegerea cu proprietarii evrei. Alecsandr Zincenco a achitat terenul în două rate.
Acum, parcela ultracentrală este folosită ca parcare. Inițial, proprietarii evrei doreau să construiască un turn care să fie legat de alt turn prin intermediul unei pasarele. În ceea ce privește proiectul de pe strada Petru Movilă, mai sunt mulți pași de parcurs până la etapa de autorizare.