Sancțiunile asupra Rusiei nu mai sunt eficiente. Rubla și-a revenit complet

de: BZI.ro
20:48, 08 apr. 2022

Publicația Financial Times a transmis că Banca Centrală a Rusiei a redus vineri dobânda cheie, în încercarea de a atenua impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei naționale, afirmând că revenirea recentă a rublei a atenuat presiunile inflaționiste.

Banca Rusiei a transmis că urmează să reducă rata dobânzii cheie la 17%, de la nivelul maxim anterior de 20%, la 17 procente. Aceasta a mai mult decât dublat costurile de împrumut la sfârşitul lunii februarie, într-un efort de a susţine moneda după ce SUA şi aliaţii occidentali au răspuns la invazia preşedintelui Vladimir Putin în Ucraina cu măsuri financiare dure, inclusiv îngheţarea unei mari părţi din rezervele sale valutare.

Banca mizează relansarea economiei rusești

Analiștii au apreciat că prin mișcarea de astăzi, neașteptată și care nu fusese programată, banca centrală dorește să mute atenția pe relansarea economiei rusești, care se află în dificultate, acum că eforturile de stabilizare a sistemului financiar au început să dea roade.

„Decizia de astăzi reflectă o reechilibrare a riscurilor legate de creşterea accelerată a preţurilor de consum, de scăderea activităţii economice şi de riscurile la adresa stabilităţii financiare. Deşi a avertizat că „condiţiile externe pentru economia rusă” vor „limita în mod semnificativ activitatea economică”, aceasta a precizat că riscurile la adresa stabilităţii financiare nu mai cresc”, a precizat banca.

Ritmul de creștere a prețurilor a încetinit

De asemenea, banca a transmis că este vizibilă a încetinire a ritmurilor de creștere a prețurilor, datorită dinamicii cursului de schimb al rublei.

Rubla și-a revenit, în urma unei scăderi abrupte, imediat după invazia din 24 februarie, ca urmare a controalelor stricte, care au limitat capacitatea rușilor de a cumpăra valută străină și au blocat ieșirea străinilor din investițiile lor în Rusia.

Vineri, rubla se tranzacționa la aproximativ 79 pentru un dolar, aproape la nivelurile anterioare invaziei Ucrainei.

Banca Centrală încearcă să sprijine economia

Eficacitatea acestor măsuri înseamnă că banca centrală este mai puţin dependentă de ratele mai mari ale dobânzii pentru a susţine moneda şi se poate concentra pe sprijinirea economiei în ceea ce va fi probabil o recesiune dureroasă, potrivit Sofiei Donets, economist pentru Rusia la Renaissance Capital.

„Recenta apreciere a rublei este un indiciu că controalele de capital funcţionează. Aceasta nu mai este o economie deschisă, ci un sistem financiar închis, astfel că politica privind rata dobânzii va funcţiona diferit”, a spus ea.

„Există un şoc al ofertei, un şoc structural, în economie, aşa că va trebui să vedeţi că lanţurile de aprovizionare sunt reconstruite. Acest lucru se bazează pe disponibilitatea creditelor.”

Specialiștii estimează că PIB-ul Rusiei se va contracta cu 15% în acest an

Economiştii de la Institutul de Finanţe Internaţionale au estimat că produsul intern brut al Rusiei se va contracta cu 15% în acest an, anulând un deceniu şi jumătate de creştere.

Analiştii se aşteaptă ca banca centrală să anunţe noi reduceri de rate.

„Dacă situaţia continuă să evolueze în mod similar, rata cheie ar putea fi redusă la 10% până la sfârşitul anului”, a declarat Igor Rapokhin, strateg senior pe piaţa datoriilor la SberCIB Investment Research.

„Nu poate fi exclusă posibilitatea ca rata cheie să fie redusă la 15% la următoarea şedinţă din 29 aprilie”, a adăugat el.