Sancțiunile împotriva Rusiei sunt greu de aplicat de către Uniunea Europeană

de: BZI.ro
09:30, 04 mai 2022

Țările din Uniunea Europeană sunt împărțite cu privire la cât de curând vor renunța la dependența de aprovizionarea cu energie a Rusiei. Așadar, sancțiunile împotriva Rusiei în domeniul energetic pot fi aplicate cu dificultate.

Ba mai mult, sunt mai multe țări care au declarat că nu pot renunța la importurile de petrol din Rusia. Un exemplu concret este reprezentat de poziția Ungariei şi a Slovaciei. Uniunea Europeană s-ar putea gândi la excepții de la sancțiuni pentru cele două țări.

Sancțiunile împotriva Rusiei dezbină Uniunea Europeană

Se așteaptă ca UE să prezinte noi sancțiuni împotriva Rusiei mai târziu, inclusiv un plan pentru o potențială eliminare treptată a petrolului rusesc. Totuși, Uniunea Europeană pare divizată pe această speță. Aceasta este o mișcare mare, având în vedere câte state membre se bazează pe această sursă. În general, blocul se bazează pe Rusia pentru 26% din importurile sale de petrol.

Ei au plătit deja peste 47 de miliarde de lire sterline (47,43 miliarde de dolari) Rusiei pentru gazul și petrolul țării de la începutul războiului.

Germania a indicat că ar putea să se descurce fără petrol rusesc până la sfârșitul anului 2022. Națiunile UE s-au luptat săptămâna aceasta cu privire la cum să-și reducă dependența de Rusia. Totuși, Germania a declarat în repetate rânduri că nu poate renunța la gazele rusești. Dar unele națiuni – precum Ungaria și Slovacia – sunt mult mai puternic expuse petrolului și gazelor rusești. Ungaria, în special, s-a opus sancțiunilor energetice mai puternice împotriva Rusiei.

Graficul făcut în 2020 arată că Germania este pe primul loc la capitolul import din Rusia

Dependența Europei de energia rusă

La o conferință de presă de luni, șeful politicii energetice al UE, Kadri Simson, a declarat că Rusia odată cu oprirea livrărilor de gaz către Polonia și Bulgaria a întărit dorința blocului de a deveni independent de combustibilii fosili ruși.

Dar, potrivit Centrului de Cercetare pentru Energie și Aer Curat (CREA) , UE a importat combustibili fosili în valoare de aproximativ 37 de miliarde de lire sterline de la începutul conflictului. În ceea ce privește raportul de import din Rusia, fruntașe sunt Germania și Italia. Gigantul energetic Gazprom a oprit exporturile de gaze către Polonia și Bulgaria săptămâna trecută, după ce țările respective au refuzat să se conformeze cererilor Rusiei de a trece la plata în ruble, iar multe alte țări membre se vor confrunta cu aceeași problemă la mijlocul lunii mai.

Polonia și Bulgaria plănuiseră să înceteze utilizarea gazului rusesc în acest an și spun că pot face față opririi, dar a stârnit temeri că alte țări UE, inclusiv puterea economică a Europei dependentă de gaz, Germania, ar putea fi următoarele.

Nathan Piper, șeful departamentului de cercetare în domeniul petrolului și gazelor la Investec, a declarat pentru BBC că este „destul de clar” că UE dorește să „pivoteze” de petrol și gaze rusești, dar a adăugat că lipsa unității este cauzată de „capacitatea de a face ca asta să se întâmple”. Europa primește aproximativ 40% din gazele naturale din Rusia, care este și principalul furnizor de petrol al blocului, dar unele țări sunt mai dependente de combustibilii fosili ruși decât altele, așa că reducerile bruște de aprovizionare ar putea avea un impact economic uriaș. În încheiere vom vedea dacă sancțiunile împotriva Rusiei la nivel energetiv vor avea un răspuns unitar la nivel de Uniune Europeană.