Sâmbăta morților iunie 2020 – Moșii de Vară. Tradiții și obiceiuri cu ocazia acestei sărbători
Sâmbăta morților iunie 2020 – Moșii de Vară. Această sărbătoare este celebrată în fiecare an cu o zi înainte de Rusalii, anul acesta fiind pe 6 iunie. În această sâmbătă, creștinii îşi pomenesc morţii şi dau de pomană pentru sufletele celor plecați dintre noi. Legat de această zi, există numeroase tradiții și obiceiuri din străbuni pe care creștinii le țin cu strictețe.
Sâmbăta morților iunie 2020 – Moșii de Vară
Anul acesta, Moșii de Vară sunt prăznuiți pe 6 iunie, înainte de Duminica Rusaliilor. Cu această ocazie, în majoritatea zonelor din țară, creștinii merg să dea de pomană la biserici și cimitire. La slujba din această zi, biserica face pomenire pentru toți cei plecați dintre noi și se roagă pentru sufletele lor. După slujbă, de obicei, preoții merg prin cimitire, la morminte, și citesc pomelnice.
Unele legende spun că înainte de Moşii de Vară, morţii se îndreaptă către Valea cu Dor. Aici ar urma să găsească toate pomenile făcute pentru ei. Iar cei pentru care nu s-a dat nimic de pomană, strâng ţărână în poală şi se înapoiază întristaţi în morminte.
În sâmbăta Moșilor de Vară se obișnuiește să se dea de pomană cani, oale și străchini de lut. În acestea se pune apă, vin, dar și mâncăruri calde, deoarece aburii acestora îi va sătura pe cei „adormiți”. De asemenea, se mai dă de pomană pâine, colaci și nelipsitele cireșe care sunt prinse de torțile ulcelelor.
Tradiții și obiceiuri de Moși
Sâmbăta morților iunie 2020 – Moșii de Vară. În primul rând, morții trebuie să primească apă de pomană pentru a nu suferi de sete pe lumea cealaltă. În această zi, cei care iau apă din fântâni, trebuie să lase câte un bănuț de sufletul morților.
Prin Muntenia, masa care se dă de pomană în această zi poartă numele „aburel”. Iar toate vasele din care se servește trebuie să fie din lut pentru a ne reaminti din ce suntem și ce vom ajunge. O altă tradiție veche mai spune că trebuie să dai de pomană ceea ce ai gustat prima dată în această zi. De obicei se pregătește mâncarea preferată de ruda comemorată.
Creștinii duc la biserică ramuri de tei care, după sfinţire, sunt aşezate la poartă, la ușă sau la icoana pentru a feri locuinţa de rele. Se crede că aceste crengi de tei sfinţite au puterea de a lecui surzenia. Și în cimitire, mormintele sunt curățate și împodobite cu crenguțe de tei și cu frunze de nuc.
De asemenea, se crede că dacă în această zi plouă, anul va fi mănos. Iar ploaia poate fi oprită dacă arunci o crenguță de tei. Iar femeile care cinstesc Moşii de Vară vor avea întotdeuna sufletul tânăr şi vor îmbătrâni mai greu.
Totodată, ca să îţi rodească grădina, trebuie să dai de pomană usturoi şi ceapă verde.
Ce să nu faci în această zi
Tradiția spune că în această zi femeilor le este interzis torsul. Altfel, cele care fac asta și dau de pomană vor avea ghinion. Mai mult, nici pomana nu va ajunge să-i sature pe cei „adormiți”. De asemenea, sunt interzise și treburile casnice, în special spălatul rufelor, dar și muncile agricole.
Este interzis în această zi torsul. Din bătrâni se spune că femeile care torc și dau colaci de pomană în această zi vor fi urmărite de ghinion, iar colacii nu vor fi primiți, ci vor fi întorși înapoi. Nici treburile casnice nu trebuie făcute astăzi, în special spălatul rufelor și treburile câmpului. Totodată, nici nu trebuie să mături sau să arunci gunoiul din casă ori de la animale. Și aceasta deoarece se crede că gunoiul ar ajunge la morți care apoi se vor răzbuna pe cei care fac asta.
În unele zone se crede că praful de la măturat se duce în ochii morților, iar zoile aruncate ajung în gura lor. Însă aceste tradiții nu mai sunt respectate în multe locuri deoarece multora li se par extrem de ciudate.
De asemenea, în această zi nu trebuie să dormi afară sau lângă fântână deoarece văzduhul este plin de spiritele morţilor. Mai mult, femeile care muncesc în sâmbăta morților iunie 2020 – Moșii de Vară riscă să le amorțească mâinile.