Sanatate curata: ghimbir cu miere la borcan. Cum se prepara si cum se administreaza
Ghimbirul cu miere este o reteta pe care trebuie sa o faci acasa macar in sezonul rece sau ploios, cand virusii si bacteriile isi fac de cap in aer.
Ingrediente:
- 500 gr de radacina de ghimbir
- 550 gr de miere poliflora organica
Mod de preparare:
Curata radacina de coaja si da-l pe razatoarea mica sau taie-l cubulete mici de tot, ca la salata de boeuf. Daca il dai pe razatoare, fa-o pe sensul fibrelor din interior.
Pune ghimbirul ras in borcan, adauga mierea si amesteca bine cu o lingura de lemn.
Inchide ermetic borcanul si lasa-l in frigider, la macerat, o saptamana.
Peste amestec, la macerat, poti adauga 3-4 catei usturoi, o lamaie stoarsa si rasa, scortisoara, morcov ras, 2-3 cuisoare etc.
Amestecul se ia dupa ce a stat la macerat o saptamana, in fiecare dimineata, cate o lingura pe zi. Incearca sa nu bei nimic dupa aceea, timp de 20 minute.
Citeste si Cum sa te bucuri din plin de efectele miraculoase ale ghimbirului
Ghimbir: beneficii pentru sanatate
Ghimbirul este apreciat inca de acum doua milenii pentru beneficiile sale importante pentru sanatate, in special in mentinerea functionalitatii digestive.
Aromata intens si revigoranta, radacina de ghimbir nu este doar un condiment potrivit preparatelor din bucataria asiatica, ci un adevarat izvor de substante cu efect terapeutic.
Tulpina subterana (rizomul) poate fi utilizata in stare proaspata, sub forma de pulbere, uscata sau sub forma de ulei sau suc. Ghimbirul face parte din familia Zingiberaceae, impreuna cu cardamomul, curcuma si galangalul.
Beneficii
Ghimbirul este folosit in alimentatie, dar si in medicina traditionala. Iarna, acest condiment special face mancarea mai usoara si mai usor digerabila, este revigorant, vasodilatator, are efect de linistire, regleaza echilibrul intern al organismului si contribuie la mentinerea sanatatii scalpului, fiind un remediu excelent pentru matreata. Chinezii considera ghimbirul drept unul dintre cele cinci ingrediente principale in dietoterapie, alaturi de otetul de orez, vinul de orez, sare si miere.
Printre cele mai importante beneficii pentru sanatate ale ghimbirului se numara:
- Ameliorarea tulburarilor digestive. Ghimbirul are un puternic efect calmant pentru durerile abdominale, ajuta digestia, elimina gazele intestinale, regleaza pofta de mancare, neutralizeaza toxinele in corp si este sudorific.
- Tratarea tulburarilor respiratorii. Tot ghimbirul contribuie la eliminarea mucozitatilor depuse la nivelul plamanilor, ameliorand simptomele astmului. De altfel, In China, planta este cunoscut ca antiastmatic de peste 3000 ani, folosindu-se un suc preparat din ghimbir si morcovi in cadrul tratamentului bolilor respiratorii. Astmul se mai poate trata cu tinctura de ghimbir.
Citeste si Cum iti dai seama daca mierea de albine e contrafacuta
- Grabirea vindecarii racelilor. Ceaiul de ghimbir este un bun remediu in raceli, fiind un calmant ideal in inflamatiile gatului, sinuzite, raguseala, febra, eliminare de mucozitati si congestii respiratorii.
- Prevenirea vertijului. Ghimbirul are si calitatea de preveni raul de mare, ametelile, vertijurile si greturile, indiferent daca aceste simptome sunt declansate de cauza fiziologice sau psihologice.
- Prevenirea efectelor secundare ale chimioterapiei. Ceaiul din radacina de ghimbir s-a dovedit util si in tratamentul bolnavilor de cancer care au facut chimioterapie. Pe langa faptul ca inlatura senzatia de greata, ghimbirul ajuta si la combaterea ametelilor si a vertijurilor care se instaleaza uneori in urma administrarii tratamentului oncologic.
- Incarcarea energetica a organismului. In medicina si estetica, ghimbirul este folosit datorita proprietatilor sale stimulente, tonice si energizante. Planta este utila persoanelor deprimate, fara pofta de viata, lente si letargice.
- Imbunatatirea circulatiei sanguine. Radacina de ghimbir este de ajutor persoanelor cu circulatie periferica deficitara.
- Pierderea in greutate. Ghimbirul accelereaza metabolismul, intensifica arderea grasimilor si contribuie la eliminarea toxinelor din corp, fiind un real adjuvant in curele de slabire.
- Imbunatatirea diurezei. Datorita proprietatilor sale diuretice, ghimbirul este indicat in tratarea litiazei renale, pietrelor la rinichi, retentiilor urinare si infectiilor urinare.
- Combaterea inflamatiilor si a infectiilor. Fiind un excelent antiinflamator si un foarte bun antiseptic pentru organism, ghimbirul mai este numit si antibiotic natural.
- Tratarea reumatismului. In medicina naturista, persoanelor care sufera de reumatism le este recomandata o cura cu tinctura de ghimbir, cate o lingurita dizolvata in 100 ml de apa, administrata de trei ori pe zi.
- Tratarea caderii parului. In spitalele din Beijing, ghimbirul este utilizat in tratamentul alopeciei, intrucat are un efect de revitalizare a foliculilor si a firelor de par.
Citeste si Ghimbirul preparat astfel reduce colesterolul si amelioreaza artrita si durerile de stomac
- Ingrijirea pielii. Ghimbirul este un ingredient deseori introdus in lotiunile de corp cu efecte anti-aging, deoarece hraneste epiderma si confera pielii mai multa suplete. Datorita continutului bogat de acizi aminati, fosfor si magneziu, planta este utilizata si in formulele revitalizante ale cremelor de fata.
Ghimbirul contine uleiul volatil numit predominen tzingiberol si compusi fenolici (gingeroli), avand efect antiemetic si antivertiginos si inhiband zona chemoreceptoare declansatoare a vomei si centrul vomei. La nivelul aparatului digestiv, este coleretic si colecistochinetic, favorizand secretia bilei si motilitatea vezicii biliare.
Mierea ca aliment si medicament
Mirea poate fi din soiuri diferite. Gustul si textura depind de tipul florilor din care provine nectarul cules de catre albine. Probabil cel mai des este intalnita mierea de trifoi, dar si aceasta poate avea diverse arome si culori.
Culoarea obisnuita a mierii este aurie, dar poate varia de la alb la rosu inchis si chiar negru. Combinatia dintre miere si laptele de capra a fost folosita pentru tratarea infectiilor bronsice.
Mierea contine numerosi antioxidanti – caracteristica importanta pentru oameni. In plus, aceasta are o component antiinfectioasa si este folosita pentru vindecarea tusei, bolilor intestinale si ranilor pielii.
Citeste si O bautura miraculoasa, care trateaza peste 10 afectiuni. O poti prepara si tu chiar acum!
Beneficiile mierii
- Vindecarea plagilor – mierea cruda este un remediu care dateaza din Egiptul si Grecia antice. Medicina moderna redescopera proprietatile de vindecare ale mierii. Cercetatorii considera ca mierea are capacitatea de a ucide microbii. Aciditatea din miere si caracteristica sa de a deshidrata bacteriile ar putea fi motivul pentru care mierea vindeca ranile.
- Sursa de energie – mierea de albine pura este o sursa de carbohidrati, atat fructoza cat si glucoza pe care organismul le transforma in energie. Glucoza ofera instant energie in timp ce fructoza este mai lent absorbita si furnizeaza energie in mod constant.
- Sportivii si copiii activi ar trebui sa consume miere intrucat aceasta le va oferi energia de care acestia au nevoie. Mierea pura de albine este o sursa naturala de minerale cum ar fi calciu, fier si potasiu dar si vitamine din complexul B.
- Prevenirea alergiilor sezoniere – mirea pura de albine poate fi benefica pentru persoanele care sufera de unele tipuri de alergii. Pentru ca albinele aduna polenul de la plantele native si il transforma in miere, consumul de miere produsa la nivel local poate preveni aparitia alergiilor sezoniere.
Alte beneficii ale mierii includ:
- este antifungica si hranitoare
- ajuta la asimilarea calciului in organism
- are efect antibacterian atat in diverse probleme interne cat si externe ale organismului
- poate stimula sistemul imunitar.