Șanse pentru absolvenții anului 2022! Tinerii își pot găsi un job mai ușor prin intermediul AJOFM Iași

de: Andreea Timofte
02:02, 25 mai 2022

Reprezentanții Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași, au comunicat că au început înscrierile pentru încadrarea în spațiul muncii a tinerilor absolvenți, astfel aceștia își pot găsi un job mai ușor. Ieșenii pot beneficia gratuit de aceste servicii

Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă informează absolvenţii de învățământ din promoţia 2022 că sunt aşteptaţi să se înregistreze în evidenţele instituţiei pentru a beneficia de serviciile prevăzute de lege cu scopul integrării pe piaţa muncii

Absolvenții din acest an își pot găsi un job mai ușor

Absolvenții din Iași își pot găsi mai ușor un loc de muncă

Absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, mediere a muncii, servicii de formare profesională, precum și de măsuri de stimulare a ocupării unui job. Astfel, șansele ca tinerii să-și găsească în scurt timp un loc de muncă cresc considerabil.

Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

În cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare.

Înregistrarea ca persoană în căutarea unui loc de muncă se face în termen de 60 de zile de la absolvire.

Reprezentanții Agenţiei Județene pentru Ocuparea Forţei de Muncă au precizat că în cazul absolvenţilor de liceu, indiferent dacă au promovat sau nu examenul de Bacalaureat, termenul de 60 de zile se calculează din ziua următoare datei absolvirii studiilor, stabilită prin reglementările normative în vigoare. Această etapă este obligatorie în vederea obținerii indemnizației de șomaj, care se acordă în cazul în care candidații nu au reușit să se încadreze în muncă.

Mai mult, în cazul tinerilor care nu au reușit să promoveze la toate materiile, adică au situația școlară neîncheiată, lucrurile stau altfel.

Rata de somaj este scăzută în Iași

“În cazul elevilor care nu au situaţia școlară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigență, data înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ”, a declarat purtătorul de cuvânt al AJOFM Iași, Adriana Sîrghie.

Așadar, au început înscrierile în vedererea ocupării unui loc de muncă prin ajutorul acordat de Agenţia Județeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Iași.

Mii de persoane s-au angajat în primele 4 luni din anul 2022, cu ajutorul specialiștilor din cadrul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. În luna aprilie 2022 rata șomajului a fost de 2,7 la sută.

Un număr de 2.812 persoane au fost încadrate în muncă, în perioada ianuarie-aprilie 2022, după ce au solicitat ajutorul specialiștilor Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași. În funcție de rezidență, din totalul persoanelor încadrate în muncă, 1.195 provin din mediul urban, iar 1.617 persoane sunt din mediul rural. Din punct de vedere al nivelului de pregătire al persoanelor pentru care s-a identificat un loc de muncă, cele mai multe persoane au studii profesionale (987), urmate de cele cu studii liceale (801) și care au terminat gimnaziul (543).