Șansele ca România să intre în Schengen sunt egale cu zero. Cancelarul Austriei: „Vrem un nou calendar pentru primăvara următoare”
Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă cu liderul PPE, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.
Acest lucru reprezintă faptul că șansele ca România să intre în Schengen sunt egale cu zero din punctul de vedere a cancelarului Austriei va da un vot de veto. Se pare că oficialii din Guvernul României s-au plimbat degeaba din România în Austria, deoarece rezultatul nu s-a schimbat.
„România și Bulgaria nu sunt membre Schengen și este o problemă de securitate. Avem o problemă reală cu Schengen. Ministrul de Interne a avut un deadline și vrea un nou calendar pentru România și Bulgaria pentru următoarea primăvară. Nu putem face aceleași greșeli ca în 2015 privind migrația. Când e vorba despre Schengen, PPE susține extinderea cu România, Bulgaria și Croația”, a transmis cancelarul Austriei.
Va exista un veto din partea Austriei?
Ministrul austriac de interne Gerhard Karner a reafirmat miercuri, la postul public de radio ORF, hotărârea ţării sale de a se opune prin veto aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, din cauza creşterii migraţiei ilegale anul acesta.
Potrivit ministrului austriac, veto-ul ţării sale este „un apel de urgenţă” către Comisia Europeană pentru a lua măsuri care să conducă la un control mai eficient al frontierelor externe ale UE în vederea frânării intrărilor ilegale ale migranţilor pe teritoriul blocului comunitar, în special pe ruta balcanică.
Cele „peste 100.000 de cereri de azil” înregistrate anul acesta în Austria justifică decizia luată de guvernul de la Viena, a indicat ministrul Gerhard Karner.
„După cum spuneam, peste 75.000 de migranți care nu au fost înregistrați, au venit din Serbia, Bulgaria, România, Ungaria.
Nu ar trebui să avem un război al controverselor, ci un control al granițelor. Avem nevoie de granițe eficiente.
În acest moment avem o problemă de securitate.
Austria e țară mică și este supusă acelorași presiuni ca o țară mare.
Bulgaria și România vor avea votul împreună. Atunci când vorbim de refugiați, vorbim de 4-5000 pe zi aici în Austria”, a mai transmis cancelarul Austriei.