Sancțiuni uriașe pentru nerespectarea orelor de liniște. Ce riscă persoanele care își deranjează vecinii
Au fost anunțate sancțiuni uriașe pentru nerespectarea orelor de liniște. Viața la bloc aduce cu sine nu doar avantaje, ci și reguli stricte pe care locuitorii trebuie să le respecte. Un aspect sensibil este reprezentat de orele de liniște. Iată ce riscă persoanele care își deranjează vecinii.
Sancțiuni uriașe pentru nerespectarea orelor de liniște
Cei care locuiesc la bloc trebuie să știe că pot primi amenzi uriașe dacă nu respectă programul de liniște. Orarul convențional pentru orele de liniște este între 22:00 și 6:00, precum și în intervalul orar 15:00 – 17:00. Cei care folosesc mașina de spălat în aceste intervale riscă amenzi de până la 1.500 de lei.
Conform Legii pentru sancționarea faptelor de încălcare a normelor de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, persoanele care produc zgomote puternice sau tulbură liniștea locatarilor în orele de liniște riscă amenzi în cuantumuri variabile. Utilizarea mașinii de spălat, instrumentelor muzicale sau altor aparate în aceste intervale poate atrage sancțiuni cuprinse între 500 și 1.500 de lei.
Cei mai mulți nu știu însă că electrocasnicele gălăgioase, folosite în intervalele orare de linişte, le pot aduce amenzi. Potrivit legii, sancţiunile pleacă de la 500 de lei și pot ajunge până la 1500 de lei.
Ce reguli nu trebuie încălcate de cei care locuiesc la bloc
Proprietarii trebuie să mențină liniștea și să nu își deranjeze vecinii, dar în același timp trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care se fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Avem nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale.
Persoanele care nu respectă aceste reglementări riscă să primească amenzi mari. Sancțiunile pentru lucrări neautorizate, chiar în propria locuință, pornesc de la 1.000 și pot ajunge la 100.000 de lei. În cazul în care proprietarul continuă lucrările fără autorizație după plata amenzii, acesta riscă să primească și dosar penal.
O altă lege ce trebuie respectată este raportarea numărului de persoane care rezidă într-un apartament pentru o perioadă mai lungă de 15 zile într-o lună. Regula nouă este aceea că o rudă pe care o găzduim mai mult de 15 zile trebuie declarată și ea la întreținere. Întreținerea reprezintă contribuțiile calculate în funcție de numărul de persoane și se plătește lunar. Este important să știm că ceilalți locatari sau președintele asociației de proprietari au dreptul de a cere verificarea numărului de persoane care locuiesc într-un apartament anume. Ei pot, de asemenea, să solicite prezența unui polițist în această situație. Dacă plata întreținerii nu se efectuează în termen de 30 de zile de la scadență, asociația de proprietari are dreptul să impună penalități.
Persoanele care stau la bloc trebuie să respecte mai multe reguli stricte în anul 2024, printre acestea fiind programul de liniște. Conform prevederilor Legii nr. 61/1991, care reglementează viața în comun la bloc, respectarea orelor de liniște este obligatorie. În cazul în care această regulă este încălcată, sancțiunile pot fi semnificative. Românii care locuiesc la bloc trebuie să cunoască și noua lege apărută pentru 2024. Puțini sunt cei care știu că există documente care nu trebuie furnizate Asociației de Proprietari sau președintelui de bloc.
Nu pot fi solicitate celor care locuiesc la bloc copii după documente sau informații despre profesie, nivel de studii, loc de muncă etc. Asociațiile de proprietari trebuie să țină cont de reglementările legale cu privire la protejarea informațiilor de natură personală.