Sancțiunile împotriva Rusiei ar putea viza pentru prima dată sectorul metalurgic
Comisia Europeană ar lua în considerare interzicerea noilor investiții în sectorul minier din Rusia, ca parte a unui nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, cu scopul de a diminua și mai mult capacitatea Kremlinului de a-și finanța războiul împotriva Ucrainei, potrivit surselor Financial Times.
Interdicția privind investițiile în sectorul minier face parte dintr-un al nouălea pachet de sancțiuni al UE, pe care oficialii intenționează să îl discute cu statele membre și să ajungă la un acord până la sfârșitul săptămânii viitoare, citează The Guardian.
Dacă va fi aprobată, interdicția, despre care ziarul scrie că va excepta unele produse specifice, ar marca prima dată când Bruxelles-ul a vizat direct sectorul metalurgic al Rusiei.
Potrivit FT, noul pachet de sancțiuni ar putea include, de asemenea, controale la exportul de tehnologii civile pe care Bruxelles-ul consideră că Rusia le folosește pentru a-și susține fabricile de armament, interzicerea tranzacțiilor cu alte trei bănci rusești și sancțiuni specifice împotriva altor 180 de persoane.
Rusia conturează alianța anti-Occident
Coaliția anti-Occidentală din jurul Rusiei pare că prinde contur! Rusia va consolida cooperarea cu China, India, țările din Asia de Sud-Est, Orientul Mijlociu, Iran și Turcia, a declarat consilierul prezidențial rus Iuri Ushakov.
„Realitatea este că în ultimul deceniu, pe lângă interacțiunea tradițională cu partenerii din CSI, Rusia menține relații puternice și de prietenie cu China, consolidează cooperarea cu India, Vietnam, Indonezia, alte state din Asia de Sud-Est, în paralel, legăturile noastre cu Iranul, țările din Orientul Mijlociu, Turcia, cu lumea arabă, musulmană în ansamblu se intensifică”, a spus el, relatează Interfax.
Potrivit acestuia, acest lucru este confirmat în mod clar de faptul că comerțul rusesc cu aceste țări și regiuni este astăzi înaintea comerțului cu Europa. „Desigur, vom continua să facem eforturi pentru a consolida tendințele pozitive emergente în organizarea ordinii mondiale pe baza multipolarității”, a declarat oficialul rus.
Ushakov a subliniat că Rusia intenționează să acționeze împreună cu partenerii, „adică acele țări care își apreciază suveranitatea și preferă cooperarea la confruntări lipsite de sens, țări străine rusofobiei și tuturor fobiilor în general”.
Declarațiile acestuia vin pe fondul tensiunilor Occident – Rusia, după invazia rușilor în Ucraina, la 24 februarie 2022.