Sancţiunile impuse de Occident nu vor afecta doar Rusia. Puţin doreşte să crească consumul intern de petrol, gaze și cărbune
Sancţiunile impuse de Occident se extind. În deschiderea unei reuniuni privind dezvoltarea zonei arctice a Rusiei, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va putea să crească consumul intern de petrol, gaze și cărbune, să intensifice prelucrarea acestora și să găsească piețe externe alternative.
Sancţiunile impuse de Occident nu vor afecta doar Rusia
Sancţiunile impuse de Occident se extind. Vladimir Putin a anunţat că va creşte consumul pe piaţa internă de petrol, gaz şi cărbune rusesc şi se încerca „procesarea profundă a materiilor prime și să creștem livrările de energie către alte regiuni ale lumii, unde este cu adevărat nevoie de ele”.
„Pentru a rezolva această problemă, vom folosi toate oportunitățile disponibile, inclusiv dezvoltarea coridoarelor de transport. Aceasta include și calea ferată latitudinală nordică. Construcția activă a acestei linii principale ar trebui să înceapă în acest an. Atrag atenția Guvernului, Căilor Ferate Ruse, Gazprom și celorlalte companii implicate în proiect – acesta este un ordin direct. Vă rog să o tratați ca atare”, a declarat Vladimir Putin.
Liderul de la Kremlin a vorbit în cadrul reuniunii şi despre proiectul căii ferate latitudinale nordice.
„Suntem implicați de mult timp în proiectul căii ferate latitudinale nordice. Lansarea acestui proiect va face posibilă, printre altele, descărcarea căii ferate transsiberiene, iar acest lucru este de o importanță fundamentală, având în vedere reorientarea principalelor noastre resurse de export către est”, a declarat președintele.
Reamintim că Occidentul a impus sancțiuni drastice Rusiei după invazia Ucrainei din 24 februarie, printre sancțiuni fiind vizată piața energetică din Rusia, un sector deosebit de important pentru economia Moscovei.
Nou pachet de ajutor pentru Ucraina
Într-o altă ordine de idei, în data de 13 aprilie, Uniunea Europeană a aprobat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina. Valoarea noului pachet se ridică la 543 milioane de dolari. În total, Uniunea a alocat ajutoare în valoare de 1,63 de miliarde de dolari pentru a susține Ucraina, care a fost atacată de forțele armate ruse la data de 24 februarie.
De la începutul invaziei armatei ruse asupra Ucrainei, aceasta din urmă a primit din partea SUA şi a aliaţilor săi peste 60.000 de rachete antitanc şi peste 25.000 de rachete antiaeriene, a anunţat săptămâna trecută şeful Statului Major al armatei americane, generalul Mark Milley.
Noul pachet de ajutor va finanța furnizarea de echipamente și provizii către Forțele Armate ucrainene și include ”echipament de protecție individuală, truse de prim ajutor și combustibil, precum și echipamente militare concepute pentru a furniza forțe letale în scopuri defensive”, a transmis Consiliul European într-un comunicat.
”În timp ce Rusia se pregătește pentru o ofensivă în estul Ucrainei, este esențial să continuăm și să intensificăm sprijinul militar acordat Ucrainei pentru a-și apăra teritoriul și populația și pentru a preveni noi suferințe”, a declarat Josep Borrell, șeful politicii externe al UE.
Totodată, în cadrul evenimentului de la cosmodromul Vostocni, unde s-a întâlnit marţi cu omologul său belarus, Aleksandr Lukaşenko, președintele rus Vladimir Putin a spus că ”Ucraina a început să se transforme într-o bază de operaţiuni anti-rusă, să crească germenii naţionalismului şi neonazismului”, iar ”ciocnirea Rusiei” cu forţele ucrainene era ”inevitabilă”.
În acest sens, amintim că sancţiunile impuse de Occident nu vor afecta doar Rusia, a declarat președintele Vladimir Putin.