Sancțiuni drastice pentru cei care fumează în bloc! Ce amendă riscă locatarii care încalcă legea
Se vor aplica sancțiuni drastice pentru cei care fumează în bloc! Legea interzice fumatul în spații publice închise, inclusiv în blocuri, pe holuri, în lifturi și în alte spații comune. Iată ce amendă riscă locatarii care încalcă legea.
Sancțiuni drastice pentru cei care fumează în bloc!
O lege recentă îi vizează pe fumătorii care stau la bloc. Dacă o persoană este surprinsă fumând în spațiile comune ale blocului, aceasta poate primi o amendă de până la 500 lei. În cazul în care există o firmă în bloc care permite fumatul în spațiile pe care le deține (birouri, magazine sau sedi care aparțin firmei) și încalcă reglementările, amenda poate fi mult mai mare, variind între 5.000 și 15.000 lei pentru prima abatere. În cazul unor abateri repetate, sancțiunea poate ajunge până la suspendarea activității respective.
Legea din România interzice fumatul în spații publice închise, inclusiv în blocuri, pe holuri, în lifturi și în alte spații comune. În cazul persoanelor care stau la bloc, fumatul este permis doar în locuri speciale amenajate în exteriorul clădirii. Acestea trebuie să fie bine delimitate, marcate și să nu afecteze vecinii sau locatarii blocului. Majoritatea asociațiilor de proprietari nu amenajează astfel de spații și, prin urmare, fumatul este permis doar în afara spațiilor comune ale blocului.
Ce presupune legea mirosurilor pentru cei care locuiesc la bloc
Un obicei aparent banal făcut de cei care stau la bloc le poate aduce sancțiuni drastice. Este vorba despre persoanele care gătesc cu ușa deschisă la apartament și fac miros de mâncare pe toată scara blocului. Legea mirosurilor se va adresa și persoanelor fizice care stau la bloc, nu doar firmelor sau companiilor, așa cum era legea până acum. Sunt vizați acei locatari care gătesc cu ușa deschisă spre scara blocului și deranjează prin mirosurile de mâncare.
OUG 195/2005, completată cu Legea mirosurilor prevede sancțiuni cu amendă de:
- până la 30.000 de lei pentru persoane fizice;
- până la 80.000 de lei pentru firme, pentru nerespectarea prevederilor privind protecția mediului.
Legea a introdus sancțiuni și pentru firme cum sunt cele care dețin rampe sau platforme de gunoi, incineratoare de deșeuri, crescătorii de animale sau unele întreprinderi individuale (crescători de animale) care poluează olfactiv prin activitatea lor.
Un alt obicei al românilor care stau la bloc este să scuture din balcon covoarele, păturile sau lenjeriile de pat. Gestul este interzis și se sancționează cu amenzi mari. Unele amenzi sunt de-a dreptul ciudate sau neașteptate, așa cum este și în acest caz. În multe blocuri din România, spălatul covoarelor pe balcon sau scuturatul acestora poate duce la amendă. Acest comportament este considerat deranjant pentru vecini și poate duce la murdărirea geamurilor sau rufelor celor care locuiesc la etajele de jos.
În unele orașe din țară, asociația de proprietari a stabilit reguli clare care interzic astfel de acțiuni. Cei care continuă să scuture covoare sau alte textile de pe balcon riscă să fie amendați, mai ales dacă vecinii depun plângeri. Mai mult, consiliile locale au emis hotărâri pentru menținerea curățeniei și ordinii publice, care includ interdicția de a scutura covoare, rufe sau alte obiecte pe balcon. Locatarii trebuie să știe că sancțiunile pentru încălcarea acestor hotărâri pot ajunge între 200 și 1.000 de lei.
O altă lege îi vizează și pe locatarii fumători. Dacă o persoană este surprinsă fumând în spațiile comune ale blocului, aceasta poate primi o amendă de până la 500 lei.