Sănătate mintală sau mentală? Care este diferența dintre cei doi termeni

de: BZI.ro
09:24, 09 aug. 2024

Greșeala poate fi întâlnită din mai multe motive, însă cei doi termeni au semnificații diferite. Iată care este forma corectă dintre sănătate mintală sau mentală și de ce poate apărea confuzia.

Sănătate mintală sau mentală?

Forma corectă dintre cele două este sănătate mintală. Raționamentul este unul simplu. Termenul „mintal” vine de la cuvântul „minte”, iar „mental” vine de la „mentalitate”. Astfel, conform DEX-ului, „mental” face referire la ceva ce aparține minții sau la o alienație mintală, pe când termenul „mental” privește mentalitatea, modul de gândire. Astfel avem sănătate mintală, calcul mintal, tulburări mintale versus schimbare mentală.

Sănătatea mintală ține de starea generală de bine a modului cum gândești sau vezi lumea. O tulburare mentală poate fi prezentă atunci când modelele sau schimbările în gândire, sentiment sau comportament provoacă suferință sau perturbă capacitatea unei persoane de a funcționa.

Aceste tulburări pot afecta cum: menținem relații personale sau familiale, funcționăm în medii sociale, performăm la serviciu sau la școală, învațăm la un nivel așteptat pentru vârsta și inteligența noastră.

Bolile mintale sunt afecțiuni ale creierului care dereglează gândirea, emoțiile și comportamentele. Exemple de boli mintale sunt: tulburări de anxietate, inclusiv tulburarea de panică, tulburarea obsesiv-compulsivă și fobiile, depresie, tulburare bipolară și alte tulburări de dispoziție, tulburări de alimentație, tulburări de personalitate, stres post traumatic, tulburări psihotice, inclusiv demența și schizofrenie.

Unele cauze și motive pentru care acestea apar ar putea fi: stres excesiv, moșteniri genetice, abuzuri, accidente și orice fel de evenimente traumatice, factori biologici, cum ar fi dezechilibrele chimice din creier, leziuni cerebrale, expunerea prelungită la viruși și/sau substanțe toxice, alcool și/sau droguri, diferite boli dificil de gestionat (exemplu: cancerul), singurătatea.

Cum îți poți proteja sănătatea mintală

Pentru a evita să te confrunți cu o afecțiune mintală, trebuie să înveți să te apreciezi și să te iubești. Acordă-ți timp pentru hobby-uri și pentru dezvoltarea ta personală. De asemenea, ai grijă și de corpul tău, prin activitate fizică regulată, consumul de alimente nutritive, un somn suficient și odihnitor, hidratarea corespunzătoare, eliminarea fumatului și consumul moderat de alcool.

Deși timpul petrecut singur este extrem de valoros, trebuie totodată să te conectezi cu oamenii și să nu te izolezi. Oamenii care au conexiuni familiale sau sociale puternice sunt, în general, mai sănătoși decât cei care nu au o rețea de sprijin.

Învață să dăruiești și să fii bun. Dacă oferi din timpul și energia ta, măsurat, cuiva, îți dă o stare de bine. Este un sentiment plăcut să știi că ai putut fi de ajutor pentru cineva și, totodată, te face să te simți împlinit.

Trebuie să înveți să fii rezistent la stres sau să-l gestionezi bine. Stresul va apărea, inevitabil, în diferite măsuri, în viața noastră. Important este să știm să-l gestionăm și să nu-l lăsăm să ne doboare. Această abilitate este denumită reziliență și este o caracteristică a unei sănătăți psihice puternice care îți permite revenirea din evenimentele neplăcute, reușind să rămâi concentrat, flexibil și productiv în acțiunile tale.

De altfel, e important să te cunoști și să îți dai seama când apare o problemă. Astfel vei ști când situația te depășește și e cazul să ceri ajutor. Deși sunt interconectate, sănătatea mintală sau mentală, acestea nu sunt aceleași lucruri și e bine să știm să facem diferența dintre ele.